Nyhet

Pussy Riot besøker Festspillene i Bergen

De nylig løslatte bandmedlemmene legger turen innom vestlandets hovedstad i slutten av mai.

Det russiske punkbandet Pussy Riot fikk massiv oppmerksomhet etter at de to bandmedlemmene Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova ble funnet skyldig i å ha "forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat", etter å ha spilt låter med tekster mot den russiske presidenten Vladimir Putin i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva, i februar 2012.

I fjor sommer la Amnesty International ut et åpent brev med støtte til de to musikerne og politiske aktivistene. Brevet ble også signert av Radiohead, Arcade Fire, The Hidden Cameras, Yoko Ono og mange flere, og der sto det blant annet:

"Virkningen av den sjokkerende og urettferdige rettssaken, og den påfølgende fengslingen, har spredt seg vidt og bredt. Spesielt blant kunstnere, musikere og borgere over hele verden. Selv om vi forstår at det er følsomt med protester i et gudshus, ber vi om at russiske myndigheter tar en ny gjennomgang av disse tøffe straffene, slik at dere igjen kan returnere til deres barn, familier og liv."


Lille julaften ble de to sluppet fri, og nå er det klart at de også tar turen til Bergen under Festspillene, som arrangeres i dagene 21. mai til 4. juni. De to skal være med å presentere dokumentarfilmen Pussy vs. Putin, og festspilldirektør Anders Beyer er godt fornøyd med at de to kunne takke ja til invitasjonen:

— I år er det grunnlovsjubileum og Festspillene ønsker å markere dette ved å diskutere demokrati og identitet. Det vil gå igjen som en råd tråd i festspillprogrammet. Pussy Riot har kjempet hardt for ytringsfrihet og demokratiske verdier og det blir interessant å høre på dem, sier Beyer.

Filmvisningen er lagt til lørdag 24. mai, og billettene legges ut for salg 6. februar kl. 10:00. Les mer på Festspillenes egne nettsider.


ANNONCE