Nyhet

Hiphop-mogul funnet død

Manageren til artister som 50 Cent og Missy Elliott skal ha tatt selvmord.

Chris Lighty, mannen bak flere av hiphopens største artister, har gått bort. Lighty ble funnet død i sin leilighet i bydelen Bronx i New York torsdag morgen av det som regnes som et selvpåført pistolskudd. En pistol ble funnet i leiligheten. Det ble ikke funnet tegn på innbrudd, men heller ikke noe brev, melder talsmann for New York-politiet, Paul Brown.

Lighty var en aktiv del av den amerikanske hiphop-scenen i flere tiår, og arbeidet med artister som LL Cool J før han startet sitt eget management, Violator. Under sin karriere bistod han artister som 50 Cent (bildet), Missy Elliott og Three 6 Mafia å oppnå kultstatus, ikke bare gjennom deres musikalske uttrykk, men også ved å skape lukrative forretningsforbindelser utenfor musikkens verden. Som manager og forretningsmann gikk Lighty i front for trenden mellom å la musikk og merkevarer fusjonere seg til et nærmest enhetlig produkt. Lightys økonomiske visjoner for artistene kan kanskje ha gått på bekostning av musikken, men han var med på å innføre entrepenørmessige idealer i hiphop som nok har kommet for å bli.

– Chris har vært en viktig del av min virksomhet og personlige utvikling gjennom et tiår. Han var en god venn og rådgiver som hjalp meg med å utvikle meg som artist og forretningsmann. Mine tanker og bønner går til hans familie. Han vil bli dypt savnet, sier 50 Cent i en uttalelse.


En av Lightys mer minneverdige avtaler, var da han i 2004 meglet frem et partnerskap mellom 50 Cent og mineralvannprodusenten Glacéau, som ga rapperen en andel i selskapet samt sin egen leskedrikk. Da Coca-Cola tre år senere kjøpte Glacéau for over fire milliarder dollar, fikk 50 Cent opp mot hundre millioner dollar for sin andel i firmaet, melder New York Times. På privaten, derimot, tyder ting på at Lighty ikke hadde hell i økonomiske saker.

I april ble han anmeldt av banken sin for å ha overtrukket kontoen med et tusentalls dollar, for så å ha vegret seg for å betale dem tilbake. Saken var ved Lightys dødsfall fortsatt under etterforskning. Lighty var i tillegg tynget av skattegjeld.

Lighty vokste opp i Bronx sammen med fem søsken og en mor som oppdro ham på egenhånd. Etter sin spede start med å lempe kasser med vinylskiver, fikk han etter hvert innpass hos de større managementene i New York. Det er anslått at Lightys artister skal ha solgt over åtti millioner album under hans tid som manager.


ANNONCE