Nyhet

11 essensielle sanger med Leonard Cohen

I anledning den canadiske sangeren og låtskriverens bortgang går vi gjennom 11 av hans karrierehøydepunkt.

Leonard Cohen er død, 82 år gammel, kort tid etter utgivelsen av sitt 14. studioalbum You Want It Darker. Vi minnes legenden med en guide til 11 essensielle låter fra hans monumentale karriere - fra debuten Songs Of Leonard Cohen fra 1967 til You Want It Darker fra 2016.

Alle sangene ligger også i spillelisten i bunnen av artikkelen.

1. Suzanne
 
Sangen om det kvinnelige bekjentskap, som iført gjenbrukstøy serverer te og appelsiner i sitt hjem ved sjøen, var med på å bane veien for Cohens karriere som låtskriver da den ble spilt inn av venninnen Judy Collins i 1966. Siden kom den med på Cohens egen debut, som ble gitt ut da Cohen var 33 år og allerede et veletablert navn på Canadas litterære scene.
 
Hør sangen her slik den hørtes ut på scenen på Isle of Wight Festival sommeren 1970: 

 
2. Bird On The Wire
 
Man kan fint argumentere for at denne tre-akkorders saken fra Cohens anre album er en av de største popsanger som er skrevet - og så kan man selv velge om man vil sjekke ut originalen fra albumet Songs From A Room eller nyte den her i et opptak på tysk fjernsyn fra 1979.
 
 
3. Lover Lover Lover
 
En gammel sang som har fått nytt liv på landeveien gjennom Cohens store comeback-turnéer fra 2008 til 2013. Cohen begynte å skrive sangen mens hans reiste rundt og spilte for troppene under Yom Kippur-krigen i Israel i 1973; den ble sluppet på albumet New Skin For The Old Ceremony året etter, som også kunne by på klassikeren Chelsea Hotel #2 og et par nikk til Cohens haltende ekteskap i There's A War og Is This What You Wanted.
 
Hør sangen her i et konsertopptak fra Tel Aviv, 2009:

 
4. The Gypsy Wife
 
En liste over Cohens største låter må nødvendigvis by på minst en utdrag fra det storartede albumet Recent Songs fra 1979. Det kunne ha vært The Window, men det blir i stedet den illevarslende vakre The Gypsy Wife. Den har også vært på repertoiret under de siste års konserter; her er den dog i et opptak fra Various Positions-turnéen i 1985:

 
5. Hallelujah
 
Vi kommer naturligvis ikke bortifra Cohens ihjeltolkede mestersang fra 1985-albummet Various Positions. Glem alt om diverse coverversioner - inkludert Jeff Buckleys - og hør strofene brenne vakkert og klart i Cohens egen levering nedenfor - "It's not some pilgrim who's seen the light / no, it's a cold and it's a broken hallelujah."

 
6. I'm Your Man
 
At alvorstunge Cohen også har rikelig med humor og glimt i øyet fremgår klart av tittelsangen fra suksessalbumet fra 1988, som sikret Cohen et forsinket gjennombrudd på det amerikanske markedet. Sitt ry som damenes mann har Cohen ved en anledning kalt "en vittighet, som har gitt anledning til bitter latter gjennom de 10.000 nettene jeg har tilbrakt alene."
 
 
7. The Future
 
Direkte politisk har Cohen aldri vært, men samfunnskritikk er det rikelig av gjennom hans låter - ikke minst i dystopiske The Future fra albumet med samme navn: "Give me crack and anal sex / take the only tree that's left / and stuff it up the hole in your culture."
 
 
8. Alexandra Leaving
 
Denne perlen fra 2001-albumet Ten New Songs er en av de mange sangene Cohen har skrevet sammen med sangerinnen Sharon Robinson. Robinson ble tatt inn som som korist allerede i 1979, og ble siden en nær samarbeidspartner og medkomponist på sanger som Everybody Knows og Waiting For The Miracle.

 
9. Come Healing
 
Kronjuvelen på mesterverket Old Ideas, hvor alt synes å gå opp i en høyere enhet - Cohens lyriske oppsummering av tekstuniversets temaer her tett på stengetid, fulgt musikalsk til dørs på vakreste vis av ikke minst Charley og Hattie Webbs engleaktige backingvokaler.

 
10. You Got Me Singing
 
Cohen begikk med sitt nest siste album Popular Problems nok et mesterverk – ikke minst på avslutningssporet You Got Me Singing, der Cohen for gud-vet-hvilken gang insisterer på håpet midt i elendigheten. "Jeg er skap-optimist," som Cohen bemerket med et skjevt smil under et pressemøte i London kort tid før utgivelsen.
 
 
11. You Want it Darker

"I'm ready my Lord" synger Cohen i den dystre åpningssalmen på sitt siste album You Want It Darker, som tørt konstaterer at det nærmer seg slutten. Og på albumet høres det ut som om Leonard Cohen er med enn klar for den endelige finalen. Det med en fryktingytende skarphet i de enkle og treffende tekstene, hvor han tross alt på ingen måte høres ut som en mann på vei i graven.


Her kan du høre alle sangene samlet:

ANNONCE