Nyhet

Brian Wilson og The Beach Boys' store mesterverk kan oppleves i Oslo Spektrum denne uka

Alt ligger til rette for en legendarisk aften når Brian Wilson besøker hovedstaden sammen med The Beach Boys-kollega Al Jardine på søndag.

I år er det 50 år siden en av populærmusikkhistoriens største album, The Beach Boys' Pet Sounds, ble sluppet. Albumets storhet skyldes ikke minst vokalist og låtskriver Brian Wilson, som spiller i Oslo Spektrum denne uka - hvor albumet også skal fremføres i sin helhet sammen med The Beach Boys-kollega Al Jardine.

Brian Wilson ble født i Inglewood, California, 20. juni 1942 og var den eldste av tre brødre; de to andre var Dennis og Carl. Faren Murry Wilson var musiker og sangskriver med lite suksess og oppfordret alle de tre sønnene til å spille og synge samtidig som han oppdro dem strengt. Alle barna, ikke minst Brian, viste tidlig tegn på stor musikalitet. Som barn sang han solo i kirken, og som tenåring sang han i kor med brødrene og arrangerte vokalharmoniene deres. På sin 16-årsdag fikk han en båndopptaker, noe som ga ham muligheten til å spille inn de låtene han sang med sine brødre.

På videregående dannet Brian, Carl, fetteren Mike Love og et par venner gruppen Carl & The Passions. En opptreden på skolen gjorde inntrykk på kameraten Al Jardine, som så dannet en ny gruppe med Brian, Dennis, Carl og Mike Love. I første omgang kalte de seg The Pendletones. I 1961 skrev Brian Wilson sin første låt, samtidig som han studerte psykologi og musikk på El Camino College i Los Angelse. Samme år slapp gruppen sin første singel Surfin' på det lille selskapet Candix Records, mens faren utnevnte seg selv til gruppas manager. Plateselskapet hadde for øvrig uten å informere gruppa omdøpt dem til The Beach Boys. Singelen ble en lokal hit i Los Angeles.


Gjennombruddet

I 1962 skrev The Beach Boys kontrakt med det store selskapet Capitol, som samme år ga ut gruppens debutalbum Surfin' Safari. Albumet ble en moderat suksess. Året etter sendte bandet ut singelen Surfin' USA som ble deres første store hit og nådde en tredjeplass på de amerikanske hitlistene. Etter denne fulgte en rekke suksessfulle singler og album med fokus på glade sanger og flotte vokalharmonier, og blant gruppens store hits i denne perioden kan vi nevne I Get Around, Help Me, Rhonda og Barbara Ann. I 1965 sluttet imidlertid Brian Wilson å turnere med gruppen for å fokusere på arbeidet i studio, problemer med narkotika var også en del av forklaringen. Han ble først erstattet av Glen Campbell og siden Bruce Johnston.

Studioarbeidet kulminerte i 1966 med utgivelsen av albumet Pet Sounds. Brian Wilson hadde på dette tidspunktet overtatt den totale kontrollen innad i gruppen. Særlig inspirert av produsenten Phil Spector tok han i bruk avansert studioteknologi, stort orkester, gjennomarbeidede vokalharmonier, lydeffekter og opptak av blant annet sykkebjeller, hunder som gjødde og slag på cola-bokser under innspillingen av albumet som blander pop, jazz, klassisk og eksperimentell musikk. Da albumet ble utgitt solgte det kun i moderate mengder og fikk meget blandede anmeldelser. I dag har Pet Sounds status som en klassiker og ble av magasinet Rolling Stone kåret til rockhistoriens nest beste album, kun overgått av The Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band fra året etter. Pet Sounds var for øvrig en stor inspirasjon for The Beatles i arbeidet med dette albumet.


Pet Sounds inneholder blant annet klassiske låter som Wouldn't It Be Nice, God Only Knows og Caroline, No.

Sammenbruddet

Kort tid etter utgivelsen av Pet Sounds sendte gruppen ut en ny singel, Good Vibrations, som hadde tatt seks måneder å spille inn og kostet 50.000 amerikanske dollar å produsere. Singelen ble en kjempehit og toppet blant annet den amerikanske hitlisten. Videre forsøkte Brian Wilson å samarbeide med låtskriveren Van Dyke Parks på albumet Smile, som imidlertid i første omgang ble forkastet, blant annet på grunn av krangling med de andre gruppemedlemmene, en rettssak mot plateselskapet Capitol for ubetalte royalities og Brian Wilsons stigende mentale problemer.  Van Dyke Parks har senere uttalt at Brian Wilson blant annet ble slått ut av kurs etter å ha hørt The Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band. Wilson vendte mange år senere tilbake til de opprinnelige opptakene, fullførte dem og ga ut det meget kritikerroste soloalbumet Smile i 2004.


The Beach Boys ga ut flere plater, primært med sviktende kommersiell suksess, samtidig som Brian Wilsons psyke ble stadig verre, blant annet grunnet kokainmisbruk. I en periode var han innlagt på psykiatrisk sykehus. I første havldel av 1970-årene minsket Brians innflytelse på The Beach Boys, mens Carl Wilson i større grad overtok styringen. I 1976 begynte dog Brian igjen å skriver låter for bandet, noe som året etter bidro til det relativt suksessfulle albumet Love You. Videre fulgte en ny periode med helseproblemer for Brian Wilson og svingende popularitet for The Beach Boys. I 1983 omkom trommeslager Dennis Wilson i en drukningsulykke.

Solokarriere og gjenforening

I 1982 forlot Brian Wilson The Beach Boys, blant annet på oppfordring fra den kontroversielle terapeuten Eugene Landy, selv om han opptrådte med dem under Live Aid i 1985 og medvirket på det selvtitulerte albumet fra samme år, samt en turné i 1989. Samme år ga han ut sitt første selvtitulerte soloalbum, som fikk relativt god mottakelse. Han utga senere en rekke soloplater med moderat suksess. I 1996 medvirket han på The Beach Boys-albumet Stars And Stripes. I 1998 døde Carl Wilson av lungekreft.


I 2004 fikk Brian Wilson masse ros for det tidligere omtalte albumet Smile, som han turnerte med verden over - blant annet i Oslo Konserthus samme år og på Roskilde Festival sommeren etter. I 2011 ble endelig de opprinnelige opptakene til albumet sluppet under The Beach Boys-navnet.

Samme år offentliggjorde The Beach Boys at de i 2012 ville dra ut på verdensturné for å feire bandets 50-årsjubileum. 5. juni slapp de albumet That's Why God Made The Radio, og to måneder senere spilte de sin eneste konsert i Norge i Oslo Spektrum. Besetningen var Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston og David Marks. Kort etter forlot Brian Wilson gruppen igjen.

I år har Brian Wilson turnert verden rundt for å feire at det er 50 år siden Pet Sounds ble gitt ut, og på søndag kan han oppleves i Oslo Spektrum. GAFFA var på plass da han spilte på Primavera Sound i Barcelona tidligere i år - les anmeldelse og se bilder fra konserten her.


Billetter til konserten i Oslo Spektrum finner du via GAFFA LIVE.

Her kan du få et gjenhør med Pet Sounds:


ANNONCE