Nyhet

11 musikere som har blitt bannlyst i ulike land

Et fjollete bilde, et støtende navn eller kontroversielle sangtekster kan være nok til å få innreiseforbud i en rekke av verdens nasjoner.

Noen regjeringer har følehornene meget langt ute når det gjelder overvåkingen av internasjonale stjerner som har intensjoner om å besøke deres land. I stjernenes verden er det ikke lengre helt unormalt å ha både et eller to forbud på samvittigheten, selv om noen overrasker mer enn andre. Om musikerne på denne listen har fortjent innreiseforbud eller ei, kan nok diskuteres.

I kjølvannet av den seneste nyheten om Tyler, The Creators kollisjon med Storbritannia kommer her en oversikt over 11 andre artister som har gjort seg til uvenner med de feile folka.

1. SNOOP DOGG - STORBRITANNIA


Vi starter med kongen av forbud, nemlig Snoop Dogg. Britene hadde over en lengre periode sett seg lei av rapperen for hans vulgære språkbruk og stoffmisbruk, og historiene om hans innblanding i mordet på en kjent pusher, hvilket han senere ble frikjent for. I 2006 fant britiske styresmakter endelig en unnskyldning for å bannlyse Snoop og hans entourage da sistnevnte herjet på en butikk Heathrow flyplass. Snopp Dogg ble utestengt i fire år. I tillegg til Storbritannia har rapperen også blitt midlertidig utvist fra Norge, Nederland og Australia - hovedsakelig på grunn av besittelse og bruk av cannabis.

2. MADONNA - ITALIA


I 1990 pådro Madonna (bildet) seg Vatikanets vrede takket være sin musikkvideo til Like A Prayer, som med sine religiøse referanser ble litt for mye for de kalotkledde herrer. Spetakkelet førte til en boikott fra Vatikanet og to avlyste konserter i Roma. Superstjernen har i tillegg innreiseforbud i Egypt, som ikke var helt tilfredse med hennes tidligere visitt til Israel og hennes Kabbalah-tro.

3. ELTON JOHN - EGYPT


En sikkert meget velment uttalelse til Parade Magazine ble årsaken til at Elton John i 2010 måtte avlyse en privatkonsert i Egypt da han ble nektet adgang til landet. Sir Elton kom til å si i intervjuet at Jesus var en "medfølende, superintelligent homoseksuell mann, som forsto menneskets problemer". I samme intervju sa John ogsp:

"Jeg forstår ikke hva som gjør mennesker så ondskapsfulle. Prøv å være kvinne i midtøsten - du er så godt som død."

Mounir al-Wasimi, formann for egyptiske musikeres fagforening, uttalte senere at hans land ikke kunne tillate "en homoseksuell, som vil utrydde religion, har påstått at profeten Issa (Jesus, red.) var homoseksuell, og oppfordrer land i midtøsten til å tillate homoseksuelle å ha seksuell frihet" å opptre i landet. 

4. MILEY CYRUS - KINA


En umiddelbart uskyldig posering på et bilde med en gruppe venner har kostet Miley Cyrus en livslang bannlysning fra Kina. På bildet sitter Cyrus sammen med et asiatisk venn og trekker sine øyne smale og skjeve, hvilket fikk landets utenriksminister Yang Jiechi til å uttale følgende: 


"Miley Cyrus har gjort det klart at hun ikke er venn av Kina eller noen som helst av østasiatisk opprinnelse. Vi ønsker ikke å fortsette med å forurense våre barns hjerner med hennes amerikanske uvitenhet." 

Videre har regjeringen bannlyst alt av artistens musikk og merchandise. Du kan se det omstridte bildet her.


5. BJÖRK - KINA

Kina er raske til å eliminere en hver trussel mot regjeringens suverenitet. Enda en kunstner som har fått merke det er islandske Björk, som dog fikk sitt forbud på litt annet vis enn Cyrus. Under en koncert i Shanghai dediserte hun sangen Declare Independence til tibetansk frihet for deretter å rope "Tibet, Tibet!". Etter denne hendelsen var artisten ikke lenger vekommen i landet, og Kinas kulturministerium besvarte Björks opptrinn med en uttalelse om at hun hadde "brutt kinesisk lovgivning og såret den kinesiske befolkningens følelser". I ettertid har kinesiske embetsmenn lovet en strammere linje overfor fremtidige utenlandske gjester.


