Nyhet

Spotify fyller fem

Introduserte strømming til norske musikkfans i 2008.

Tiden flyr. For bare fem år siden var det fortsatt komplett krise om du glemte å ta med iPoden til lesesalen, til jobben eller til festen hjemme hos han som oppdaterer musikksamlingen sin sjeldnere enn han oppdaterer passbildet sitt. Vi er blitt så bortskjemte at vi synes det er helt selvfølgelig å kunne logge inn på en hvilken som helst PC og få tilgang til en personlig samling med musikk, men i 2008 var situasjonen ganske så annerledes.

Da Spotify ble lansert i Sverige, Norge, Finland og Frankrike den 7. oktober 2008, var nok musikkstrømming for de fleste fortsatt ikke mye mer enn en interessant tanke. I dag står strømmet musikk for 66% av inntektene på det norske musikkmarkedet (data fra IFPI), og på verdensbasis har Spotify over 24 millioner aktive brukere, derav 6 millioner betalende.

Om denne betalende fjerdedelens penger havner i lomma på musikerne på rett vis, eller om de havner i de rette musikerlommene, hersker det fortsatt uenighet om. Etter 5 år på markedet er betalingsmodeller som Spotify fortsatt relativt ferske eksperimenter, og tjenesten har nylig blitt utsatt for kritikk av innflytelsesrike stemmer som Thom Yorke og Niel Godrich, som mener det betales ut for lite penger til de mer uetablerte artistene.


Her til lands uttrykker Kulturdepartementet liknende bekymringer som de to britene: "Et mulig utfall av digitaliseringen av musikkbransjen er (...) et bortfall av små og nisjepregede plateselskap og av artister som befinner seg utenfor mainstream", skrev de tidligere i år, men på den positive siden melder de at "bransjen som helhet nå får inntekter fra strømmingstjenestene som kompenserer for nedgangen i cd-salget".

Siste ord om strømming av nisjemusikk er ikke blitt sagt enda, men Spotify må uansett sies å være en av de som har jobbet mest konstruktivt mot piratkoperingsproblematikken de siste fem årene, og det blir spennende å se hva slags nye tjenester og funksjonalitet de ruller ut i løpet av de neste fem.

Sjekk ut Spotify sin egen liste over milepæler frem til i dag, samt deres liste over de mest spilte låtene på tjenesten hittil: 


 

Milepæler:

 • 1. april 2006 – Spotify registeres
 • 7. oktober 2008 – Spotify lanseres
 • November 2009 – Spotify lanseres for mobil
 • April 2010 – Første integrasjonen med Facebook
 • Mars, 2011 – En million betalende brukere
 • Juli 2011 – Spotify lanseres i USA
 • September 2011 – Spotify lanserer samarbeid med Facebook
 • Januar 2012 – Tre millioner betalende brukere
 • Desember 2012 – Discover og Follow lanseres
 • Desember 2012 – Metallica på Spotify 
 • Mars 2013 – 24 millioner aktive brukere, derav 6 millioner betalende

 


Mest spilte låter på Spotify:

 1. Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop 150,8 millioner
 2. Gotye - Somebody That I Used To Know 145,7 millioner
 3. Imagine Dragons – Radioactive 139,6 millioner
 4. Macklemore & Ryan Lewis - Can't Hold Us 136,4 millioner
 5. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe 127,8 millioner
 6. Swedish House Mafia - Don't You Worry Child 127,4 millioner
 7. Avicii - Levels 127,4 millioner
 8. Daft Punk - Get Lucky 123,3 millioner
 9. David Guetta – Titanium 120,3 millioner
 10. Rihanna - Diamonds 117,9 millioner

 

Lytt til hele spillelisten her.


ANNONCE