Artikkel

GAFFA kårer 90-tallets beste låter – 30.-16.plass

GAFFA.no - alt om musikk!

Denne gangen tar GAFFA deg med tilbake til 90-tallet.

Legg fra deg hockeykortene, la Tamagotchien din dø av underernæring og slutt å zappe mellom Friends og Seinfeld. GAFFAs Jim Knutsson tar oss med tilbake til 90-tallet som luktet Date-parfyme, hvor Adidas-bukser ble kneppet langs sidene og hvor folk vokste i Buffalo-skoene sine. Men hva var egentlig tiårets beste låter? Her presenteres plass 30-16 over det undertegnede mener var høydepunktene. 

30. Daft Punk – Around The World (1997)

Daft Punk tok verden med storm ved hjelp av musikkvideoen til «Around The World»
og sitt unike debutalbum Homework i 1997. Låten satte elektronisk dansemusikk på kartet med funky disco og fransk house, hvor hver dansegruppe i videoen representerer sitt eget instrument.
Singelen er først like irriterende som fengende, når tittelen gjentas uendelig mange ganger, men til slutt kaster man inn håndkleet og innrømmer tap. Denne er et mesterverk.

29. Rage Against The Machine – Killing In The Name (1992)

Rap og metal blandes på det amerikanske rockebandet Rage Against The Machines sitt selvtitulerte debutalbum. Protestlåten «Killing In The Name» med tunge gitarriff fikk stå som ledemotiv for en revolusjon som ble krevd for å få slutt på maktmisbruk og rasisme innad i myndighetene. En tydelig referanse til da Rodney King ble brutalt overfalt og slått av flere hvite politifolk etter å ha kjørt i fylla. Politiet ble løslatt til tross for videobevis, som førte til opptøyer i Los Angeles i 1992.

28. Primal Scream – Higher Than The Sun (1991)

Plateselskapssjef Alan McGee i Creation Records ønsket å drive et indieselskap med stor innflytelse og store midler, uten å måtte tilpasse musikken til den rådende kommersielle musikkscenen. Etter et mislykket forsøk på å etablere et slikt plateselskap med Warner, snublet Alan i stedet over en nattklubb hvor han ble oppslukt av den nye voksende musikksjangeren acid house. Alkoholen ble erstattet med narkotika og den eneste væsken som ble inntatt var vann for å kunne danse i endeløse dager. Hans gamle venn Bobby Gillespie fulgte ham på reisen med bandet Primal Scream og et av 90-tallets mest ikoniske album, Screamadelica, tok form der «Higher Than The Sun» er et av mange høydepunkter. 

27. Suede - Saturday Night (1996)

Av flere grunner svever en stor sky av hevn over albumet Coming Up. Gitarist Bernard Butler forlot Suede og den bare 17 år gamle Richard Oakes ville alene fylle den tidligere gitaristens enorme plass i bandet. Noe han utrolig nok lykkes med. Coming Up viste seg å være Suedes store kommersielle suksess med fem topp ti singler der vakre og fortryllende «Saturday Night» skiller seg ut. 

26. Nirvana – Territorial Pissings (1991)

Nirvana endret musikkhistorien på 90-tallet med deres ikoniske album Nevermind. Med hits som «Smells Like Teen Spirit», «Come As You Are» og «Lithium» er det fortsatt den rå og direkte punklåten Territorial Pissings med sin parodiske intro som fanger undertegnedes interesse. Den ble for eksempel spilt i talkshowet Friday Night With Jonathan Ross da bandet hadde sett seg lei av å spille hits og i stedet slo ned både instrumenter og forsterker. De tre versene i den korte punklåten byr på geniale linjer som «When I was an alien, cultures weren't opinions», «Never met a wise man, if so it's a woman» och «Just because you're paranoid, don't mean they're not after you.»

25. The Chemical Brothers – Block Rockin' Beats (1997)

Singelen ble gitt ut som en forsmak to uker før albumets utgivelse og satte umiddelbart tonen med sin mørke atmosfære, distinkte og hypnotiske basslinje og repeterende sampling av «Back with another one of these block rockin 'beats» fra Gucci Again with the American rapperen Schoolly D. Låten er et godt eksempel på det som gjør at hele albumet Dig Your Own Hole fungerer så bra, nemlig at de tar det beste fra alle sjangere og kaster det inn i en mikser og ut kommer dette funky og unike lydbildet som får en opp på dansegulvet. De setter fyr på alle forutinntatte forestillinger om hvordan dansemusikk skal låte og ut av asken stiger en føniks som er like smittende melodisk som lydeksperimenterende.

