Nyhet

Her er George Harrisons fem beste låter

I dag er det 15 år siden The Beatles' George Harrison døde. Vi hyller gitaristen og låtskriveren med denne listen!

I dag, 29. november 2016, er det 15 år siden eks-Beatlen George Harrison døde i en venns hjem i Los Angeles, California, i 2001. Harrison ble i 1997 diagnostisert med kreft i halsen, og senere i lungene, noe som forårsaket en svulst i hjernen. De mange sykdommene og den etterfølgende behandlingen endte med å ta livet av Harrison, 58 år gammel.

Før sin død hadde imidlertid Harrison, som få andre, satt sitt preg på musikken da han var lead-gitarist i det ikoniske rockebandet The Beatles mellom 1960 og 1970, mens han fra 1968 ga ut musikk under eget navn. Det ble 12 album med The Beatles og like mange som sosloartist. Det siste soloalbumet Brainwashed kom dog ut etter hans død, i 2002.

Harrison har etterlatt seg en stor musikalsk arv, og vi forsøker her å peke ut de fem beste låtene fra hans imponerende katalog - selv om det er en nesten umulig oppgave. Listen inneholder både sanger fra tiden i The Beatles og hans solokarriere.


'While My Guitar Gently Weeps' - fra Beatles (1968)

Dette er udiskutabelt en av Harrisons mest kjente og mest elskede låter. Den fremstår som en av de beste og mest sammensatte på det ellers litt ujevne selvtitulerte albumet. Den ikoniske låta med de like så ikoniske gitarfrasene og vokalprestasjonene indikerer for alvor at Harrison på dette tidspunktet er på vei ut av McCartneys og Lennons skygger - og på en kunstnerisk måte nærmest tok avstand fra bandet. Muligens et forsøk på å distansere seg før en solokarriere.

Sangen er innspilt ved hjelp av Harrisons venn Eric Clapton som også spiller på låta - selv om han offisielt ikke krediteres for dette.

'Here Comes The Sun' - fra Abbey Road (1969)


George Harrison skrev en rekke av The Beatles’ største hits, blant annet Here Comes The Sun. Harrison bidro med to låter til albumet, som ble det siste "The Fab Four" spilte inn sammen (Let It Be ble spilt inn før Abbey Road, men utgitt senere), og denne viser spesielt hvilket musikalsk geni George Harrison var. Sangen bærer en av Harrisons mest kjente og elskede melodier og inneholder en klang som ikke bare kjennetegner The Beatles, men også Harrison som musiker.


På albumet står saken i skjærende kontrast til den forrige låta, nemlig den over syv minutter lange I Want You (She's So Heavy), som fremstår mørk og dyster. Her åpner Here Comes The Sun for den andre delen av plata, som ellers primært domineres av Paul McCartney.

'Isn’t It A Pity' - fra All Things Must Pass (1970)


Vi kommer (naturligvis) ikke gjennom en liste som denne uten representasjoner fra det ikoniske og særdeles fremragende albumet All Things Must Pass. Isn't It A Pity fremkommer på albumet i to omganger - og i to versjoner. Den første versjonen utspiller seg i over syv minutter og beviser på mange måter hvilken soloartist Harrison er i ferd med å bli. Et mesterverk av en låt på hans beste og mest personlige album.

Sangen ble også brukt som b-side på debutsingelen My Sweet Lord som ble gitt ut umiddelbart etter oppløsningen av The Beatles i 1970.


'My Sweet Lord' - fra All Things Must Pass (1970)

Denne er nærmest selvskrevet på listen og utgjør en av Harrisons aller største hits. Harrison skrev låta mens The Beatles fortsatt var aktive, men ga den først ut umiddelbart etter bruddet, og singelen ble hans første solo-singel - selv om han tidligere hadde sendt ut to instrumentale album under eget navn. Singelen ble på mange måter sett som en start på solo-karrieren, og gikk da også direkte inn på førsteplass på de engelske listene. My Sweet Lord ble dog anklaget for å være en plagiat av The Chiffons-låta He's So Fine fra 1963.

Ikke desto mindre er My Sweet Lord et over fire minutter langt mesterverk som oppsummerer hele Harrisons ideologi, kjærlighet, hengivenhet og drive

'Got My Mind Set On You' - fra Cloud Nine (1987)


Dette er en cover av originalen fra 1962, opprinnelig sunget av James Ray. Singelen var Harrisons comeback-låt etter en pause på fem år, og den var dessuten hans tredje singel til å gå rett inn på de britiske listenes førsteplass. Albumet Cloud Nine ble det siste Harrison ga ut mens han var i live.


Singelen lå på den amerikanske hitlistens førsteplass i 1988, samme år som The Beatles ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame - og Harrison ble dermed en av de få til å bli tatt opp i det gode selskap mens han samtidig hadde en singel liggende på førsteplass.

ANNONCE