Nyhet

Pussy Riot saksøker den russiske regjeringen

— Denne saken handler først og fremst om ytringsfrihet og en rettferdig rettsak, uttaler talsmann.

De to løslatte medlemmene av Pussy Riot, Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova, har tenkt å saksøke den russiske regjeringen grunnet deres fengsling etter punk-protesten deres tilbake i 2012. Det melder det britiske magasinet NME.

The Guardian rapporterer videre at de to kvinnene begge forlanger ca. 670.000 kroner i kompensasjon samt 75.000 kroner i retsomkostninger. De sonet begge 21 måneder i fengsel og ble løslatt i desember grunnet en landsdekkende fengselsamnesti. 

— De fikk ikke en rettferdig rettsak her i Russland, så de vil ha det avgjort en gang for alle hos den europeiske menneskerettighetsdomstol. Og så ønsker de også, at denne saken skaper presedens for at russiske borgere kan snakke fritt og offentlig om følsomme politiske emner, også selv om disse meningene ikke er støttet av flertallet. Denne saken handler først og fremst om ytringsfrihet og en rettferdig rettsak, sier Pavel Chikov formann for menneskerettighetsgruppen Agora, som representerer de to.


Alyokhina og Tolokonnikova opprettet nylig en engelskspråklig Twitter-konto. Deres første tweet ble postet 5. mai og angrep sensuren i Russland. "Russland er ikke Kina eller Iran ENNÅ så vi kan stadig bruke Twitter. Vi vil gi det et forsøk på engelsk, så hei til alle sammen her," skrev de. Senere tweets har fordømt Wall Street, Putin og omdøpt amerikanske Capitol Hill til "Capitol Hell".

Siden deres frigivelse har Pussy Riot fortsatt deres politiske aktivisme. De har blant annet stiftet en NGO med navn Zona Prava (Zone of Rights). Organisasjonen har til formål å overvåke fangers forhold i russiske fengsler og sette fokus på undertrykkelse av menneskerettigheter. Tolokonnikova har uttalt: "Så lenge det begås brudd på fengsledes rettigheter i vårt land er vi sikre på at vår organisasjon vil være nødvendig."

De to har også vært aktiv i forskjellige fora, og snakket blant annet om situasjonen i Russland under sommerens Roskilde Festival i Danmark. Tidligere i sommer tok de også turen til Festspillene i Bergen.


— I år er det grunnlovsjubileum og Festspillene ønsker å markere dette ved å diskutere demokrati og identitet. Det vil gå igjen som en råd tråd i festspillprogrammet. Pussy Riot har kjempet hardt for ytringsfrihet og demokratiske verdier og det blir interessant å høre på dem, sa festspilldirektør Anders Beyer den gang.

ANNONCE