Nyhet

Oslo Jazzfestival starter i dag

Sjekk hvem som spiller rundt om på hovedstadens beste konsertscener i løpet av de neste dagene.

Selv om mange sikkert ennå ikke har sovet ut skikkelig etter Øyafestivalen i Tøyenparken, skjer det heldigvis masse i hovedstaden også etter at de store utendørsscenene er pakket net. Denne uken går Oslo Jazzfestival nemlig av stabelen, og festivalen, som varer helt frem til lørdag, har også i år mye spennende å by på.

Det hele starter med åpningskonserten i Den Norske Opera & Ballett i aften, og i år er det Tord Gustavsen som har fått oppdraget å være hovedperson under den tradisjonsrike åpningen. 'Extended Circles' er tittelen på konserten, som blant annet vil by på helt nye komposisjoner signert Tord og vokalist Synne Sanden (bildet).

— Noe av det jeg ser aller mest frem til er rett og slett åpningskonserten. Operaen er alltid stas, og det er utrolig morsomt at Tord Gustavsen har solgt ut Operaen! I tillegg til det så kommer legenden Michel Legrand senere på kvelden. Her snakker vi en mann som hadde John Coltrane og Miles Davis på debutalbumet sitt. Pluss et par Oscar-statuetter hjemme for beste filmmusikk. Rå fyr, sier André Ishak i Oslo Jazzfestival.


I år arrangeres konsertene under festivalen på Nasjonal Jazzscene Victoria, Kulturhuset, Edderkoppen, Oslo Konserthus, Mono, Parkteatret og Herr Nilsen. I tillegg til Den Norske Opera & Ballett, selvsagt.

Oslo Jazzfestival markerer også at Adolphe Sax, oppfinneren av saksofonen, ble født i 1814 og har 200-års fødselsdag i år. Dermed finner man en sterk liste av både norske og internasjonale saksofonnavn på programmet. Blant andre Sonny Fortune, Billy Harper, Scott Hamilton, Marshall Allen, John Surmann, Tore Brunborg, Kjetil Møster, Knut Riisnæs, Bodil Niska og Hanna Paulsberg.

En annen begivenhet, som markeres av festivalen i år er at det er 50 år siden den moderne jazzen inntok Oslo. Dette skjedde da Charles Mingus holdt konsert i Universitetets aula i 1964. Her var alt som kunne krype og gå av jazzmusikere og kultur- personligheter selvfølgelig til stede, og både Arne Nordheim og Jan Erik Vold skrev om konserten i Dagbladet. Bassist Arild Andersen har tatt på seg ansvaret for å gjenskape og viderebringe Mingus' musikalske univers inn i vår tid under festivalen.


Utgangspunktet er den legendariske konserten, hvor han selv var blant publikum.

I tillegg til de nevnte høydepunktene er det nok mange som også gleder seg til konsertkveldene på Blå med blant andre Tomas Barfot og Ost & Kjex på fredag og lørdag.

Festivalen måtte tidligere denne måneden melde om en kjip avlysning da den amerikanske soulsangere Bilal dessverre valgte å kansellere alle sine konserter i Europa, noe som også rammet Oslo Jazzfestival.


Hele programmet kan sjekkes ut på festivalens egne nettsider.

ANNONCE