Nyhet

Souldiva #1 fyller 70 år

Vi tar et tilbakeblikk på den turbulente historien om Diana Ross.

I dag fyller Diana Ross 70 år, damen som i 1976 ble kåret til 'Århundrets Kvinnelige Artist' av amerikanske Billboard magazine. Gjennom store deler av livet har hun drevet med musikk, fra hun allerede som 14-åring dannet gruppen The Primettes - hvor tre av medlemmene senere skulle utgjøre Motown-sensasjonen og plateselskapets største ansikt utad gjennom 60-årene, The Supremes.

Det er nærmest umulig å forestille seg hvor store The Supremes faktisk var, der de gjennom hele 60-tallet kjempet side om side med The Beatles om størst oppmerksomhet fra verdens musikkbransje og publikum. Evigvarende singler som Stop! In the Name of Love og You Can't Hurry Love gir en møysommelig indikasjon på at Diana Ross, Mary Wilson og Florence Ballard representerte noe stort for det som også senere skulle blomstre ut fra soul- og popsjangeren.

Det er dog relativt ofte at det viser seg at livet innad en kommersiell suksess ikke nødvendigvis er like rosenrødt som sett fra utsiden. Det er heller ingen hemmelighet at et samarbeid mellom tre talentfulle musikere, som alle på hver sin kant higer etter oppmerksomhet og suksess, ikke nødvendigvis er de beste premisser for et intrigefritt miljø. Da trioen senere skiftet navn til Diana Ross & The Supremes, var det liten tvil om hvem som hadde stukket av med seieren i kampen om stjerneplassen i gruppa.


Diana Ross definerer kanskje på mange måter definisjonen av en såkalt 'souldiva'. Filmen Dreamgirls fra 2006 baserte seg på gruppas interne historie og gir et innblikk i en verden fylt av konfliktfylte intriger, overdøvende sjalusi mellom jentene, hemmelige affærer og dramatikk av ypperste klasse (selvsagt satt på spissen i den nevnte filmen). Det toppet seg muligens da Ross innledet en affære med plateselskapets direktør Berry Gordy, noe som gjorde henne, i stadig større grad, til gruppas overhode og regjerende frontfigur.

Her til lands skulle man også senere oppleve en ny og annerledes Diana Ross-relasjon da hun giftet med skipsreder, forretningsmann og nordmann Arne Næss Jr., et ekteskap som holdt i tretten år, fra 1986 til 1999. Paret møttes under en reise til Bahamas, giftet seg allerede samme år og fikk to sønner. Arne Næss Jr. døde i en klatreulykke i 2004. Nylig kom også nyheten om at Ashlee Simpson har forlovet seg med den ene av sønnene deres, Evan Ross.

Da The Supremes ble oppløst i 1977, smalt også startskuddet for en vellykket solokarriere for Diana Ross. Utgivelsene har blitt gradvis færre med årene og hun har stått igjen som en artist som i størst grad har markert seg som en av de mest ikoniske sangerinnene i det 20. århundrets populærmusikk. Selv om hun kanskje ikke er verdens største sangerinne rent vokalmessig, er hun snarere et unikt ikon fordi hun alltid har forstått verdien av å holde en viss stil og fremstå som poppens absolutte femme fatale – mystisk og glamorøs.


GAFFA gratulerer jubilanten med 70-års dagen!

Hør en av Diana Ross sine største hits her:


ANNONCE