6. YUSUF ISLAM/CAT STEVENS - USA

Den britiske singer/songwriter, tidligere kjent som Cat Stevens, endte opp på USAs svarteliste etter terrorangrepet 11. september 2001 og ble nektet innreise mellom 2004 og 2006. Åpenbart utelukkende på grunn av at hans nye muslimske navn skapte mistanker om terrorrelaterte aktiviteter. Den beskjeden må ha vært litt av en overraskelse for sangeren, som uttalte:

"Alle vet hvem jeg er. Jeg er ingen hemmelighetsfull person. Alle vet at jeg er en forkjemper for fred. Det må være en hel del forklaring. (...) Det eneste positive, jeg kan si er at en masse sikkerhetsfolk var glade fordi de fikk min autograf. Folk begår feil. Jeg håper bare at de innser at de begikk en stor en."


Cat Stevens er født i England av gresk/svenske foreldre. Etter en nær-døden-opplevelse i 1975 konverterte han til islam og skiftet navn til Yusuf Islam. Etter noen års pause fortsatte han dog sin musikalske karriere under sitt nye navn, og har i alle år utsendt folkekjære klassikere som denne:

7. AMY WINEHOUSE - USA


Før den utagerende livsstilen tok Amy Winehouses liv tok den også hennes visum til USA. Den britiske sangerinnen skulle ha deltatt på den prestisjefylte Grammy-utdelingen i 2007, hvor hun var nominert til seks priser - og vant fem av dem. Visumsøknaden ble imidlertid avvist på grunn av hennes tidligere dommer for besittelse av narkotika, så hun fikk ikke vært til stede den kvelden. To år senere måtte hun avlyse sin opptreden på Coachella-festivalen i California av samme årsak.

8. JUSTIN BIEBER - ARGENTINA


Det er ikke lett å være Belieber i Argentina - for det er ikke noen grunn til å tro at idolet noen gang vil besøke landet igjen. Den argentinske regjering utstedte en arrestordre mot Bieber og hans livvakter, etter at stjernen og hans følge angivelig skal ha langet ut etter en litt for nærgående paparazzi-fotograf da de var på vei ut fra en klubb i Buenos Aires i november 2013. Fotograf anmeldte forholdet, og da Bieber ikke kunne delta i rettsaken for å forsvare seg, falt dommen naturligvis ikke til hans fordel. Det betyr at Bieber vil bli arrestert på stedet om han noen gang setter sin fot på argentinsk jord igjen.

9. JAY Z - KINA


Jay Z er nok en artist, hvis lyrikk ikke er falt i smak hos de kinesiske makthaverne. I 2006 ble rapperen nektet å gjøre konsert i landet da hans musikk inneholdt "for mange profane tekster". Kulturministeren skrev i sin uttalelse at han hadde besluttet å "beskytte byens hiphop-fans fra motbydelige tekster om pimps, pistoler og stoff". Vi gjetter at den kinesiske regjeringen ikke er særlig velbevandret i hiphop-kulturens tekstunivers. 

10. BLOODHOUND GANG - RUSSLAND


De provoserende rockerne i Bloodhound Gang tok seg litt for mange friheter under en konsert i Ukraina for to år siden, noe som ikke gikk hjem hos Kreml, som både bannlyste og saksøkte bandet. Under konsert hyllet bassist Jared Hasselhoff de ukrainske flaggene, for der etter å late som han tørket rumpa med russiske. "Ikke si det til Putin", spøkte Hasselhoff, men det overholdt publikum tydeligvis ikke.

Etter dette fikk bandet en sak på halsen, der de til og med ble beskyldt for å ha "startet et plott for å vanære russiske borgere og danne en kriminell gruppe, som fokuserer på dette," skrev Russian Investegative Committee i en pressemelding. Da bandet skulle fly ut av Ukraina ble de forfulgt av sinte anti-fans som kastet egg og tomater etter dem. Bandet har siden bedt om unnskyldning.


THOMAS BREDAHL (VOLBEAT) - USA

For fem år siden var det danske Volbeat som midlertidig måtte skifte ut deres nå tidligere gitarist Thomas Bredahl til en konsert i USA. En mindre plett på Bredahls rulleblad var nok til at de amerikanske myndighetene ikke ville slippe ham inn i landet. Lovbruddet hadde han pådratt seg i sine yngre dager, hvor han hadde stjålet - ja, faktisk - en barstol. Ulovlighetene utspilte seg på Musikcaféen i Aarhus, men de komiske omstendighetene ble altså ikke tatt med i betraktningen og Bredahl måtte tålmodig bli hjemme og gå glipp av konserten.


ANNONCE