Nyhet

Brian Wilson fyller 70

Den plagede hjernen bak The Beach Boys feirer samtidig femti år som låtskriver.

Jubileene kommer tett denne måneden. På mandag fylte Paul McCartney 70 år, og i dag er det McCartneys jevnbyrdide, gamle rival Brian Wilson som fyller 70. Wilson er mest kjent som sanger, låtskriver, multiinstrumentalist og produsent i det legendariske bandet Beach Boys.

Brian Wilson ble født i Inglewood, California, som den eldste av tre brødre – de to andre het Dennis og Carl. Faren Murry Wilson var musiker og låtskriver med begrenset suksess, men som oppmuntret sønnene til å synge og spille, samtidig som han styrte familien med hard hånd – noe som spesielt Brian fikk erfare. Grunnet et slags fra Murry, ble han som toåring døv på det ene øret, noe som ikke gjør hans enorme musikalitet mindre imponerende. Alle barna viste tidlig tegn til stor musikalitet. Som barn var han solist i kirken, og som tenåring sang han i kor sammen med sine brødre og arrangerte vokalharmonier. På sin sekstenårsdag fikk han en båndopptager, som ga han mulighet til å spille inn låter sammen med brødrene sine.

I gymnastiden dannet Brian sammen med fetteren Mike Love og et par andre venner bandet Carl and The Passions. En av bandets opptredener gjorde inntrykk på kameraten Al Jardine, som deretter dannet et band sammen med Wilson-brødrene og Love, som i første omgang kalte seg The Pendletones. I 1961 skrev Brian Wilson sin første låt, parallelt med at han studerte psykologi og musikk på El Camino College i Los Angeles. Samme år utga bandet sin første singel, «Surfin'», på det lille plateselskapet Candix Records, mens Murry Wilson utnevnte seg til bandets manager. Plateselskapet hadde i mellomtiden – og uten å si fra – døpt The Pendletones om til The Beach Boys. «Surfin'» ble en lokal hit i Los Angeles.


Gjennombruddet

I 1962 undertegnet The Beach Boys en kontrakt med storselskapet Capitol, som samme år utga bandets debutalbum, titulert «Surfin' Safari» – en moderat suksess. Året etter utga bandet singelen «Surfin' USA», som ble bandets første, store hit, og som nådde en tredjeplass på de amerikanske hitlistene. Deretter fulgte en lang rekke suksessfulle singler og album med fokus på vokalharmonier, tenåringskjærlighet og det bekymringsløse strandlivet i California. Fra denne perioden kan man nevne hits som «I Get Around», «Help Me, Rhonda» og «Barbara Ann». I 1965 sluttet Brian Wilson å turnere sammen med The Beach Boys for å fokusere på arbeid i studioet, selv om narkotikarelaterte problemer også kan være en del av forklaringen på hans – skulle det vise seg – tolvårige turnéopphold. Han ble først erstattet av Glen Campbell, deretter av Bruce Johnston.

Tiden i studioet kulminerte i 1966 med utgivelsen av albumet «Pet Sounds». Brian Wilson hadde på dette tidspunktet tatt en dominerende rolle i bandet, og inspirert av blant annet produsenten Phil Spector, anvendte han seg av til dels avansert studioteknikk under innspillingen av albumet. «Pet Sounds» solgte moderat da det ble sluppet, men har siden oppnådd en velfortjent klassikerstatus. Musikkmagasinet Rolling Stone kåret albumet til rockhistoriens nest beste album, kun overgått av Beatles' «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band». «Pet Sounds» var for øvrig en stor inspirasjonskilde for Beatles på dette albumet.


Sammenbruddet

Kort tid etter utgivelsen av «Pet Sounds», kom singelen «Good Vibrations», som det hadde tatt seks måneder å spille inn, og som kostet 50.000 dollar å spille inn. Singelen ble en kjempehit og toppet blant annet den amerikanske hitlisten. Brian Wilson fortsatte å samarbeide med tekstforfatteren Van Dyke Parks på albumet «Smile», som imidlertid ble kassert i første omgang, blant annet grunnet spenninger mellom bandmedlemmene, en rettssak mot Capitol grunnet ubetalte royalties og Brian Wilsons skjøre mentale tilstand. Van Dyke Parks uttalte senere at Brian Wilson ble demotivert av å høre «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band». Flere tiår senere – i 2004 –vendte Wilson tilbake til låtene, gjorde nye innspillinger av dem og ga dem ut på albumet «Smile» – men denne gang som soloartist.

Etter fiaskoen med den avbrutte innspillingen av «Smile»-låtene i 1966-1967, utga Beach Boys flere album, primært med svingende slagstall, samtidig som Wilsons psyke ble stadig mer ustabil, blant annet grunnet kokainmisbruk. I en periode var han blant annet innlagt på et psykiatrisk sykehus. På begynnelsen av 1970-tallet ble Brian Wilsons innflytelse på The Beach Boys' låter og lydbilde mindre, mens hans bror Carl overtok styringen. I 1976 begynte Brian igjen å skrive låter for bandet, som i 1977 resulterte i det relativt suksessfulle albumet «Love You». Deretter fulgte en ny periode med psykiske problemer for Brian Wilson, samt svingende popularitet for Beach Boys. Dennis Wilson, hans to år yngre bror, utga i 1977 soloalbumet «Pacific Ocean Blue» til lovord fra et nær samlet kritikerkorps. Bandets utvilsomt kuleste medlem, kvinnebedårer og eneste bona fide surfer var derimot også alkoholiker, og druknet romjulen 1983 da han skulle dykke etter gjenstander han hadde mistet fra båten sin ved en tidligere anledning. Bandets etter hvert nesten parodiske fokus på surfing og strandliv begynte mot slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet å oppleve mørke understrømmer, noe som blant annet resulterte i albumet «Surf's Up» fra 1971, som inneholdt låter som tittelkuttet «Surf's Up», samt «'Til I Die» – låter som på ytterst vakkert vis fusjonerte den velkjente Beach Boys-estetikken med et budskap som forkynte at man må huske på at man en gang skal dø, et tema som inntil da ikke hadde opptrådt i Beach Boys' diskografi.


Solokarrieren og gjenforeningen

I 1982 forlot Brian Wilson The Beach Boys, blant annet på grunn av en oppfordring fra den kontroversielle terapeuten Eugene Landy, selv om han opptrådte sammen med på Live Aid i 1985, på albumet «The Beach Boys» samme år, samt på en turné i 1989. Samme år utga han sitt første, selvtitulerte soloalbum, som fikk en relativt god mottagelse. Han utga deretter en rekke soloplater med moderat suksess. I 1996 medvirket han på The Beach Boys-albumet «Stars and Stripes». Hans yngste bror, Carl Wilson, døde av lungekreft i 1998.

I 2004 fikk Brian Wilson mye oppmerksomhet og lovord for det før omtale albumet «Smile», som han også turnerte med verden over. I 2011 ble de originale innspillingene utgitt under Beach Boys-navnet.


På tampen av 2011 offentliggjorde The Beach Boys at de ville ta fatt på en verdensturné i løpet av 2012. 5. Juni utga de albumet «That's Why God Made The Radio». Tirsdag 31. juli spiller The Beach Boys i Oslo Spektrum. Besetningen er Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston og David Marks. Billetter til konserten kan kjøpes via GAFFA Live.

ANNONCE