Nyhet

Sonic Youth dykker ned i arkivene

Gitarist Lee Ranaldo forteller at de nå har tid til å kartlegge bandets enorme arkiv av live- og videoopptak, og at nye utgivelser er på vei.

I og med at Thurston Moore og Kim Gordon har gått hvert til sitt etter nesten tretti års ekteskap, er fremtiden til Sonic Youth heller usikker. Deres fortid, derimot, kan ingen forandre. Bandet har gjennom årene vært gode på å dokumentere sin eksistens, og med den nyervervede fritiden, har bandets medlemmer i disse dager gått i gang med å se over sitt rikholdige arkiv av live- og videoopptak. Disse opptakene gjennomgås og digitaliseres i skrivende stund.

– Mange av våre låter utviklet sin egen karakter live på scenen. Nå har vi endelig fått tid til å dykke ned i materialet og prøve å sette det sammen, forteller bandets gitarist, Lee Ranaldo (bildet).

Bandet annonserte nylig at en liveplate er på vei, hvor låtmaterialet er hentet fra en konsert fra Chicago i 1985, hvor trommeslager Steve Shelley var nyrekruttert, og hvor bandet hadde fått en ny og energisk giv. Plata slippes 14. november via bandets eget plateselskap, Goofin' Records. Ranaldo forteller at en dokumentar om bandets 1986-turné nå er på vei. Bandet hadde da nylig blitt signert på plateselskapet SST, og spilte mye sammen med band som eksempelvis Dinosaur Jr.


– Vi hadde tilgang på et videokamera – som var av typen gigantisk – noe som gjorde at vi kunne ta det med på turné og dokumentere konsertene og livet på veien. Vi redigerte filmen grovt i 1988, men vi fikk ikke tid til  gjøre noe mer, og dokumentaren ble liggende å støve ned i tiden etterpå, sier Ranaldo.

Ryktene skal også ha det til at bandet er på vei med en rekke reutgivelser av sine tidligste album. I tiden etter slippet av deres femte studioalbum, «Daydream Nation», ble bandet signert på major label-selskapet Geffen Records. Bandet har nå fått tilgang på sine fem første album, som lenge har vært vanskelige å oppdrive i fysisk form.

– Rent teknisk har disse albumene nå gått ut av produksjon, og er tilgjengelige kun digitalt. Vi prøver å finne ut hva vi skal gjøre, eksempelvis lage en eller annen slags samleboks eller tilby nyutgivelser av hver enkelt av de aktuelle albumene, sier sølvreven.


ANNONCE