Kommentar

KOMMENTAR: – Å erklære indien for død er helt bak mål

Det er historieløst av GAFFA-redaktøren å begrave indie som musikkbegrep, skriver Aurora Henni Krogh.

Denne kommentaren ble først publisert i Subjekt.

Redaktør i musikkmagasinet GAFFA, Geir Magne Staurland, erklærte nylig indie for dødt.

Det er en stor feil.

Først, for de som ikke vet det: Indie er et begrep som i musikkbransjes brukes både om uavhengige plateselskap, og til å referere til en sjanger som beveger seg et sted mellom pop og rock, gjerne upolert.


Enkelte mener derfor at ordet indie ikke betyr noe. Men det at et begrep kan romme flere definisjoner, gjør ikke at det i seg selv mister verdi, snarere tvert imot.

GAFFA-redaktøren forbyr nå bruken av ordet indie i sin avis. Valget er såkalt «idealistisk». Egentlig er det nok mest provoserende, for ikke å snakke om reduktivt for avisens musikkjournalistikk. De gjør seg fort irrelevante om de ikke forholder seg til musikklandskapet vi i dag faktisk har.

Like originalt som å kalle rocken død
Ikke bare avskriver Staurland et begrep som i løpet av musikkhistorien har hatt en viktig betydning. Med dette valget føyer han seg også inn i en typisk musikktradisjon der termer erklæres døde når de ikke lenger passer inn i det arkaiske bildet av et sjangerbegrep.


Han kunne like gjerne sagt at rocken er død – igjen.

Ser man på det fra et bransjeperspektiv, er de uavhengige plateselskapene fortsatt så til de grader relevante. I utlandet gjør Dirty Hit, Domino og Trangressive det stort. Mens vi her hjemme har et tosifret antall å velge mellom. Flere av landets største artister er tross alt på indie-labels.

Når det kommer til sjangerbegrepet, har indie fortsatt sin plass. Faktisk er den på oppadgående. Det er tross alt få ting som kan gjøre noe så kult som at en autoritet avfeier det.


Historieløst
At konteksten for bruken av et begrep endres, gjør dog ikke at begrepet i seg selv mister sin viktighet.

Hvordan skal man snakke om musikkhistorie, både på 80-tallet og 2010-tallet uten å henvise til indie?

Indie har også en historie, og en trendeffekt som strekker seg inn i både mote- og subkulturer. Det blir på sett og vis historieløst å skulle fjerne terminologi som har hatt, og til en viss grad fortsatt har, en såpass viktig plass.


Ser man til kunsten har begrep som moderne samme vekt.

Når vi snakker om moderne kunst, snakker vi ikke om hva som er «in» eller i vinden nå, men om en epoke rammet inn av et stilbegrep. Det kan være vanskelig å definere i og for seg, men har likevel en rekke markører som gjør begrepet moderne viktig.

Mer debatt
At musikkjournalister kan ta for lett på bruken av ordet i mangel på dekkende musikalske beskrivelser, er et poeng. Men få ting er så reduktive som å erklære noe for dødt.


Det hadde vært mer hardtslående om Staurland hadde sagt at «indie» hadde solgt ut. En anklage som tidligere rocket ved indiens eksistens. Men ifølge musikkjournalist Jessica Hopper ble kommersialisering også indies redning for rundt ti år siden.

Å erklære indie for dødt er like kortsiktig som de som erklærer rocken for død, og har lite annen nytteverdi enn å skape musikkdebatt. Og for all del – mer av det.



FØLG INDIEDEBATTEN HER:

LEDER: Indie som sjangerbegrep må dø


Lager «indiefest» i protest mot GAFFAs utspill

Musikkhistoriker: – Indie sluttet å gi mening i 2005

 


ANNONCE