Nyhet

Beatles’ debutalbum feirer femti

I dag er det et halvt århundre siden et av musikkhistoriens mest toneangivende band utga sitt debutalbum.

I dag er det temmelig nøyaktig femti år siden det legendariske bandet The Beatles' debutalbum kom i butikkhyllene. «Please Please Me» ble sluppet 22. mars 1963 i Storbritannia, og med det gikk startskuddet for en ny æra i popens og rockens historie.

Albumet ble utgitt av plateselskapet Parlophone, som hadde fremskyndet albumets utgivelsesdato. Albumets to singler – «Please Please Me» og «Love Me Do» hadde allerede blitt hits, og disse skulle følges opp så fort som mulig. Derfor ble hele albumet spilt inn på én enkelt dag. 585 minutter – eller drøyt ni timer – over tre økter i det famøse Abbey Road-studioet var det som skulle til for å feste låtmaterialet – som var mer eller mindre en blåkopi av bandets liveopptredener – på tape.

Av albumets fjorten låter var åtte skrevet av John Lennon og Paul McCartney. At bandets medlemmer skrev sine egne låter, var ikke vanlig den gang. Bandet spilte også sin egen versjon av «Twist & Shout» – låten var det siste de gjorde denne dagen, fordi en forkjølet John Lennon skulle skåne stemmen sin i størst mulig grad, da låten ble kjennetegnet av nokså brølete vokal. Bandets gjorde unna låten på én tagning.

Albumet gikk til topps på den engelske hitlisten, og den ble liggende der i tretti uker, inntil den ble erstattet av Beatles' andre album, «With The Beatles». Dette var også temmelig uhørt den gang, i en tid hvor hitlistene ble preget av soundtracks og easy listening.

I 2012 kåret det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stone «Please Please Me» til nummer 39 på deres liste over de 500 største albumene gjennom tidene. En liste som, for øvrig, ble toppet av et senere Beatles-album, nemlig «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» fra 1967.

ANNONCE