Nyhet

Briter lager film om den norske dansemusikken

Dokumentaren 'Northern Disco Lights' får premiere under Bergen Internasjonale Film Festival i september.

— Det norske musikkmiljøet som oppsto i Bergen og Tromsø har påvirket musikkverden mye, og fortjener internasjonal annerkjennelse, sier produsent Pete Jenkinson til GAFFA.

Filmen 'Northern Disco Lights', laget av britene Ben Davis og Pete Jenkinson, premierer på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i september, og tar for seg den norske undergrunnsmusikken som først oppsto på 80-tallet. Artister som Rune Lindbæk, Mental Overdrive, Erot og Prins Thomas er blant dem som blir gjennomgått i filmen. For å få til det, har de filmet både i utgangspunktet Tromsø og Bergen, men de har også vært innom Oslo, Paris, London, Manchester og Svalbard.

Fascinasjonen med musikken som oppsto i et geografisk lukket Norge har filmskaperne hatt lenge.


— Plateselskapet vårt, Paper Recordings, har gitt ut norsk house-musikk siden 1994, så vi har alltid hatt en tilknyttning til Norge, sier produsenten.

Verket er så godt som ferdigfilmet, selv om et par små intervjuer her og der gjenstår.

Det skorter heller ikke med interesse for prosjektet som filmskaperne har valgt å folkefinansiere ved såkalt crowdfunding. Da GAFFA snakket med produsentene hadde de samlet inn 17 prosent av summen de trenger. Dagen etter er summen nesten doblet, og det etter kun to dager.


— Det er helt fantastisk, sier Jenkinson.

ANNONCE