Nyhet

Flere av Norges mest kjente artister snakker ut om overgrep i musikkbransjen

GAFFA.no - alt om musikk.

1001 kvinner i den norske musikkbransjen har onsdag kveld publisert et opprop under emneknaggen #nårmusikkenstilner.

Det skriver Aftenposten. Gjennom det lange oppropet deles det flere personlige historier og erfaringer fra den norske musikkbransjen om trakassering og seksuelle overgrep.

Oppropet kommer etter at en uhorvelig mengde anklager om seksuelle overgrep har blitt rettet mot flere kjente menn i underholdningsbransjen, etter at ballen for alvor begynte å rulle tidligere i høst da det kom frem en rekke stygge historier om Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.


LES OGSÅ: Intervju med singelaktuelle Daya.

I kjølvannet av de mange sakene som har kommet opp har mange kvinner valgt å snakke ut om sine egne opplevelser i sosiale medier under emneknaggen #metoo.

«Han fortsetter å bla i bildene med ei hånd i trusen min»


Et utdrag fra oppropet fra kvinnene i den norske musikkbransjen er skrevet av en anonym kvinnelig musiker som beskriver et møte med en fotograf, da hun kun var 17 år og i startfasen av sin karriere som musiker, på følgende måte:

«Jeg våger ikke røre meg, og hånden han har rundt livet mitt glir inn under kjolen og strømpebuksen mi. Han fortsetter å bla i bildene med ei hånd i trusen mi. Som et lite mirakel piper det fra telefonen min som ligger i vesken et stykke unna, og jeg får endelig sjansen til å redde meg ut av grepet hans. Jeg lyver og sier det er mamma som ber meg komme hjem med en gang.»

En annen forteller om en hendelse under en turné.


«Kommentar fra de 10 år eldre erfarne gutta på turné til meg om min romkamerat: «Vil dere ikke komme og pule med oss?! Dere er de eneste i orkesteret vi ikke har pult».»

Flere historier som kommer frem i oppropet beskriver alvorlig seksuell trakassering, ydmykelse og direkte overgrep fra menn i alle stillinger innen musikkbransjen, fra hobbyfotografer og riggecrew på festivaler til managere, produsenter og musikere.

Flere av Norges mest kjente artister


Oppropet er signert av noen av de mest kjente artistene her til lands, inkludert Silje Halstensen (Bendik), Samsaya, Marte Eberson (Highasakite), Haley Shea (Sløtface), Monica Heldal, Kaja Gunnufsen, Marit Larsen, Ida Maria og Susanne Sundfør.

LES OGSÅ: Backstreet Boys-stjernen beskyldes for voldtekt.

I tillegg har en rekke kvinnelige ansatte i små og store plateselskap, bookingbyråer og artistmanagement stilt seg bak oppropet, som kan leses i sin helhet her.


#nårmusikkenstilner

ANNONCE