Nyhet

Stephen Malkmus tolker Can

Pavement-frontmannen tolker det tyske krautrockbandets klassiske album «Ege Bamyasi», som fyller førti år.

Festivalen Week-End Fest avholdes i den tyske byen Köln fra 30. november til 2. desember. Selve festivalområdet er situert i en nedlagt kranfabrikk i bydelen Ehrenfeld, og programmet rommer artister som eksempelvis Scritti Politti, Ty Segall, Deerhoof, The Field, Nite Jewel, Little Wings og Chain and The Gang, samt bandet Fainting by Numbers, som består av den tyske techno-produsenten Justus Köhncke og Hot Chip-frontmannen Alexis Taylor. 

På festivalen skal også amerikanske Stephen Malkmus – mest kjent som frontmann i det innflytelsesrike indierockbandet Pavement – fremføre albumet «Ege Bamyasi» i sin helhet, sammen med den Köln-baserte post-punk-kvartetten Von Spar. Malkmus innrømmer til festivalen at han har et varmt forhold til det jubilerende albumet.

– Jeg hørte på «Ege Bamyasi» hver kveld før jeg la meg i nesten tre år, uttalte Malkmus til Week-End Fest.


Can ble dannet i nettopp Köln i 1968, og bestod av Irmin Schmidt på keyboard, Holger Czukay på bass, Jaki Liebezeit på trommer og Michael Karoli på gitar. De debuterte i 1969 med albumet «Monster Movie», som hadde amerikaneren Malcolm Mooney på vokal. Amerikanerenble avløst av japanske Damo Suzuki, som sammen med tyskerne slapp den klassiske trilogien som var «Tago Mago» (1971), «Ege Bamyasi» (1972) og «Future Days» (1973). Bandet ble raskt en av de mest karakteristiske eksponentene for undersjangeren krautrock, som ble kjennetegnet av en minimalistisk holdning til jammekulturen som ble innført av psykedeliaen, samt sjangerens fascinasjon for elektroniske elementer.

Der «Tago Mago» var rå og ubehandlet – med et lydbilde som grenset mot punk – og «Future Days» var adskillig mer polert og på grensen mot ambiente, utgjorde «Ege Bamyasi» en fullkommen fusjon av disse ytterpunktene, med både trommemaskiner og akustiske trommer, minimalistiske bassgrooves og eksperimentell vokal.

Før helgen sprang dessuten nyheten om at Damo Suzuki tar turen til Oslo i noen uker inn i det nye året. Japaneren tar turen til Revolver torsdag 7. februar, hvor han vil spille sammen med Oslo Sound Carriers, som består av lokale musikere. Dette bandet er satt sammen av Leo Avanti fra klubbkonseptet Kosmische Club. 


Se Can fremføre låten «Vitamin C» (som var å finne på «Ege Bamyasi») live i 1972:

 


ANNONCE