Nyhet

Norsk påfyll til Eurosonic

Den nederlandske festivalen kan fra før skilte med blant andre Mikhael Paskalev, Highasakite og Young Dreams på programmet, og i dag fikk festivalen ytterligere et norsk – og svorsk – tilskudd.

Eurosonic-festivalen i den nederlandske byen Groningen er Europas største bransjetreff, og er stedet hvor mange unge og lovende band får sitt gjennombrudd for den europeiske musikkbransjen. Festivalen ble arrangert for første gang i 1996, og siden 2004 har festivalen operert med et fokusland. I år er dette landet Finland, i fjor var det Irland, og i 2010 var det Norge som ble valgt ut som fokuspunkt, med blant andre Kaizers Orchestra på programmet.

Mot slutten av forrige måned ble det klart at bransjefestivalen – som er Europas største – booket singer-songwriteren Mikhael Paskalev til 2013-utgaven av Eurosonic, og i forrige uke ble norgeskontigenten utvidet, da bandene Young Dreams og Highaskite ble booket til festivalen. I dag kommer nyheten om at ytterligere to, norske artister er booket til den nederlandske bransjefestivalen, som går av stabelen fra 9. til 12. januar.

Eller, vel… «Norsk» er en sannhet med modifikasjoner. Karin Park er svensk, men har bodd store deler av sitt liv som artist i Bergen. For få uker siden ble det klart at hun skal spille på by:Larm i Oslo i februar, og kanskje var det utgivelsen av hennes fjerde album, «Highwire Poetry», som for alvor fikk publikum og bransje til å sperre opp øynene for den svorske artisten. Albumet ble utgitt i begynnelsen av september, og ble anmeldt av GAFFAs Sandra Mileo, som kalte Parks musikk både moderne og retro på én og samme gang.


– Langt inn i elektronikaens verden befester artisten at hun for lengst har gått videre. Platens første spor, «Restless», kommer nok som en overraskelse for lytteren, og er for øvrig også platens sterkeste låt. De gode sporene kommer rullende etter hverandre, men Park bør være forsiktig med å ligne for mye på sine kollegaer. «Highwire Poetry» er en gjennomprodusert plate der synthene og bassen får spillerom, men det er først og fremst Park som vokalist som forblir det interessante i dette tilfellet. Klubbraceren «Thousand Loaded Guns» mot slutten av platen, lar produksjonen være dominerende - en egenskap som i tidligere spor mest har tilfalt stemmen. Som resten av «Highwire Poetry», er den både moderne og retro og gir deg de gode minnene fra synthmusikken du vokste opp med, skrev Mileo, og ga plata fire stjerner.

Karin Park ble offentliggjort som fersk booking i dag sammen med den bergenske singer-songwriteren Monica Heldal, som til tross for sine knappe tjueen år, allerede har rukket å spille en hel del i utlandet. Hun er – i likhet med Park – også booket til årets by:Larm, og som tilleggsinformasjon kan det nevnes at hun også i fjor spilte på bransjefestivalen i hovedstaden.

GAFFAs Tord Litleskare bevitnet hennes opptreden under Bergenfest i juni i år, og lot seg imponere over Heldals ferdigheter som både låtskriver, gitarist og sanger.


– Alene med en akustisk gitar og en fantastisk god stemme sitter hun på en barkrakk på den lille scenen, mens flere trekker inn og stemningen blir stadig tettere i teltet. Hun har enda bare gitt ut én låt, nemlig «Conman Coming», men på scenen har hun mer egenkomponert materiale på lager, i tillegg til et par coverlåter av artister som Jackson Browne og Lead Belly. Hennes korte konsert består av en fin blanding amerikansk blues og engelsk folk. Det oppstår også en del latter i salen når hun forteller historien bak låten «Liam», en låt hun skrev til sin irske kjæreste som røykte altfor mye. –Sigaretter altså, understreker hun før hun setter i gang låten. Hun er en teknisk dyktig gitarist og synger også med en utrolig innlevelse. Det merkes absolutt at hun har spilt mye konserter de siste årene og begynner å få dreis på låtskrivingen. Jeg ser frem til å høre henne igjen ved en senere anledning for den lille smaksprøven de fremmøtte fikk på Bergenfest ga absolutt mersmak. Neste gang tar hun kanskje med seg et backingband også, noe som ville gitt henne mer å spille på i konsertsammenheng, mente Litleskare, som likevel ga konserten fire stjerner.

Sjekk ut Heldals «Conman Coming» under:

ANNONCE