Nyhet

GAFFA-redaksjonen kårer årets beste låter (40 - 31)

Vi har satt oss ned og hørt gjennom året – dette er våre favorittlåter fra 2016.

Det er midten av desember! Snart jul. Snart et nytt år.

For musikkredaksjoner betyr det at man må sette seg ned og gå gjennom all musikken som har blitt gitt ut, album og låter, og lage lister.

2016 har vært et forholdsvis tungt år i musikkbransjen, men det har heldigvis vært en del oppturer, også – noe disse årslistene er en god indikasjon på.


Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album.

Årets lister er satt sammen av Ellen Lund, Katrine Østlyng, Tor Kristian Haldorsen, Ine Julia Rojahn Schwebs, Per Henrik Arnesen, Ida Frantsen, Hanna Mari Moen, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Morten Waage Johansen, Else Solheim, Stina Helland, Geir Magne Staurland og sjefredaktør Tord Litleskare.

Her kan du se plassene 50 - 41.


40. Jessy Lanza - It Means I Love You

Hyperdub

Med sine dansbare, men samtidig minimalistiske låter, har canadiske Jessy Lanza virkelig imponert GAFFA-redaksjonen i år. It Means I Love You er et av høydepunktene på det glimrende albumet Oh No, og viser litt av særpreget hennes med signaturfalsetten fremme i lydbildet over enkle beats og sugerende effekter.


"Look into my eyes, boy!"

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


39. Primal Scream - Where The Lights Get In (feat. Sky Ferreira)

Ignition Records

Selvsagt husker du Primal Screams versjon av Hazlewood/Sinatra-låta Some Velvet Morning der Bobby Gillespie flørtet besnærende på vokal med hele Storbritannias modelldronning, Kate Moss. Where The Lights Get In er nok en psykedelisk elektro-poplåt der en überkul Gillespie denne gangen lar seg forføre av Tumblr-ikonet, hipsterdivaen og popstarleten Sky Ferreira.


Det er fengende 60-talls glamour, som glitrer i spontanitet, disco-keyboards og rotete gitarer. Alt produsert av Gillspie selv sammen med Peter Bjorn and John sin Bjorn Yttling med en sår romantisk tekst som fester seg i hjernebarken slik at du blir nødt å høre den igjen og igjen.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


38. Clean Cut Kid - We Used To Be In Love

Polydor

Liverpool-bandet Clean Cut Kid har begynt å bli en gjenganger på britiske festivaler, og på fjorårets gledespreder av en debutsingel Vitamin C viste de store likhetstrekk med New York-gruppa Vampire Weekend. Men med den fengende bittersøte poplåten We Used To Be In Love, med vokalist Mike Hall og Evelyn Halls vokal i fin harmoni, viser de at de er et indieband man bør se opp for.


...og som det er vel verdt å booke til en festival her til lands snart også (hint hint).

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


37. The XX - On Hold

Young Turks

Helt på tampen av årets kom endelig den første smakebiten fra det etterlengtede tredjealbumet London-gruppa The XX, og On Hold bidro helt klart til å bygge opp forventningene til albumet som først slippes i januar.


Stort pluss for finfin musikkvideo!

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


36. Kvelertak - Nattesferd

Petroleum Records

Nattesferd er låta som mikser 70-tallspulsen med pønkrock i samme heftige formular som Turbonegro med Hank i spissen regjerte med på 90-tallet. Som ei skitten hore full av knask og knep har Kvelertak stjålet grovt, og resultatet er ei bredbeint låt, med større jovial øl-pondus enn farlig metallblod fra tidligere utgivelser.


At tankene går til svenske The Hellacopters er heller ikke dumt, så da er det vel bare å si "Skål!".

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


35. Twin Atlantic - Mothertongue

Red Bull Records

Mothertongue er Twin Atlantics siste singelslipp for i år. Rolige vers og høylytt rop på refrenget gjorde låten til den perfekte avslutningen på Twin Atlantics siste album GLA.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


34. Chain Wallet - Muted Colours


Jansen Plateproduksjon

Hvem sier vel nei takk til litt behagelig, jangly åttitallspop? Chain Wallet albumdebuterte (endelig!) denne høsten, og Muted Colours er et absolutt høydepunkt – blant flere. Låten er catchy, på under tre minutter, og når man først hører den én gang, har man bare lyst til å sette den på igjen.

...og igjen.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


33. Iggy Pop - Sunday


Caroline International

I front for et av de tøffeste backingbandene i nyere tid (Josh Homme og Dean Fertita fra Queens Of The Stone Age og Matt Helders fra Arctic Monkeys) vræler Iggy Pop som den evigunge rockerebellen han fortsatt er på albumet Post Pop Depression.

Nå som både Lou Reed og David Bowie er borte bærer han fakkelen videre med troverdighet - det er Sunday et solid bevis på med stødig komp og Hommes signaturgitarer i fokus.

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


32. Lady Gaga - Come To Mama


Interscope Records

Lady Gaga leverte kanskje ikke årets beste eller mest gjennomførte album, men Joanne hadde da likefullt nok av høydepunkter og lekenhet til å holde på fansens oppmerksomhet. Og det er lite som er morsommere enn å høre henne dra 50-tallspastisjen helt ut på den glimrende poplåta Come To Mama.

Come to mama, indeed!

Hør låta på Spotify eller Apple Music.


31. Dårlig Vane - Gikk I Bakken


NMG/G-Huset

Gikk I Bakken er en leksjon i hvordan gjøre sin entré, og et studie i den slepne pondusen, og attituden, enhver bergenser med hette og caps tilsynelatende har i blodet. Dårlig Vane er en ny generasjon NMG/G-ere, som vel så det besitter den bergenske magiformelen for å beholde hjembyen som sjangerens metropolis.


Hør låta på Spotify eller Apple Music.

Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka.

ANNONCE