Nyhet

11 essensielle album du må høre i november

Her er de viktigste albumutgivelsene denne måneden.

I dag går vi inn i årets ellevte måned, det er bare én måned til vinteren starter, og det blir stadig mørkere og kaldere ute. En av fordelene med dette er at det er lettere å sitte inne med god samvittighet, og en av fordelene med dette igjen er at det gir god anledning til å høre på musikk. Og som alltid kommer det en del ny musikk.

Dette er albumene vi mener du burde få med deg denne måneden.

André Bratten – Gode – 13. november


"Om Todd Terje er en sirkusdirektør, er Bratten en vitenskapsmann som sårt skulle ønske han var av den sinnssyke sorten", skrev Dagbladet i sin anmeldelse av EP-en Math Illum Ion som kom ut tidligere i år.

André Bratten (bildet) albumdebuterte med Be A Man You Ant på Prins Thomas sitt plateselskap Full Pupp i 2013. Han har vært del av Oslo-diskoen i en del år sammen med både Todd Terje og Prins Thomas, men er inspirert av alt fra nittitallshiphop til Brian Eno og Röyksopp. På Gode har han latt seg spesielt inspirere av komponister som Gia Giacinto Scelsi, Arvo Pärt og Gescom/AE, og han har uttalt at han synes galskap er ekstremt interessant og at det er en viktig del av det kreative faget.

Hør første smakebit, låten Quiet Earth, her, med en video som viser en autentisk hjerneskann (!) av André Brattens (!) hjerne.

Grimes – Art Angles – 6. november


p>

Grimes, aka Claire Boucher, er klar med oppfølgeren til det kritikerroste debutalbumet Visions fra 2012. Kanadieren er en artist i stadig utvikling, noe videoen Flesh Without Blood / Life In The Vivid Dream, som hun selv har regissert, er et tydelig eksempel på. Den inneholder to av sporene fra det kommende albumet, og låtene setter heller ingen demper på forventningene til den etterlengtede oppfølgeren.


Se musikkvideoen her:

Soldiers of Fortune – Early Risers – 6. november


Soldiers of Fortune blir ofte omtalt som et såkalt superband, kaller seg selv for et "anti-band" og består av medlemmer fra blant andre Interpol, Oneida og Chavez. De har holdt på siden 2004, men har bare gitt ut ett album før Early Risers kommer denne måneden. På det kommende albumet er det gjesteopptredener fra blant andre Stephen Malkmus og Cass McCombs, noe som vel alene nesten gjør det verdt å sjekke ut?

Hittil har de sluppet to låter fra det forestående albumet. Hør én av dem, låten Old Roman Wall med Cass McCombs, her:


Ringo Deathstarr – Pure Mood – 20. november

Ringo Deathstarr er et shoegazeband fra Austin, Texas som ga ut sitt debutalbum i 2010 og nå er klare med sitt tredje album. Hvis førstesingelen Guilt er representativ for resten av albumet, kan det virke som at de har fått perfeksjonert lydbildet sitt i krysningspunktet av støy og pop. De spiller både i Oslo og Stavanger i slutten av måneden, og det ryktes at det kan være verdt å få dem med seg live.

Hør singelen Guilt her:

Kate Boy – One – 6. november


p>

Den Stockholm-baserte trioen Kate Boy består av Kate Akhurst, Hampus Nordgren og Markus Dextegen og er nå klare med sitt nokså etterlengtede debutalbum. Elektropopbandet, som har både svenske og australske aner, har gitt ut en jevn strøm med fine singler de siste årene (de begynte i 2012), i tillegg til å spille en rekke minneverdige konserter. Det er med andre ord definitivt på sin plass med et album nå.


Se videoen til låten Higher, som vil være å finne på albumet, her: 

Løchstøer – Wastelands (EP) – 13. november


Løchstøer er det nye bandprosjektet til Tore Løchstøer Hauge fra Hiawata! og Heyerdahl, og med seg i det nye bandet har han folk fra Heyerdahl og Proviant Audio. 

Han forteller Deichman musikkblogg at han startet dette fordi han var "keen på å lage noe som ikke var så mye skateboard og gutta som Hia, og noe som ikke var så kaldt og stort som Heyerdahl". Hittil har han sluppet én låt, Skulls & Bones, som er en aldri så liten popperle med elementer av syttitalls gitarrock og åttitalls synthpop. Vi gleder oss til å høre mer.

Hør Skulls & Bones her:

Adele – 25 – 20. november


p>

Britiske Adele er klar med sitt tredje album, 25, etter at hun slapp forrige album i 2011. Hun beskriver det som et "make up"-album, og i et åpent brev til fansen har hun beklaget at det har tatt så lang tid og forklarer det med at "life happened".

Det er knyttet store f


orventninger til albumet. Videoen til den første singelen, Hello, har for eksempel slått rekorden for flest visninger av en musikkvideo på én dag. Med 27.7 millioner visninger slo den Taylor Swift sin Bad Bloods på 20.1 millioner og Miley Cyrus' Wrecking Ball på 19.6 millioner.

Se den her:

Hanne Kolstø –


trong>While We Still Have Light – 6. november

Når Hanne Kolstø nå slipper sitt femte album i rekken, er det det femte albumet på like mange år. Det er dermed ingen overdrivelse å omtale henne som en av landets mest produktive artister. Kvantitet har dessuten ikke sett ut til å ha gått på bekostning av kvalitet, noe tre Spellemann-nominasjoner er med på å bekrefte. Vi har tro på det femte i rekken også. Hun har hittil sluppet én låt fra albumet, som har fått tittelen I Hate You, Don't Leave Me.

Hør singelen her:

Shevils – The White Sea – 6. november

Hardcorebandet Shevils albumde


buterte i 2011 og er nå klare med sitt tredje album. De gjorde spesielt stor suksess med andrealbumet, Lost In Tartarus, som flere medier hadde på sine lister over årets beste album det året. NRK P3-programmet Pyro kåret dem dessuten til et av Norges mest lovende band, så det knyttes en del forventninger til dem når de nå er klare med nytt album.

Hør første singel fra albumet he


r, Shivers:

Arca – Mutant – 20. november

Mutant er andrealbumet


til den London-baserte produsenten Arca. Han er opprinnelig fra Venezuela, men flyttet til New York for en del år siden og har de siste årene blant annet jobbet med Kanye West, FKA twigs og Björk.

Oppfølgeren til fjorårets Xen handler ifølge ham selv om "sensuality and impulsiveness as escape routes out of rigidity. Softness as a weapon when the mind attacks itself." Acra har en eklektisk og utflytende stil og tar med lytteren i nokså utfordrende musikalske verdener.

Hør låten Soichiro her:

 

John Malkovich – Like a Puppet Show – 27. november

…og som en kuriositet på tampen: Skuespillerlegenden John Malkovich leser Platons hulelignelse til originalkomposisjoner mikset av ulike musikere. Komponisten Eric Alexandrakis hadde ideen om å lage ambient musikk til John Malkovich sin stemme, som han så sendte til ulike musikere for at de skulle kunne remikse og analysere musikken og stemmen på sin måte. Resultatet har blitt albumet Like a Puppet Show, og det inneholder bidrag fra blant andre Yoko Ono, Efterklang, Placebo og the Dandy Warhols.

Hør første smakebit her, som virker, vel, interessant:

ANNONCE