Nyhet

Björk angriper medienes sexisme i åpent brev

Den islandske artisten er skuffet over medieresponsen på hennes DJ-sett under festival i Texas.

Den islandske sangerinnen, låtskriveren, multiinstrumentalisten, programmereren og produsenten Björk har på sin Facebook-side skrevet et åpent brev hvor hun angriper det hun beskriver som media-sexisme. Det kommer etter at hun har fått dårlige anmeldelser for sine DJ-sett på festivalen Day For Night i Houston, Texas, fredag 16. desember. Kritikerne har angrepet Björk for å ikke å synge, og for å gjemme seg bak sin DJ-pult, mens de mannlige DJ'ene under festivalen ikke har blitt møtt med samme kritikk, skriver Björk og fortsetter med å forholde seg til kritikken av hennes to nestsiste album:

"Jeg det er sexisme [...] Kvinner i musikken kan gjerne være singer-songwritere og synge om deres kjærester. Men hvis de skifter emne og synger om atomer, galakser, aktivisme, nerdete beat-redigering eller noe som helst annet enn sin elskede, blir de kritisert; journalister føler det mangler noe - som om vårt eneste språk er følelser."

Björk skriver at hun ikke føler hun har fått tilstrekkelig respekt for sine album Volta (2007) og Biophilia (2011) fordi disse utgivelsene ikke tok utgangspunkt i et følelsesorientert univers: "På Volta sang jeg om gravide selvmordsbombere og uavhengighet for Færøyene og Grønland. På den pedagogiske Biophilia sang jeg om galakser og atomer. Men det var ikke før Vulnicura, der jeg sang om et knust hjerte, at jeg fikk full aksept fra mediene."


Hun slutte av med ordene: "La oss gjøre 2017 til året hvor vi endelig utfører transformasjonen. Retten til forskjellighet for alle jenter der ute."

Les hele Björks brev under og nederst videoen til låta Moon fra Biophilia-albumet.

GAFFA må for øvrig melde oss litt til siden for kritikken fra Björk – de tre utgivelsene Volta, Biophilia og Vulnicura har blitt anmeldt til henholdsvis seks, fem og seks GAFFA-stjerner (Volta-anmeldelsen er fra GAFFA Danmark ettersom GAFFA Norge først ble startet opp i 2011, red.anm).


p>
 
ANNONCE