Nyhet

New Order opplever kreativ kløe

I et nytt intervju avslører Bernard Sumner at han ønsker å gå i studio og lage elektronisk musikk. Sumner åpner for at det kan bli en realitet allerede over nyttår.

I august kunne GAFFA melde at medlemmene i en av 1980-tallets aller viktigste band, New Order, nå vurderte å dra i studio igjen. Deres siste album kom i 2005, og het «Waiting For The Siren's Call». Siden den gang har bassist Peter Hook forlatt bandet, og turnerer nå med backingbandet The Light. I 2010 fremførte Hook og The Light Joy Divisions to album, og i januar skal de turnere rundt og fremføre New Orders to første studioalbum, noe frontmann Bernard Sumner ikke er videre fornøyd med.

– For å være helt ærlig, synes jeg det suger. Vi fant ut at han turnerte med «Unknown Pleasures» (Joy Divisions debutalbum, journ. am.) via pressen. Han fortalte det ikke til oss, noe vi syntes var nokså lumpent gjort. Det virker bare som en veldig kommersiell greie å gjøre, og han synes å gjøre det for pengenes skyld. For meg handlet Joy Division og New Order aldri om det, og jeg syntes det var respektløst gjort av ham, sa Sumner i et nylig intervju med Billboard.

Om Hook har forlatt bandet, har et annet originalmedlem trådd inn i rekkene igjen. Bandets originalkeyboardist Gillian Gilbert – som er gift med bandets trommeslager Stephen Morris og har en funksjonshemmet datter sammen med ham – sluttet å turnere i 1998 for å kunne ta seg av i datteren, og i 2001 sluttet hun i bandet permanent. Nå er hun altså tilbake. Til  Billboard, forteller frontmann Bernard Sumner at Gilberts tilbakekomst gjorde noe med dynamikken i bandet.


– Det er i alle fall hyggelig at alle drar i samme retning. Peter ville alltid gjøre det motsatte av det alle andre ville, og det begynte å bli litt slitsomt. Peter ville dessuten spille flere og flere konserter, men vi har barn og familier. Jeg har lyst til å se ungene min vokse opp. Det er lettere å finne en balanse hvor alle er fornøyde, om vi spiller en passende mengde konserter. Ting virker lettere og mer morsomt, ikke så mange tankespill på gang, sa Sumner til Billboard.

New Order spilte på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg i juli i år, og nå er de i innspurten av en turné. Til Billboard forteller han at han kjenner på lysten til å lage en elektronisk plate, da «Waiting For The Siren's Call» og forgjengeren «Get Ready» (2001) i stor grad var gitardominerte plater.

– Jeg har bare lyst til å lage et nytt album. Jeg opplever en kreativ kløe jeg har behov for å stille på ett eller annet vis. Å spille konserter er flott, men det er ikke så veldig kreativt, egentlig. Det går mer på å reprodusere noe. Jeg har lyst til å lage et elektronisk album, fordi vi ikke har lagd elektronisk musikk på en stund. Våre to forrige plater var gitardrevne, og grunnen til det var at jeg trengte en synthesizer-pause. Jeg hadde kommet så tett på dem at jeg ikke så dem for det de var. Men nå kjenner jeg at jeg har lyst til å spille på dem igjen, sa Sumner til Billboard. 


Det store spørsmålet er derfor når New Order vil finne veien til studioet.

– Akkurat nå tenker vi bare på konsertene våre. Men den generelle innstillingen er at vi vil lage et nytt album, til tross for at vi ikke har gjort noe konkret enda. Vi trenger å få satt oss ned, og veien er ikke stedet å gjøre det på. Jeg vil tro at vi begynner å skrive låtene i januar-februar, hvis da de andre vil være med på det. Det tror jeg at de vil, sa Sumner.

ANNONCE