Nyhet

Dette er de beste låtene å våkne til

Spotify har samlet låtene som vitenskapelig sett fungerer best til å få deg opp av senga om morgenen.

Spotify har i samarbeid med musikkpsykologen David M. Greenberg satt sammen en spileliste med låtene som er best å våkne til om morgenen. På listen finner man blant annet Coldplay, Macklemore & Ryan Lewis (bildet) og Bill Withers

Listen er videnskabelig satt sammen ut i fra låtenes evne til å få deg opp og i gang med dagen. Låtene følger alle de tre kriteriene som er satt opp av Greenberg, som er professor ved Cambridge University o London og City University i New York. De tre kriteriene er:

  • Musikk med gradvis oppbygging: Hvis en låt starter for brått gjør den det ikke lettere å komme seg ut av sengen – det blir rett og slett for mye for tidlig. Låter som derimot begynner roligere (selv om det kun er de første sekundene) og som så blir bygget opp, hjelper lytteren med å våkne gradvis.
  • Positive tekster: Når man først er, har man gjerne bruk for å bli motivert til å komme i gang med dagen. Glade tekster kan få morgengruffen til å fordampe og gi en god følelse.
  • Tydelig rytme: Det handler ikke kun om tekstene, men også om det musikalske. Låter som fremhever det andre og fjerde taktslaget – normalt med bass og trommer – og har cirka 100-130 taktslag pr minutt, setter i gang kroppen og forbedrer humøret.

— Det er vanskelig å våkne opp. Det kan virkelig føles som en kamp og noen ganger som en krig å gå fra å være trett til å være våken og motivert. Vitenskapen viser at musikk påvirker oss på mange forskjellige måte, også følelsemessig, psykologisk og i hjernen. Den rette musikken - som for eksempel Viva La Vida av Coldplay – med en positiv energi og sterk fremdrift kan hjelpe folk med å våkne opp, få ny energi og klare resten av dagen, sier David M. Greenberg i en pressemelding. 

Se spillelisten her. Du kan også lytte til spillelisten her.

Coldplay - Viva La Vida
St. Lucia - Elevate
Macklemore & Ryan Lewis - Downtown
Bill Withers - Lovely Day
Avicii - Wake Me Up
Pentatonix - Can't Sleep Love
Demi Lovato - Confident
Arcade Fire - Wake Up
Hailee Steinfeld - Love Myself
Sam Smith - Money On My Mind
Esperanza Spalding - I Can't Help It
John Newman - Come and Get It
Felix Jaehn - Ain't Nobody (Loves Me Better)
Mark Ronson - Feel Right
Clean Bandit - Rather Be
Katrina & The Waves - Walking on Sunshine
Imagine Dragons - On Top of the World
MisterWives - Reflections
Carly Rae Jepsen - Warm Blood
iLoveMemphis - Hit The Quan

ANNONCE