Nyhet

Dette er de vanligste dødsårsakene blant musikere

Australsk forsker ville undersøke myten bak 'The 27 Club'. Hun fant ganske interessante svar.

Det er den australske psykologiprofessoren Dianna Theadora Kenny ved University Of Sydney som har prøvd å finne svaret på myten bak 'The 27 Club' (musikere som døde da de var 27 år red.anm) og rockedøden.

Janis Joplin (bildet), Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Brian Jones og Jim Morrison er blant de mest berømte musikerne som gikk bort i en alder av 27 år, og har sånn sett vært viktige navn bak opphavet til 'The 27 Club'.

Størst risiko for selvmord blant metalmusikere


Gjennom å samle inn data om 12.655 musikere som døde mellom 1950 og 2014, og sammenligne med statistikk om dødsfall blant amerikanerne i gjennomsnitt som hun i sin tur trakk konklusjoner fra, har Kenny kommet frem til sine svar. Hun gikk ikke bare på alder, men også hva som var vanlige dødsårsaker blant musikere i ulike sjangere, skriver avisa The Telegraph.

Dianna Theadora Kennys forskning viste at en gospelsanger løp 7,5 prosent lavere risiko enn gjennomsnittsbefolkningen, i USA, for å ta sitt eget liv, og er 21 prosent mindre suicidal enn musikere innen punksjangeren. Tallene var enda høyere blant metalmusikere med nesten tre ganger så mange selvmord enn gjennomsnittet.

Hiphop-artister gikk ifølge undersøkelsen bort ni ganger oftere som følge av mord eller drap enn gjennomsnittet. Jazzmusikerne derimot, hadde høyere sannsynlighet å dø av kreft enn den gjennomsnittlige amerikaner. De døde også sjeldnere i ulykker eller ved voldsutøvelse enn gjennomsnittsbefolkningen.


Bluesmusikere med svake hjerter

De som oftest døde som følge av en ulykke var musikere innen i metal-, rock- og punksjangeren. Metalmusikere kom verst ut her også. Musikere innen blues-sjangeren var den gruppen som oftest døde av hjerte- og karsykdommer.

Og kom hun til bunns i aldersspørsmålet? Ja, for Kenny bemerker også at myten om 27 som et vanlig dødsår for musikere ikke stemmer. De fleste musikere i studien døde i en alder av 56 år.


Hele listen her:

 


 

ANNONCE