Nyhet

10 konserter du ikke kan gå glipp av på Øyafestivalen

Usikker på hvem du skal prioritere i Tøyenparken denne uka? Sjekk ut GAFFA-redaksjonens anbefalinger her!

Nedtellingen er (nesten) over, og i morgen starter hovedprogrammet til Øyafestivalen i Tøyenparken med Ingebjørg Bratland og Sweden først ut på de to største scenene. Øya betyr fire dager med løping mellom scenene, og derfor har GAFFA-redaksjonen satt seg ned for å plukke ut noen anbefalinger fra det rikholdige programmet festivalen kan by på gjennom årets utgave.

Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen om hvilke artister og band DU gleder deg til å se!

Beach Slang: Hagen, onsdag klokken 19:00


James Alex har med Beach Slang endelig kommet frem i lyset etter mange år i undergrunnen, blant annet med 90s poppunkbandet Weston. Philadelphia-trioen byr på en perfekt blanding av powerpop, drømmepop og shoegaze og er et bevis på hvor herlig forholdsvis enkel gitarrock kan være.

I et ellers noe forutsigbart Øyafestivalen-program føles Beach Slang som et friskt pust – og konserten kan lett bli et av årets høydepunkt.


M83: Sirkus, onsdag klokken 19:50

Er du på jakt etter en skikkelig dansefest bør du absolutt få med deg franske M83 under årets Øyafestival. Med Anthony Gonzalez i front, skaper de med sine intense toner og analoge synther leken og massiv elektropop i 80-tallets ånd.

Bak seg har de en rekke hits, blant dem Midnight City og Wait, og ikke minst Oblivion som på plate blir sunget av vår egen Susanne Sundfør.

Anohni: Sirkus, onsdag klokken 21:45


Anohni – også kjent som Antony Hegarty, og mest kjent som frontmann i bandet Antony And The Johnsons – rakk å bli Oscar-nominert allerede før hun slapp debutalbumet. I mai kom det, og det til særdeles gode kritikker: ”Praktfull elektronisk og særs virkelighetsnær debut”, skrev blant annet vår anmelder.


På Øyafestivalen skal hun fremføre den nye musikken sammen med Oneothrix Point Never, som også samarbeidet med henne på albumet, og Gaël Rakotondrabe, som til vanlig jobber med CocoRosie. 

Alt ligger til rette for en minneverdig Øyafestivalen-konsert, med andre ord.


Arca: Hi-Fi Klubben, torsdag klokken 19:55

Den London-baserte produsenten Alejandro Ghersi, bedre kjent under artistnavnet Arca, er opprinnelig fra Venezuela, men flyttet for noen år siden til New York hvor han blant annet har jobbet med artistene Kanye West, FKA twigs og Björk.

I fjor slapp han albumet Mutant, hans andre album på under ett år, og det ble i likhet med forgjengeren møtt med strålende kritikker. Arca har bemerket seg som en av de største i sjangeren, og med en eklektisk og utflytende stil tar han lytteren med inn i interessante og nokså utfordrende musikalske verdener.

PJ Harvey: Amfiet, torsdag klokken 21:35


PJ Harvey bergtok Primavera Sound-publikumet i juni. Nå spiller særingenes poetiske forbilde i Tøyenparken, med det ferske The Hope Six Demolition Project i bagasjen. Fortsatt er hun raljerende med hennes mørke og opprørske perspektiver lyrisk nedskrevet, fremført med hennes karakteristiske stemme og påfallende stil som har fanget hjerte etter hjerte. I populærmusikkens sfære har hun befunnet seg fra album som det kjeller-demoniske albumet White Chalk, til pop-suksessen Let England Shake - en milepæl på andre siden av 2000-tallet, med tekster om krigsofrenes deformerte barn.


PJ Harvey er en kvinnelig bauta i den nyere musikkens historie: tenkende, utfordrende og provoserende. Dette er en essensiell artist for torsdagskvelden, og en artist som du bør gi flere gjennomspillinger før du møter håpefullt opp. 

Gundelach: Sirkus, fredag klokken 16:00


Singelen Spiders tok en runde rundt klodens elektronika-miljøer, den ble anbefalt av Pharell Williams og koblet til Active Child i alle mulige vendinger. Etter det har den erfarne disc-jockeyen fra Oslo-miljøet sluppet sin første og selvtitulære EP til videre popularitet.

Lekkerbisken Fjernsynet befinner seg her, med melodier, harmonier og grøtete samt falsett vokal, som gjenspeiler det kjære hjemlandets storslåtte natur, med særlig sikte på de åpneste landskapene, men også de kvasseste fjellene. Elektronika-koden er knukket av nordmannen, som etter å ha vunnet by:Larm nå er en mann for Øyafestivalen.


Thundercat: Hagen, fredag klokken 18:40

31 år gamle Stephen Bruner har under artistnavnet Thundercat vist seg som en svært så allsidig bassist - og artist. Ikke bare har han lagt sin umiskjennelige groove til utgivelser av Flying Lotus, Suicidal Tendencies, Kendrick Lamar og Kamasi Washington (som opptrer på festivalen dagen etter), han har også gitt ut tre soloalbum, senest The Beyond / Where The Giants Roam i 2015. Og et nytt album er ventet senere i år.

Vi varmer opp til Øya-konserten med den boblende signaturlåten Them Changes:

Great News: Vindfruen, lørdag klokken 15:10


Dette bergensbandet har vi sett mange ganger før; hvorav den første endte i en klinkeklar seksøyd terning. Siden den gang har de dunket ut lyd for radiolister og imponert langt bredere enn den vante indierock-gjengeren. Med sitt lange og krøllete hår spiller de daze-rock, med psykedelia-tendenser, men mest av alt med et tydelig garasjepreg.


Det blir selvfølgelig dazzling, deilig, behagelig fengende og med en påfølgende høy sjanse for stupforelskelse i Tøyenparkens lørdagssol. 

Anderson .Paak: Vindfruen, lørdag klokken 18:30


Anderson .Paak-bølgen har enda ikke lagt seg. Fortsatt hagler det med lovord og overgivende hyllester av amerikaneren - særlig rettet mot albumutgivelsen Malibu fra i år. Den perfekte fusjon, sier de, av Kendrick Lamar og Frank Ocean. Slike assosiasjoner gir mersmak i 2016.

Bak og foran saftige beats briljerer vokalen, og multiinstrumentalisten, i deilige produksjoner: Det er old-school RnB gjort ny, det er Kendrick gjort flytende, Ocean gjort eksentrisk. Anderson .Paak (bildet) er et umulig navn å se forbi i 2016.


Death By Unga Bunga: Vindfruen, lørdag klokken 20:25

Hver en mossing blir kry med ryggen rak i samtale om livebomben Death by Unga Bunga. Med flere år bak seg har bandet etablert som de alle vil se, svette, gynge, hoppe, synge og danse til. Med Pineapple Pizza fra i år har de forlenget diskografien med påfyll av stø retro-riff, 60-tallsdyrkning, garasjerock og gladfrie tekster.

Bli med mossingene og den resterende hardkjerne, øs ut energi til et av Norges desidert mest prangende liveband. Dette er en gitarbasert livebombe for alle og enhver. 

Hvem gleder DU deg mest til å sjekke ut på Øyafestivalen? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen!

ANNONCE