Konsertanmeldelse

Amerikas fall

50 Cent

Telenor Arena

I en kraftig eim av hasj ebbet gradvis livsgnisten ut av 50 Cent på Telenor Arena.

50 Cent er en karakter med et historisk sus: Fattiggutten som vokste seg stor, som erobret først en by, og deretter hele verden. Han er en karakter som gjennom hele kapitalismens æra har blitt fostret frem, entreprenøren som tilsynelatende aldri får nok – som stadig jakter mer rikdom, mer berømmelse. Disse skikkelsene er fulle av drømmer og ambisjoner, og veien til toppen innebærer stor personlig risiko.

Rikdom og drapsforsøk

Det er mange år siden 50 Cent toppet hitlistene, allikevel kan han reise på en turné på fullsatte stadioner i Europa. Dette skyldes først og fremst den enorme suksessen med hitlåter fra starten av 2000-tallet, men det spiller også inn at han er en uvanlig dyktig gründer. Og produktet, det er ham selv. Mange ulykker har rammet og formet 50 Cent – han er forsøkt drept flere ganger, for eksempel med kniv, men ikke minst er han blitt beskutt hele ni ganger. Han kommer fra en fattig oppvekst i New York, og ble kastet inn i salg av narko i ungdomsårene.

Fenomenet som vokser ut av denne fortellingen, er mannen som manifesterer seg på scenen i Telenor Arena i trange skinnbukser, en sort hoodie og et prangende halskjede av gull og diamanter: 50 Cent. Hva er han i dag, nesten 20 år etter gjennombruddet Get rich or Die Tryin’?

50 PER CENT: Midtveis i konserten måtte rapperen sakke ned tempoet
50 PER CENT: Midtveis i konserten måtte rapperen sakke ned tempoet

Kapitalismens gullunge

Til å begynne med fremsto den 46 år gamle 50 Cent som en stadig solid artist og rapper. Han var påskrudd, det var futt i stemmen, rytmikken satt. Sammen med bandet og hyperne leverte han godt. Konserten raste av gårde i voldsomt tempo, hvor oppmerksomheten alltid ble hektet på, hvor man alltid ble kastet med videre i et forrykende og velregissert show. Mannen har gjort dette lenge, han veit hva han gjør, og han veit hvordan han selger.

Men tempoet hentet inn den middeladrende mannen. Intensiteten dalte, og etter en halvtime stod en pesende mann og covret storheter fra de siste 20 årenes amerikanske hiphop. Det var pinlig, men publikum var velvillige og hyggelige mot den aldrende mannen, som selv leverte ut varme smil og halvvittig småprat, helt ulikt det knallharde gangster-imaget han kjører i musikken.

TJA: Tjener det noen andre enn 50 Cent at han reiser på turné i 2022?
TJA: Tjener det noen andre enn 50 Cent at han reiser på turné i 2022?

Burger og donut

50 Cents karriere er som et bilde på den amerikanske kulturens utvikling og fall de siste 20 årene. Joda, vi liker en burger og donut – In Da Club og P.I.M.P. har fortsatt sin kraft – men kraften er blitt dvass, og er salgbar kun som et søplete biprodukt vi egentlig vil klare oss foruten, noe vi egentlig ikke burde tillate oss, men som vi dessverre er blitt litt avhengige av, til vår store frustrasjon, og som verken festen eller bakrusen blir noe særlig uten.

Tjener det noen andre enn 50 Cent at han reiser på turné i 2022? Billettene som selges fra 790,- til 1590,- – gir de utbytte for andre enn artisten selv? Er det noen forskjell på entusiasmen og gleden rundt å høre Candy Shop på Telenor Arena eller på et hvilket som helst dansegulv? Tja. Men vi lar oss allikevel lure inn, og som alltid smiler vi litt, blir revet med, ja kanskje til og med begeistret dansende – i det minste helt til skammen og fordommene igjen tar oss.

ANNONCE