Nyhet

Björk fyller 50 år i dag: Her er hennes 9 vakreste videoer

Ikonet har alltid vært kjent for spektakulære musikkvideoer - Vi har funnet frem de beste.

I dag fyller den islandske sangerinnen og låtskriveren Björk Guðmundsdóttir, bedre kjent som Björk, 50 år.

Björk har vært en av de mest ikoniske og nyskapende figurer på musikkscenen de siste tre tiårene, og er i besittelse av en av populærmusikkens mest unike og gjenkjennelige stemmer. Hun ga ut sitt første album, det islandskspråklige Björk i 1977 bare 12 år gammel. Hun markerte seg sterkt på den globale indie-scene som sanger i det alternative rockebandet The Sugarcubes, som utga tre studioalbum i perioden 1988-1992. I 1993 kom det engelskspråklige solo-debutalbumet Debut, som ble en stor global suksess, og siden har Björk vært en verdenskjent stjerne.

I anledning Björks runde dager har vi valgt ut hennes vakreste musikkvideoer. For oversiktens skyld har vi begrenset oss til én video pr album, og kun fra solokarrieren.

Human Behaviour (1993)

Björk er ute i den ville naturen iMichel Gondrys sjarmerende video til hennes internasjonale solodebutsingel, Human Behaviour fra albumet Debut. Hun blir blant annet kjørt over av en bjørn som i det hele tatt oppfører seg ganske pågående.

I Miss You (1995)

Björk blir tegneseriefigur i John Kricfalusis underholdende video til låten fra Björks andre album, Post.

All Is Full Of Love (1997)

Björk opptrer her som hele to roboter i Chris Cunninghams animerte, fantasifulle og kritikerroste video til denne låten fra albumet Homogenic – dog i en versjon med tunge beats som skiller seg fra den man kan finne på albumet. Det er originalversjonen vi hører her. Albumversjonen er en remix.

I've Seen It All (2000)

Ikke en musikkvideo, men et klipp fra Lars von Triers Guldpalme-vinnende musikalfilm "Dancer in the Dark", hvor Björk spiller hovedrollen som Selma som forsøker å skaffe penger til sin sønns øyeoperasjon og blir anklaget for mord. På lydsiden er det Radioheads Thom Yorke som synger duett med Björk mens vi i filmen ser henne synge med skuespilleren Peter Stormare.

Pagan Poetry (2001)

Björk vekker oppsikt med bare bryster og nærbilder av piercing i Nick Knights video til denne vakre låten fra albumet Vespertine.

Triumph Of A Heart (2004)

Björk forlater sin kjæreste, en katt(!) og går på byen for å slå seg løs i Spike Jonzes morsomme video til Triumph Of A Heart fra albumet Medulla, som nesten utelukkende er spilt inn med vokaler.

Wanderlust (2007)

Björk liker å utforske det ukjente og det kommer fullt til uttrykk i Encyclopedia Picturas flotte, animerte video til låten fra albumet Volta. Videoen finnes også i en 3D-versjon som har vært stilt ut på ulike museer verden over.

Mutual Core (2011)

Björk kjemper i kvikksand mens fargestrålende kyssende mineraler velter opp av samme sand i Andrew Thomas Huangs video fra det naturfokuserte album Biophilia.

Black Lake (2015)

Videoen til den 10 minutter lange låten fra skilsmissealbumet Vulnicura er som Mutual Core regissert av Andrew Thomas Huang. Videoen tematiserer smerte, sammenbrudd og gjenfødsel, og viser Björk i den ville islandske natur med klipper, huler og lava.

ANNONCE