Nyhet

10 konserter du ikke kan gå glipp av på Bergenfest

Skal du besøke Bergenhus Festning for litt festivalmoro denne uken? Her er våre anbefalinger på programmet!

Siden 2012 har Bergenfest blitt avholdt hver juni måned på Bergenhus Festning - perfekt beliggende ytterst på Bryggen i Bergen. Festivalen har likevel røtter lenger tilbake til Ole Blues og intime klubbscener i Bergen sentrum før den ble vestlandets viktigste utendørs musikkfestival med internasjonale verdensstjerner som hovednavn.

Årets utgave av festivalen kan blant annet by på Sigur Rós, Wilco og Ghost i tillegg til viktige norske navn som Highasakite, Great News (bildet), Astrid S og DePresno - for å nevne noen.

GAFFA er selvfølgelig på plass i Bergen denne uka og dekker festivalen hver dag med anmeldelser og bildegallerier.


Her er redaksjonens sterkeste anbefalinger på årets program.

Michael Kiwanuka: Bastionen, 15. juni

En av festivalens første konserter er britiske Michael Kiwanuka. 29-åringen som spiller soul anno 2016 har kommet langt siden han varmet opp under Adeles turne i 2011. I 2012 slapp han sitt kritikerroste debutalbum Home Again, og i neste måned er han plateaktuell på ny med Love & Hate.


Vår anmelder kunne under hans konsert på Parkteatret samme året, fortelle at Kiwanuka fungerer fantastisk bra med hensyn til at musikken hans er rolig og lun, men live er det mer upbeat, og inneholder mer jamming og gitarsoloer enn men kanskje skulle forvente.

Wilco: Plenen, 16. juni


Amerikanske Wilco kommer endelig til Norge etter utgivelsen av fjorårets svært så vellykkede albumutgivelse Star Wars. Albumet fikk fem stjerner her i GAFFA, og vår anmelder mente at dette var den "mest utpregede rockeplata" bandet hadde gitt ut i deres over 20 år lange karriere.

Utover konsertene på Bergenfest og Norwegian Wood denne uka skal bandet opptre på Sentrum Scene i Oslo til høsten. Den konserten ble imidlertid utsolgt på svært kort tid, men hva er vel bedre enn Jeff Tweedys myke stemme og Nels Clines ville gitarkaskader i aftensola på en norsk utendørsscene?


Wolf Alice: Bastionen, 16. juni

Britiske Wolf Alice byr på godt gjennomført og melodiøs indierock/post-punk/grunge og kan sammenlignes både med Nirvana og Pixies. Dette er musikk som funker både for dem som foretrekker bråkete rock, men også dem som vil danse og synge med på refrenget.

I tillegg har de markert seg som et glimrende live-band, og vokalisten Ellie Rowsells gjør seg godt på scenen som uforutsigbar og full av selvironi.

Sigur Rós: Plenen, 16. juni


Islendingene i Sigur Rós blåste oss av banen da de spilte på den spanske storfestivalen Primavera Sound i Barcelona tidligere denne måneden. I tillegg til et visuelt show av internasjonal klasse hadde eldre klassikere fra katalogen deres fått en elektronisk oppussing av lydbildet.


Få en smakebit på hva du kan forvente deg under konserten deres på Bergenfest her:

Jake Bugg: Plenen, 17. juni


Jake Bugg har blitt utropt til britrockens redningsmann. Hans musikk smyger seg på deg med en herlig røffhet i låtene. Crooneraktig sang og med et gitarspill som man skulle tro han hadde solgt sjelen sin for, lager Jake Bugg fest når han inntar konsertscenen. Oppfostret med artister som Johnny Cash, Don McLean, Bob Dylan, Jimi Hendrix og The Beatles, er hans musikalske uttrykk en herlig blanding av alle disse inspirasjonskildene.

Han slipper sitt tredje album, On My One, samme dag han inntar hovedscenen Plenen på årets Bergenfest.


Ibibio Sound Machine: Magic Mirrors, 17. juni

Man kan gjerne si at Ibibio Sound Machine er et band som skiller seg ut fra de andre på programmet denne fredagen. Det er bare et lite år siden bandet/DJ-kollektivet sitt siste norgesbesøk på Øyafestivalen. Med en blanding av vestafrikansk funk og disko, gospel og elektronika, hvor vokalisten Eno Williams også synger på sitt morsmål Ibibio, og fargerike og unike antrekk kan hun minne om Grace Jones.

Men la det ikke være noe tvil: Willams er bare seg selv.

Lars Vaular: Plenen, 17. juni


Lars Vaular har de siste årene vokst seg til å bli blant landets mest markerte og etablerte artister. Da han i fjor slapp albumtriologien 666 Alt, 666 Gir og 666 Mening bydde han på nye sider av seg selv, blant annet ved å danse moderne dans i musikkvideoen til Det Ordnar Seg For Pappa.


I tillegg til å være en pålitelig musikkskaper har han gang på gang bevist seg som en utmerket live-artist, som også ofte tar med seg gjester på scenen fra NMG/G-huset.

Cast: Bastionen, 18. juni


Forvent en herlig britpopstemning når John Power og Cast endelig kommer til Bergen. Cast var en del av den britpopbølgen som skyllet innover Europa på begynnelsen av 90-tallet. Bandet ga ut All Change i 1995 til meget gode kritikker, men klarte aldri å konkurrere med band som Blur og Oasis.

Liverpool-bandet ga ut fire fullengdere før de tok en lengre pause i 2001. I 2010 fant de det for godt å starte opp igjen, og gav ut sitt, til nå, siste album i 2011. Cast har den siste tiden gjort store konserter i Liverpool med Liverpool Philharmonic Orchestra, i tillegg til å ha turnert rundt på de britiske øyer.

Det bør med andre ord være et spillesugent band som inntar Bastionen lørdag ettermiddag.

Great News: Magic Mirrors, 18. juni


Great News er et av bandene som ble en snakkis lenge før de hadde sin første konsert. Da de hadde overstått sine første spillejobber på Landmark og USF Verftet under Den Elleville Festen, ble det tydelig at de var verdig den hypen de hadde fått. Vår anmelder ga dem full pott med seks av seks stjerner for konserten på Verftet, og det er ikke usannsynlig at bandet vil levere også denne kvelden på Bergenfest.


Trioen spiller melodiøs og rockete daze-pop som er lett å like. Det kan være lurt å komme tidlig til teltet, det ryktes allerede om lang kø.

Highasakite: Plenen, 18. juni


Årets må-se-band på norske festivaler? Highasakite topper plakaten til noen av de største festivalene i Norge, og ble nylig også annonsert til den britiske gigantfestivalen Glastonbury. Årets albumutgivelse Camp Echo er blitt godt mottatt av såvel fans som kritikere, og her i GAFFA ble albumet anmeldt til fem stjerner.

Vi gleder oss stort til premieren på Highasakites sommerkonserter 2016 på Bergenfest denne uka.


Noen vi har glemt? Skriv gjerne hvem DU gleder deg mest til å se på Bergenfest i kommentarfeltet under artikkelen!

ANNONCE