Intervju

Festivalguide 2024: GAFFA tar 5 kjappe med Buktafestivalen

GAFFA har tatt en prat med festivalsjef Marianne Saus for å lære mer om en av Nord-Norges mest attraktive musikalske begivenheter. Er du tilfeldigvis på jakt etter givende kulturelle Tromsø-opplevelser innenfor tidsvinduet 19. - 20. Juli? Snakk om griseflaks.

NYLIG VANT FESTIVALEN DEN HØYTHENGENDE PRISEN "ÅRETS FESTIVAL 2023" - UTKÅRET AV NKA (NORSKE KULTURARRANGØRER), OG STEMT FREM AV BRANSJEKOLLEGER FRA HELE LANDET. SÅ GAFFA UNDRER.. HVA ER DET SOM GJØR BUKTA TIL EN SKINNENDE PERLE I ET SÅPASS BREDT FESTIVAL-LANDSKAP? 

Så.. Fortell litt om Telegrafbukta til en uvitende søring!

Telegrafbukta er et friluftsområde med en nydelig strand, sør på Trømsøya, kun 20 minutters gange fra sentrum. Det er byens vakreste sted med gress, skog, strand og fjære. Hovedscenen vår plasseres midt på stranda så backdropen blir havet og fjellene i bakgrunnen, badet i midnattssol. De finnes knapt et vakrere skue enn dette.


Hvordan spiller dette med lokasjonen inn i selve utføringen av musikk-begivenheten? 

Lokasjonen i Telegrafbukta, og ikke minst på Tromsøya, rammes inn med symboler på vår nordnorske kysthistorie. Hvert år setter vi opp et naust hvor publikum kan kjøpe en av signaturrettene «Fesk og beiken», det er boknafisk fisket kun noen få sjømil unna. Sjarken «Henry» blir også satt ut og serverer «Feskekaka i handa», produsert på en av naboøyene. 

I Måsen Bar får du kjøpt lokaltprodusert øl fra Mack Ølbryggeri, i tillegg til spesialproduserte Buktaøl fra Mack Mikrobryggeri. Buktaøllet er så populært at vi må porsjonere ut for ikke å gå tom første dagen, men det skal være eksklusivt, så man må komme tidlig for å få det med seg.


Vi har stort fokus på det lokale, ikke bare i samarbeidspartnere og maten, men også på scenene og setter av en tredjedel av programmet hvert år til nordnorske artister.

Foto: Lasse Brox
Foto: Lasse Brox

Hvordan blir den tjueførste utgaven av Tromsø-festivalen, sammenlignet med tidligere år? Og, hva er det som er og forblir det samme?


Profilen vår «Rock, øl og sjømat i Telegrafbukta» vil alltid forbli, dette rokker vi ikke ved – pun intended. Vi mener selv at vi har en suksessoppskrift, som en uavhengig sjangerfestival, og slik ønsker vi å beholde den. Men det betyr ikke at vi nådeløst holder på profilen. Selv om vi har fokus på sjømaten, kan vi selge vegetarmat. Vi tillater oss også å sette opp en ny vinbar, for å imøtekomme publikums ønsker, men har ikke et mindre fokus på øl av den grunn. Og vi kan tøye sjangergrensene litt på scenene, men fortsatt ha rock i beinmargen.

Så den 21. festivalen vil være gjenkjennbar og lik de forrige 20 årene, men små justeringer på både området og tilbudet vil forekomme. Til glede for noen og ergrelse for andre, men mest glede.

Foto: Marja Reibo Gundersen
Foto: Marja Reibo Gundersen


Presseskrivet deres snakker mye om dette med miljø og bærekraft. Hvordan integrerer man denne type hensyn i gjennomføringen av Bukta?

For oss handler det mye om å etterlate Telegrafbukta i bedre stand enn når vi kommer. Vi har en stor gjeng som jobber i miljøgruppa og samarbeid med Natur og Ungdom. De gjennomgår alt avfallet og sorterer alt før det blir sendt til gjenvinning og riktig avfallshåndtering. Det handler også om å ha god kommunikasjon og merking for publikum, slik at sorteringsjobben ikke blir så stor. Med tilgang til et stort publikum bærer vi også et ansvar for opplysning, og ønsker å bidra til bærekraftig adferd også utenfor festivalområdet.

Det å kun servere sjømat og vegetarmat er et miljømessig valg vi tok allerede i 2004, og det skal være lokale råvarer for ikke å bidra til unødvendig transport og forurensning. Det gjelder også valg av samarbeidspartnere, vi vil bidra til et bærekraftig lokalsamfunn og velger lokalt der vi kan.


Hva er det du personlig ser mest frem til i år? Er det noen artister som du gleder deg litt ekstra til? Eventuelt andre ting som får det til å rykke i lilletåa?

At The War On Drugs kommer tilbake til Bukta er kanskje det jeg gleder meg mest til. De åpnet festivalen i 2014, men da satt jeg høygravid hjemme på terrassen og fikk bare med meg det Balsfjorvinden bar med seg over øya. Og at Bel Canto i år skal åpne hele festivalen, tror jeg vil bli en magisk opplevelse. Også har jeg noen personlig lokale favoritter som Systemet, Unge Funksjonell og Stéphanie Turcotte som jeg gleder meg veldig til å vise fram for vårt publikum.

Foto: Marja Reibo Gundersen
Foto: Marja Reibo Gundersen


 

ER DU GIRA PÅ Å FÅ MED DEG ÅRETS UTGAVE AV BUKTA? DU KAN LESE MER OM PROGRAMMET HER, OG DU KAN ENNÅ FINNE LEDIGE BILLETTER HER :-) 

ANNONCE