Nyhet

Legendarisk punkklubb står opp av asken

CBGB gjenoppstår – som festival, i første omgang.

Den berømte punkklubben CBGB på Manhattan i New York holdt dørene åpne fra 1973 til 2006. Da stengte klubben som følge av en lengre feide mellom klubbens eier, Hilly Kristal, og huseierne, som mente at Kristal skyldte en betraktelig sum i husleie. Kristal døde av kreft i 2007.

En rekke band og artister spilte på klubben i sin tid, men kanskje er The Ramones, Patti Smith, Sonic Youth og Talking Heads. Dinosaur Jr.-frontmann J Mascis spilte også sin første akustiske solokonsert på klubben i desember 1993, og opptakene fra denne opptredenen ble i 2006 til albumet «J Mascis live at CBGB's».

Nå gjenoppstår navnet CBGB, men i første omgang som festival. Rettighetene til bruk av navnet ble i sin tid kjøpt opp, og det er disse investorene som nå arrangerer en firedagersfestival i New York.


Festivalen starter 5. juli, og så langt er over 300 band booket. Så langt må festivalens headlinere sies å være band og artister som Cro-Mags, Sick of It All, Guided by Voices, Pains of Being Pure At Heart og Cloud Nothings, samt David Johansen fra New York Doll og supergruppa The Baseball Project – bestående av Peter Buck fra R. E. M. og Steve Wynn fra Dream Syndicate.

Festivalarrangører har lenge hatt problemer med å få utendørsfestivaler til å gå rundt i New York. CBGB-festivalen satser på å arrangere de fleste konsertene sine i allerede eksisterende konsertsteder, som eksempelvis Webster Hall, og mindre klubbscener som Trash Bar i Williamsburg og Living Room på Lower East Side, og unngår dermed dette, i følge en uttalelse. Samtidig vil det bli oppført en utendørsscene i Central Park, som etter sigende skal ha størst publikumskapasitet. 

Rettighetene til navnet ble ikke solgt videre uten at de nye eierne forstod hva CBGB sto for: Kjærlighet til musikk og et sted hvor nye og fremadstormende band kunne få prøvd ut låtene sine på et interessert og dedikert publikum. Dette er også tanken bak festivalen. En rekke store navn er riktignok booket, men felles for de fleste av disse, er at de i sin tid spilte på punkklubben. Festivalen tar sikte på å fremme nye og mer ubeskrevne blad i musikkverdenen. En av festivalens forbilder skal visstnok være SXSW-festivalen i Austin, Texas.


I tillegg til festivalens musikkprofil, har den også et filmprogram. Her vil klassiske musikk- og konsertfilmer bli vist, som eksempelvis The Talking Heads «Stop Making Sense»-konsertfilm fra 1984, «24 Hour Party people» og «American Hardcore». Ikke ulikt eksempelvis Bylarm, har festivalen også i år et konferanseprogram. Spesielt for festivalen, derimot, er at den siste dagen blir viet spritens gleder: Små og uavhengige spritbryggere blir invitert for å presentere sine produkter rundt om på festivalens spillesteder.

ANNONCE