Nyhet

Før konserten: Yeasayer

Vi møtte Yeasayer før den utsolgte konserten på Parkteatret i kveld. I morgen spiller de på Bergenfest.

Yeasayer har vært et band i 11 år nå, og i april i år slapp de deres fjerde album, Amen & Goodbye, som fikk full pott, seks av seks stjerner, her i GAFFA. 

”Herregud, her har en annen tulling gått rundt og trodd at det ikke ville være mulig for Yeasayer å lage mer musikk av det slaget som overgår, utvider og bøyer eksisterende normer for pop og rock. Men på deres fjerde album ikke bare klarer de å forene kald, futuristisk elektronika med varme, organiske harmonier fra 70-åra. De gjør det helt rått overlegent og så grinende elegant”, skrev blant annet vår anmelder.

I kveld spiller de for et utsolgt Parkteatret, og i morgen er de klare for Bergenfest.


Vi møtte Yeasayers Ira Wolf Tuton i sola i parken på Olaf Ryes plass før det hele braker løs i kveld.

Hva kan publikum i Oslo vente seg av kveldens konsert?

— Vi har et nytt liveshow, som vi er veldig fornøyde med. Det blir mer ”looseness” enn tidligere, som på platen. Vi synes det har blitt veldig bra. Alle de siste konsertene vi har spilt på denne turneen har vært veldig varme og svette. Så sannsynligvis blir det varmt og svett i kveld også. Vi har nytt lysshow også, som jeg synes er veldig kult. Det er en kunstnervenn av oss som har laget det, og det er basert på albumcoverarten. Ellers… Jeg tror det blir bra! Vi har det alltid gøy i Oslo.


…og publikum i Bergen?

— Det samme med Bergen, konsertene våre i Norge generelt er alltid bra. Oslo-konserten er en headliner-konsert, så det blir en lengre konsert. I Bergen blir det kortere, så det blir bam-bam-bam, bare hits. En hitparade! Hvis du kan kalle det hits. Lager vi hits? Ja, la oss kalle det hits.

Har dere rukket å se noe i Oslo ennå?


— Jeg har gått rundt her i området i dag. Jeg prøvde egentlig å få fikset skoene mine. Det regnet da vi var i London, og da ødela jeg den ene skoen min. Så jeg gikk bort til det stedet der borte (i Markveien, red.anm.), og mannen som var der ville veldig gjerne hjelpe meg, men så fikk jeg dårlig tid og måtte tilbake og gjøre soundcheck. Ellers har jeg gått en tur i parken der borte (Sofienberg, red.anm.), og det var veldig fint. Jeg tror ikke jeg har vært i det området her før. Kanskje på en klubb eller bar, og det har i tilfelle alltid vært gøy … Men jeg har ellers gått mye i området ved Øyafestivalen, hvor vi har spilt et par ganger (da det var i Middelalderparken, red.anm.). Jeg er glad i å se på arkitektur når jeg reiser, og jeg synes operaen her er helt fantastisk, både bygget og lokasjonen.

Har dere noen planer i Bergen?

— Det er dessverre veldig tett program for tiden, så jeg tror ikke vi rekker så mye annet enn å spille. Det vi er mest opptatt av når vi er på turné, er maten, menneskene vi møter og konserten vi spiller, og det pleier alltid å være bra her. I Skandinavia generelt. Jeg er veldig glad i røkt laks, så det pleier ikke å være å vanskelig å få tak i mat jeg liker her. Men vi tar veldig gjerne imot tips til hva vi skal gjøre i Bergen!


Hva gjør dere vanligvis i minuttene før dere går på scenen?

— Ikke så mye spennende, dessverre, så jeg må kanskje prøve å komme på noe som er litt mer romantisk og interessant… Jeg pleier... å drikke blodet til en sør-amerikansk flaggermus! Er det ikke det Ozzy Osbourne pleide å gjøre? Han beit hodet av en flaggermus, på scenen. Nei. Vanligvis slapper jeg av så mye som mulig. Kroppen din er egentlig ikke klar for å spille konsert klokka ti. Jeg spiser egentlig klokka ti. Så vi prøver å slappe av og gjøre oss klare. Varme opp stemmene våre, osv. Forbereder oss. Og så… Magi! Sør-amerkansk flaggermus-magi!

Hvordan er livet på turné, og i nightlineren?


— Hva skal jeg si? Bussen er hjemmet vårt. Vi kan ikke stå oppreist i tre uker. Og så har vi dobbeldekker nå. Jeg liker ikke dobbeldekkere så godt, men det var det eneste ledige. Vi har hatt bussjåføren en gang før, da, og han er veldig fin, på mange måter. Det er veldig hyggelig. Det er mange ting som ikke er så romantisk som man så for seg, men jeg er veldig glad for at jeg får gjøre dette. Og så gleder vi oss alltid til å spille. Hver konsert er spesiell for oss.

Et lengre intervju med Yeasayer vil bli publisert på et senere tidspunkt.

ANNONCE