Nyhet

Han vant årets Mercury Prize

Den prestisjetunge prisen ble delt ut i London torsdag kveld.

I går kveld ble årets Mercury Prize-utdeling arrangert, og grime-artisten Skepta løp av med seieren for sitt album Konnichiwa.

Mercury Prize er en årlig pris, som utdeles til årets beste album fra Storbritannia og Irland. Prisen ble opprettet i 1992 som et alternativ til Brit Awards, og vinneren velges av et uavhengig dommerpanel av musikkritikere og personer i musikkbransjen. I år besto dommerpanelet av blandt andre musiker Jamie Cullum, sanger Jessie Ware, Pulps frontmann Jarvis Cocker, produsenten Naughty Boy og Radio 1-DJ Annie Mac.

Prisen er kjent for å hylle mange nye og mindre kjente artister, der de nominerte ofte er talentfulle artister det kan være verdt å holde øye med. Noen ganger ser man også mer erfarne artister på nominasjonslistene som i år med Bat For Lashes, David Bowie og Radiohead.


Vinneren ble Josept Junior Adenuga, som går under artistnavnet Skepta, med albumet Konnichiwa, som han slapp i mai. Han debuterte i 2007 med albumet Greatest Hits, og befinner seg sjangermessig innenfor grime, som har sine rødder i garage, dancehall, drum’n’bass og hip-hop.

Sammen med æren og hyllesten følger 25.000 pund. En nominering og en seier kan ytterligere bety en stor boost for karrieren, da prisen tidligere har vist seg å ha stor innflytelse på salget av nominerte album. Dette er andre gang en grime-artist stikker av med prisen. Tilbake i 2003 vant Dizzee Rascal prisen for debutalbumet In Da Corner.

Jarvis Cocker, som annonserte vinneren, uttalte at David Bowie ville ha støttet opp omkring dommerpanelets avgjørelse:


— Vi i dommerpanelet er sikre på at dersom David Bowie hadde kikket ned på Hammersmith Apollo her i kveld, så ville han ønsket at 2016-prisen skulle gå til Skepta, uttalte Cocker ifølge NME.

Her kan du se annonseringen av den målløse vinneren:

I en pressemelding påpekte dommerne videre at de tolv nominerte albumene deler viktige karakteristikker:


"Det er musikk, som prøver å finne en mening i disse foruroliggende tider – dyptfølt, sint, ettertenksomt og forbløffende. 2016s Mercury Prize er merket ved artistenes musikalske ambisjoner, ufortusigbare instrumenter og utrolige arrangementer”, skriver dommerne ifølge Rolling Stone.

De 12 nominerte til den prestisjefylte Mercury Prize var som følger:

Anohni: Hopelessness
Bat For Lashes: The Bride
David Bowie: Blackstar
Jamie Woon: Making Time
Kano: Made in the Manor
Laura Mvula: The Dreaming Room
Michael Kiwanuka: Love & Hate
Radiohead: A Moon Shaped Pool
Savages: Adore Life
Skepta: Konnichiwa
The 1975: I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it
The Comet Is Coming: Channel the Spirits


Her kan du se musikvideoen til Skeptas låt Shutdown, som er å finne på vinneralbumet:

ANNONCE