Nyhet

Jimmy Page og Robert Plant vinner i retten

Retten har kommet frem til at de to Led Zeppelin-medlemmene ikke plagierte Spirits låt 'Taurus' da de skrev 'Stairway To Heaven'.

Denne måneden har Led Zeppelin vært i retten i Los Angeles for å forsvare seg mot anklager om plagiat. Den mye omtalte striden handler om hvorvidt det britiske tungrockbandet stjal deler av introen til deres kanskje aller største låt Stairway To Heaven fra 1971 fra det amerikanske bandet Spirits låt Taurus, som ble sluppet i 1968.

For noen uker siden stilte gitarist Jimmy Page opp i rettsalen i Los Angeles, hvor rettsaken er kommet opp etter at boet etter den avdøde Spirit-gitaristen Randy California gikk til sak mot Led Zeppelin i 2014, og bedyret at han ikke hadde stjålet riffet.

Den kjente gitaristen uttalte da ifølge Associated Press at han først hadde hørt Taurus for noen få år siden, og at dette var helt fremmed for ham.


Likevel, Page innrømmet at han hadde tre album av Spirit i sin personlige samling, og at Led Zeppelin lånte et riff av dem i en medley de fremførte under en turné i Skandinavia helt i starten av deres karriere.

Nå har retten kommet til en konklusjon, og de to bandmedlemmene på tiltalebenken (Jimmy Page og Robert Plant) har vunnet saken. Det melder GuitarPlayer.com. Rettens kjennelse kom etter at både Jimmy Page, Robert Plant og bassist John Paul Jones hadde vitnet. Også tidligere medlemmer av Spirit har sittet i vitneboksen under rettsaken.

Led Zeppelins forsvar har konsentrert seg tungt om at de musikalske melodilinjene som har stått sentralt i saken har blitt brukt utallige ganger i komposisjoner de siste 300 årene. Forsvarsadvokatene presenterte blant annet en lang liste over låter som bruker lignende passasjer, inkludert My Funny Valentine og introen til The Beatles' 1965-låt Michelle.


Her kan du høre likheten mellom de to låtene:

ANNONCE