Nyhet

Nytt album fra Godspeed You! Black Emperor

Albumet med den snirklete tittelen «’Allelujah! Don’t Bend! Ascend!» er det første fra de kanadiske postrocklegendene på ti år.

Våren 2010 kunne Godspeed You! Black Emperor-fans endelig slippe jubelen løs, da det ble klart at bandet hadde bestemt seg for å starte opp igjen bandet, etter at de hadde tatt en pause som hadde vart i bibelske syv år. I mellomtiden hadde bandets medlemmer geskjeftet seg med en rekke sideprosjekter, blant dem Thee Silver Mt. Zion Memorial Band.

Intet nytt materiale hadde blitt utgitt fra den Montreal-baserte desetten siden de slapp «Yanqui U. X. O.» i november 2002, men i dag kom den gledelige nyheten om at bandet snart er på banen med et nytt album, som altså blir deres første på ti år.

«'Allelujah! Don't Bend! Ascend!» slippes via plateselskapet Constellation mandag 15. oktober. I går spilte bandet i Boston, da de begynte på en omfattende verdensturné, som tar dem med til en rekke byer i USA, før turen legges over havet til Europa. Turnéen ender i Alton i Australia i midten av februar. I følge fanblogger er albumet allerede til salg i bandets merchstand under konsertene.


I sentrum av albumet finner man to seks minutter lange dronelåter, mens to komposisjoner tikker inn på tjue minutter hver. De sistnevnte låtene skal visst være kjente for fansen fra før, da de ble spilt på konserter allerede for ti år siden. Nå har låtene fått feste seg, både i fingrene og på tape.

– Etter å ha kommet ut av hiet i 2010, plukket Godspeed You! Black Emperor opp tråden der de slapp den, og begynte å jobbe med låter som hadde ligget brakke siden 2003. Det nye albumet presenterer fruktene av den innhøstingen: Utviklede og definitive versjoner av to enorme komposisjoner, som for fans har vært kjent under navnene «Albanian» og «Gamelan», men som nå har blitt omdøpte til «Mladic» og «We Drift Like Worried Fire», skriver Constellation på sine hjemmesider.

«Yanqui U. X. O.» ble anmeldt av Peter Svedstrup da plata kom i oktober 2002.


– Godspeed You Black Emperor! er et politisk bevisst orkester, noe man ikke kan være i tvil om ved å studere albumets cover, som på omslaget prydes av tre fallende bomber som nettop har blitt sluppet fra et fly. «U.X.O.» står for «unexploded ordinance» og dekker over djevelskap som klasebomber eller landminer. Albumets bakside hvordan multinasjonale plateselskaper og underholdningsgiganter som Universal, Sony, BMG og Time Warner står i umiddelbar økonomisk forbindelse med krigsindustrien. Den voldsomme musikken er blant annet inspirert av Ariel Sharons overgrep på palestinerne på den okkuperte Vestbredden. Overgrep er det mye av i verden, men Godspeed You Black Emperor! har intet musikalsk sidestykke i verden i dag, skrev Svedstrup og ga plata fem stjerner.

Låtlisten på «'Allelujah! Don't Bend! Ascend!»:

1. Mladic
2. Their Helicopters sing
3. We Drift Like Worried Fire
4. Strung Like Lights At Thee Printemps Erable


ANNONCE