Nyhet

Artister sammen om å verne islandsk natur

Veldedighetskonsert med blant annet Björk, Patti Smith, Of Monsters & Men, Samaris, Lykke Li og Mammút ble en stor suksess.

Björk (bildet), den amerikanske filmregissøren Darren Aronofsky og Patti Smith har stått sammen om å fronte den tidligere gjennomførte 'Stopp - Gætum Garðsins!'-veldedighetskonserten og pågående Stopp!-kampanjen, som har som mål å verne islandsk uberørt natur fra industriell utbygging. Under en pressekonferanse utenfor konsert- og operahuset Harpa i Reykjavik, kunne de tre annonsere at det til sammen er samlet inn hele 35 millioner islandske kroner til kampanjen.

Den islandske naturen befinner seg i en truet posisjon i forhold til planer rundt en storskala industriell utbygging, som inkluderer infrastruktur som veier, bygninger og femten nye kraftlinjer.

The Pálmi Jónsson Nature Protetction Fund bidro med 24 millioner islandske kroner til prosjektet, mens resten av pengene er samlet inn fra billettsalget for Stopp!-konserten, hvor artister som Björk, Patti Smith, Of Monsters & Men, Samaris, Lykke Li, Mammút opptrådde – alle på gratis initativ.


— Fokuset for eventen er å bevare og beskytte den islandske naturen, ved å sikte til å gjøre den til en eneste stor nasjonalpark. For å kunne gjennomføre dette spurte vi mennesker om å bli medlemmer av disse to Icelandic Nature Protection Societies. Den ene dreier seg mer om aktivisme, mens den andre dreier seg rundt å håndtere de mer juridiske aspektene, og i denne saken forene disse, har Björk sagt til den islandske avisen The Reykjavik Grapevine.

Også den ikoniske artisten Patti Smith har gitt uttrykk for et høyt ønske om verning av det islandske landskapet:

— Jeg kom hit for første gang som en ung jente på 22 år i 1969, og av alle vakre steder jeg hadde besøkt, har mange siden den gang blitt ødelagt av menneskelig aktivitet. Å komme tilbake til Island og fortsatt se mye av landet være akkurat slik jeg husker, er en gave. Industrien har ødelagt natur om og om igjen – det er nødt til å være noen steder hvor naturen føles trygg og elsket. Island er en av de få stedene i verden hvor Moder Natur kan være seg selv. Med en gang denne ødeleggelsen er gjort, kan den aldri returnere. I dette tilfellet, kan dere regne med meg som en av deres tjenere.


Du kan lese mer om organisasjonen 'Landvernd' her, hvor du også får muligheten til å følge Björks oppfordring om å donere penger til det gode formålet.

Både Lykke Li og Patti Smith kan ses live på norske festivaler i sommer. Få full oversikt i GAFFAs Festivalguide.

ANNONCE