Nyhet

Lou Reed døde av leversvikt

Velvet Underground-legenden ble 71 år. Gjenopplev noen av hans største øyeblikk her.

Lou Reed som søndag gikk bort i en alder av 71 år, døde av leversvikt melder New York Times. Reed gikk gjennom en levertransplantasjon i mai og har siden vært i behandling, men dette stoppet for noen dager siden da det ble klart at livet hans ikke var til å redde. Han forlot da sykehuset og dro til sitt hjem på Long Island hvor han døde søndag.

Lou Reed var blant annet kjent som frontfigur i den innflytelsesrike New York-bandet Velvet Underground som albumdebuterte i 1967. Rockeikonets siste album er Lulu fra 2011 - et samarbeidsprosjekt med Metallica.

Reed ble født i et middelklassehjem i Brooklyn i 1942 og viste tidlig tegn på det som i 50-tallets forstadsamerika ble betraktet som antisosial oppførsel, deriblant skrive dikt, spille rock og 'utvise homofile tilbøyeligheter'. På bakgrunn av dette fikk foreldrene til Reed han til elektrosjokkbehandling; en traumatisk opplevelse som Reed senere dissekterte i sangen Kill Your Sons.

Reed fortsatte imidlertid å spille rockemusikk og praktisere antisosial oppførsel, først på Syracuse University og senere tilbake i NY, hvor Velvet Underground ble starten på en enestående karriere innenfor rockehitorien, for både Reed og makkeren John Cale. Velvet Underground ble tatt under vingen til Andy Warhol, og ga ut fire plater mellom 1967 og 1970, da Reed startet sin solokarriere.

Hans mest kjente album som soloartist var hans andre, Transformer fra 1973, som ble skapt i samarbeid med David Bowie.

GAFFA Danmark gjorde i 2012 en større portrettfeature om Reed og John Cale i anledning hans 70-års dag. Artikkelen kan leses her.

Våre venner i Muzu TV har satt sammen noen av høydepunktene fra Reeds karriere. Se videokavalkaden her:

ANNONCE