Nyhet

— Vi forsøker ikke å bli en bred folkefest

Herbie Hancock åpner årets jazzfestival i Oslo søndag, men festivalsjef Edvard Askeland er ikke bare interessert i de største navnene.

Oslo Jazzfestival starter for alvor søndag kveld når legenden Herbie Hancock (bildet) setter seg bak flygelet for en eksklusiv solokonsert i Den Norske Opera & Ballett, og i uken som følger kan hovedstadspublikummet få med seg både norske og internasjonale navn i verdensklasse.

Vi tok en prat med den travle festivalsjefen Edvard Askeland for å ta tempen på årets festival - og kanskje innhente noen tips for våre lesere.

Kan du fortelle oss litt om årets program?


— Som vanlig har vi en god blanding av nytt og gammelt og norsk og utenlandsk. I år har vi vært heldig og fått på plass Herbie Hancock som headliner i tillegg til andre størrelser som Gregory Porter, Eliane Elias, Steve Kuhn, Jason Moran, Enrico Rava og Gary Peacock. Vi bruker hele byen og 15 forskjellige scener gjennom uka.

Er det noen artister eller band du ser spesielt frem til å oppleve selv?

— Dette er alltid det vanskeligste spørsmålet. Jeg håper å få med så mye som mulig, men siden flere konserter går samtidig blir dette umulig. Er veldig spent på de nye norske prosjektene vi har initiert i år som "Dommedag" med Paolo Vinnacia i Domkirken og A Love Surpreme med Jøkleba og Oslo 14 i Aulaen. Dessuten er jeg jo bassist så en tur innom Gary Peacock og Eliane Elias (der ektemannen Mark Johnson spiller) er jo et must.


Vi ser at flere norske jazzfestivaler har utvidet sine program med artister som ikke faller innenfor sjangeren de siste årene. Hva er dine tanker rundt dette?

— Vi er en jazzfestival og det skal vi fortsette å være, men grenseoppgangen mot andre stilarter og uttrykk kan vi gjerne være med å utfordre både mot populærmusikk og mot særere uttrykk. Vi forsøker ikke å bli en bred folkefest som Kongsberg og Molde, det ser vi ikke som naturlig her i Oslo.

Er det vanskelig å holde på et kjernepublikum av jazzinteresserte?


— Jazzpublikumet er kresent og etter at Nasjonal Jazzscene kom i drift merker vi at tilbudet gjennom året dekker opp for noe av det som vi tidligere var alene om å presentere. Samtidig øker jo musikkinteressen og mange går videre til jazz etter å ha vært innom andre sjangre. Morsomt at også andre festivaler rundt om booker jazz på linje med pop/rock.

Oslo Jazzfestival arrangeres 9. - 15. august. Mer informasjon om programmet finner du på festivalens nettsider.

ANNONCE