Nyhet

Musikk-dokumentarer til BIFF

Bergen Internasjonale Filmfestival frister musikkfansen med årets første programslipp.

I går kveld slapp Bergen Internasjonale Filmfestival, også kjent som bare BIFF, deler av et program som allerede bør sørge for vann i munnen hos alle musikkinteresserte. Dersom det å se musikkrelaterte dokumentarer litt utenom det vanlige på det store lerretet frister, er det ingen tvil om at Bergen er stedet å være siste uken av oktober. Her følger en liten oversikt over de foreløpige musikkfilmene som er klare på årets BIFF:

Pussy Riot - A Punk Prayer av amerikanske Mike Lerner og russiske Maxim Pozdorovkin byr på et nærmere blikk på verdens mest kjente russiske maskekledde pønkband, og hele bevegelsen rundt dette. Interessant nok får man også bli nærmere kjent med Pussy Riots motstandere, og høre deres egne tanker om den infamøse rettsaken i fjor sommer, der de fikk satt tre av Pussy Riot-jentene bak lås og slå for angivelig å ha "forstyrret offentlig ro og orden" med sitt "punk prayer"-stunt i Valilijkatedralen i Moskva.


Filmen Mistaken for Strangers er en slags dokumentar av Brooklyn-yndlingene The Nationals turné i 2010. Men "The Nationals turné er bare som et bakteppe å regne", slik BIFF selv skriver det på sine nettsider, og den virkelige hovedpersonen er på mange måter regisørren selv – vokalist Matt Berningers yngre bror Tom Berninger. Hvordan er det egentlig å leve i skyggen av en mann som har snekret sammen fem hyllede indieskiver, og å følge med ham på tur når han indieråkker verden rundt? The National spiller forøvrig i Norge midt i BIFF-uka – den 26. oktober runder de nemlig av UKA i Trondheim.

Dokumentaren Banaz - A Love Story tar ikke for seg noe musikkrelatert, men isteden det dystre temaet æresdrap. Filmskaper Deeyah Khanh er derimot opprinnelig kjent som norsk-pakistansk musiker. Hun har de siste årene bodd i London, og Banaz - A Love Story tar for seg drapet på unge britisk-kurdiske Banaz Mahmood i Sør-London i 2006.

I filmen Stone Roses: Made of Stone tar This Is England-regissøren Shane Meadows for seg Manchesterlegendene The Stone Roses (bildet) sin gjenforeningsturné i fjor. Den erkebritiske kvartetten slapp sin selvtitluerte debut i 1989, og satte tonen for nittitallets nye storhetstid for britisk rock. Likevel var det ikke alle fans som ble like bergtatt da de i 2011 etter 15 år med inaktivitet fant sammen og bestemte seg for å turnere verden igjen.


BIFF kaller det en "omstridt gjenforingsturné", og bandet måtte tåle lunkne ord etter mange av stoppene på turnéen. Men da de gjestet Øyafestivalen i fjor sommer gikk det heldigvis ikke så altfor galt: "Det ble faktisk nærmere en knallkonsert enn en katastrofe", slo tidligere GAFFA-redaktør Øyvind Rones lettet fast, og ga konserten 4 stjerner.

Bergen Internasjonale Filmfestival går av stabelen i perioden 23. - 30. oktober, og byr på en rekke eksklusive dokumentarer og spillefilmer. Sjekk det foreløpige programmet på festivalens egne nettsider og følg med for flere oppdateringer i løpet av de neste ukene.

ANNONCE