Nyhet

5 høydepunkter fra Eurosonic

Dronete! Minimalistisk! Ukraina! Aurora! Vidstrakte gleder under den nederlandske festivalen. Her er våre favoritter.

Siden 1996 har showcasefestivalen Eurosonic Noorderslag årlig gått av stabelen i den nederlandske byen Groeningen. I løpet av årene festivalen er blitt arrangert har navn som Jessie Ware, The Libertines, Kings Of Convenience, James Blake, Saybia, Sam Smith og Lykke Li vært blant dem som tidlig har fått vise seg frem for et samlet europeisk bransjepublikum i den lille byen nord i landet.

Også i år var GAFFA på plass for å prøve å finne frem til det neste store i et mylder av ca. 300 artistnavn fra hele Europa. Vi har stått i mange lange køer utenfor fullstappa konsertlokaler, rotet oss bort på vei til neste konsertsted og kjøpt tvilsom nattmat. Likevel fikk vi med oss mye bra musikk. Aurora sto for det norske høydepunktet, men vi var der mest for å sjekke nye, internasjonale bands.

Dette var de beste:


All We Are

Den Liverpool-baserte trioen, bestående av medlemmer fra Brasil, Irland og Norge, er signet på kredible Domino Records og er i britiske medier allerede trukket frem som et av bandene som kan bli virkelig store i 2015. Vi fikk med oss en overbevisende og tight konsert på Huis De Beurs hvor den melodiøse gitaren og blytunge bassen utstrålte perfekt harmoni, og låtmaterialet var blant det mest fengende vi hørte under hele festivalen. Drømmende, sløyt og dronete, men på samme tid grådig groovy. Dette vil vi ha mer av!


Hinds (tidligere Deers)

Garagerockkvartetten Hinds fra Madrid hadde i forkant av Eurosonic høstet mye hype og lovord, spesielt for sine konserter. På festivalen bekreftet de også at de er en karismatisk gjeng med mye potensiale. Deres sjarmerende lofi-låter som sirkulerer på nettet ga en viss forsmak på hva man kunne vente, men de kom først til sin fulle rett på scenen. På Huis De Beurs lo og gliste de seg gjennom den ene vindskeive garagerockperlen etter den andre, som et slags proto-Pavement fra 60-tallet katapultert inn i det tjueførste århundre. Dette var skranglete, catchy og ikke minst vanvittig sjarmerende og humørspredende.


Kate Tempest

Britiske Kate Tempest har drevet med hiphop i over et tiår, og i løpet av de siste årene har den velformulerte og ordmektige kvinnen samtidig tatt avstikkere innom kunstformer som poesi og skriving av teaterstykker. Under hennes eneste Eurosonic-konsert fikk vi oppleve et fascinerende sett som gled sømløst fra spoken word til rap og tilbake igjen, godt hjulpet av et svært solid live-band. Med alle de minneverdige sitatene London-jenta kastet ut i publikum, både under låtene og praten mellom dem, ble dette en unik opplevelse. Selv om hun ennå ikke helt har nådd sitt fulle potensiale som liveartist.


Melanie De Biasio

Den belgiske sangerinnen Melanie De Biasio har ikke bare et feiende flott navn, men også en stemmeprakt som blåser de fleste av banen. Med debutalbumet No Deal har hun allerede blitt et stort navn i hjemlandet såvel som i Nederland og Luxembourg, men hun bør ha store sjanser til å slå gjennom i flere europeiske land basert på det hun leverte fra scenen under Eurosonic: Dyster minimalisme og sjelfull vokal for sene kvelder, av det slaget man ikke glemmer med det første.


Dakh Daughters

Det som definitivt var den særeste og mest overraskende konsertopplevelsen under årets festival ble levert av den ukrainske eksperimentelle gruppen Dakh Daughters (bildet). De syv jentene vekslet mellom et tyvetalls instrumenter, innslag av spoken word, teatralsk dans og vindskeiv kabarét, og imponerte samtlige i salen da de spilte på den staselige scenen Stadsschouwburg fredag kveld. Et komplett uforutsigbart visuelt og musikalsk spetakkel som kompromissløst krevde konsertgjengerens fulle oppmerksomhet fra start til slutt.


ANNONCE