Nyhet

10 essensielle James Bond-sanger

Vi har samlet noen av Bond-historiens beste kjenningsmelodier.

Opp gjennom tiårene har James Bond skapt stor fascinasjon. Om det er spesialeffektene man husker fra Thunderball, alle de vakre damene eller om man er litt småforelsket i Daniel Craig, så har de fleste et forhold til spionen.

I lang tid har det vært stor prestisje å få lage musikk til de storslåtte filmene. Nylig ble det bekreftet at det er selveste Sam Smith som har fått oppgaven om å spille inn tittelsporet til den kommende Bond-filmen Spectre. Låten, døpt Writings On The Wall, slippes 25. september.

Som oppvarming til slippet har vi i GAFFA kurert en liste over de beste James Bond-kjenningsmelodiene. Nedtellingen finner du her: 


10. "Diamonds Are Forever" – Shirley Bassey (1971)

Tittelen og melodien virker nok svært kjent for mange. Dette kan man nok til en viss grad takke Kanye West for. Han samplet nemlig Shirley Bassey i sangen Diamonds From Sierra Leone på albumet Late Registration. Bassey er mest kjent for sine tre ytterst vellykkede Bond-bidrag og blir ofte omtalt som den "ekte" Bond-stemmen.  Diamonds Are Forever inneholder i stor grad mystikken som kjennetegner Sean Connery-æraen:


 

9. "Another Way to Die" fra "Quantum of Solace" – Jack White & Alicia Keys (2008)

Another Way To Die skiller seg betraktelig ut fra de øvrige Bond-sporene. For det første er det den første duetten i Bond sin historie, med Jack White sin rocka vokal og Alicia Keys sin R&B-stemme. For det andre er den unik i stil, da den baserer seg mer på vrede enn på forførelse.

 


8. "Live and Let Die" – Paul McCartney & Wings (1973)


Om man er i tvil på sangens åpenlyse kvalitet kan man spørre de 80 000 tilskuerne som opplevde Paul McCartney live under årets Roskilde Festival. Makan til stemning skal man lete lenge etter. Da låten kom tidlig på 70-tallet beveget den seg bort fra de mer jazz-orienterte låtene som tilhørte de tidligere filmene.

 


7. "You Only Live Twice" – Nancy Sinatra (1967)

You Only Live Twice er et ikonisk ledd av Bond-historikken. Sangen har i senere tid blitt foreviget av en rekke samplinger og flere coverversjoner. Dette er et spor man aldri går lei av, og som aldri kommer til å dø ut.


 

6. "A View To a Kill" – Duran Duran (1985)

Duran Duran sin Bond-sang er definitivt tilpasset sin tid, og assosieres fortsatt sterkt med 80-tallet. Det skal sies at A View To Kill sitt overveldende disko-lydbilde evner å dra de fleste med ut på dansegulvet - til og med den dag i dag.

 


5. "GoldenEye" – Tina Turner (1995)


På femteplass befinner Tina Turner sitt pompøse tittelspor seg. I beste spionstil starter sangen på listende tær før blåserne overtar og bryter stillheten på et mesterlig vis. Sangen ble skrevet personlig for Turner av Bono og The Edge fra U2.

 


4. "Skyfall" – Adele (2012)

Sam Smith, som nylig har blitt avslørt som mannen bak årets Spectre-låt, har noen særdeles store sko å fylle. Adele, som slapp den forrige Bond-sangen, toppet nemlig hitlistene verden over. Skyfall var den første Bond-sangen som noen gang vant en Oscar, en Golden Globe og en Brit Award.


 

3. "Licence to Kill" – Gladys Knight (1989)

I likhet med flere Bond-vokalister er Gladys Knight en legende. Da sporet ble sluppet, var det i sin tid den lengste Bond-sangen med sine fem minutter.

 


2. "Goldfinger" – Shirley Bassey (1964)


Ikke nok med at Goldfinger-filmen alltid er å finne blant topplistene over Bond-filmer, så er tittelsporet også i en klasse for seg selv. Selv om sangen har over 50 år bak seg, er låten såpass ikonisk at den har vært inspirasjonen bak samtlige James Bond-tittelspor siden. Ikke minst er Shirley Bassey sin vokal nok en gang i særklasse.

 


1. "James Bond Theme" fra "Dr. No" – Monty Norman (1962)

Det er uunngåelig å gi førsteplassen til noen andre enn Monty Norman. Han står bak melodien som definerer James Bond. Brukt i løpet av åpningen av samtlige etterfølgende filmer, imponerer låten med særegne blåsere og den klassiske "dum-di-di-dum-dum"-gitaren. Melodien fremkaller automatisk bilder på netthinnen av en agent i dress med lisens til å drepe!


ANNONCE