24. Radiohead – Street Spirit (Fade Out) (1995)

Albumet OK Computer, som kom to år senere, er bandets mesterverk, men skal du plukke ut en spesifikk låt er det «Street Spirit (Fade Out)» fra forgjengeren The Bends som skiller seg mest ut. Med denne bedårende vakre singelen hadde det britiske bandet til og med klart å bli litt mainstream med en hit på singellisten.

23. Ash – Girl From Mars (1995)

Ash kombinerte punk- og rockeattitude med søte poplåter, og deres storhetstid var under andre halvdel av 90-tallet med singler som «Girl From Mars». Frontmann Tim Wheeler skrev det allerede da han var 16 år gammel og det merkes gjennom naiviteten som gjennomsyrer teksten om drømmende og nostalgiske sommerdager. 

22. Eminem – My Name Is (1999)

Den amerikanske rapperen Eminem fikk sitt gjennombrudd med sitt andre album The Slim Shady LP i 1999 da han så ut av TV-skjermen på MTV og sa: «Hi! My name is. What? My name is. Who? My name is, chika-chika, Slim Shady». Hans syke og grenseløse alter ego Slim Shady dro hjem til massene ved hjelp av Dr. Dres følsomme produsentfingre. Eminems mor Debbie Mathers var imidlertid ikke like imponert, og saksøkte ham for ti millioner dollar for å ha blitt hengt ut i teksten som narkoman.

21. Pulp – Common People (1995)

Det nå nedlagte Britpop-bandet Pulps frontmann Jarvis Cocker traff endelig helt riktig på gruppens magnum opus Different Class fra 1995. Dette etter at bandet hadde vært aktivt i nesten 20 år. Den eskalerende singelen «Common People» var dens store trekkplaster som kritiserte middelklassen for å se på fattigdom som noe kult å utforske i helgen.

20. Weezer – Buddy Holly (1994)

Etter Kurt Cobain gikk bort i selvmord i 1994 ble livsglade Weezer et friskt pust da bandet en måned senere ble inspirert av 50-tallslegenden Buddy Holly i denne hyllesten som byr på perfekt poprock. Singelen ble en kjempehit med sitt lydspor av riff der sangeren Rivers Cuomo utmerker seg. Da 90-tallet var på sitt mørkeste, søkte vi tilbake til en mer uskyldig tid.

19. Jeff Buckley – Hallelujah (1994)

Det er en religiøs opplevelse drøyt seks minutter inn i Jeff Buckleys cover av Leonard Cohens mesterverk, når Buckley trekker seg frem på en deilig og hjemsøkende «hallelujah» i 25 sekunder. At sangen ble gitt ut på hans eneste studioalbum før han druknet bidrar til den nifse følelsen av at et geni ble tatt fra oss alt for tidlig. Med linjer som «Well, maybe there's a god above, but all I've ever learned from love was how to shoot somebody who outdrew you» fanger han skjønnheten og smerten i alt liv. Noe å sende ut i verdensrommet for å beskrive menneskehetens lidelser.

18. Foo Fighters – Everlong (1997)

Frontmannen til Foo Fighters, Dave Grohl, har blitt nevnt som rockebransjens hyggeligste mann og følte seg kanskje ikke helt hjemme i mørket som utgjorde Nirvana, hvor han var trommis. Tre år etter Kurt Cobains død slo Foo Fighters igjennom for alvor med sitt andre album. The Color And The Shape bare oser av MTV og ingen kan si annet enn at albumet huser bandets vakreste kreasjon noensinne, «Everlong».

17. Elastica – Connection (1994)

Etter en søt liten intro med synthloop hvor trommemaskinen holder takten, startet fengende «Connection» i gang og det britiske popbandet Elastica hadde presentert seg. Det er bare å klappe i takt med musikken som svinger så hardt gjennom frontkvinne Justine Frischmanns perfekt balanserte arrogante og uforsiktige holdning. Riffet kan ha blitt stjålet fra Wires «Three Girl Rhumba», men hva gjør det når Elastica gjør det så mye bedre?

16. Marilyn Manson – The Beautiful People (1996)

Det var neppe smertefritt å utarbeide denne samfunnskritiske agendaen der det konservative og kapitalistiske USA sammenlignes med nazismen. Trampet fra støvelen kan nesten høres i det trommedrevne mesterverket «The Beautiful People», men Marilyn Manson er ikke den som diskriminerer. «There's no time to discriminate, hate every motherfucker that's in your way».

Se flere lister fra GAFFA.no:

Freddie Mercurys 10 beste sangprestasjoner

GAFFA kårer 80-tallets beste låter – 30-16. plass

GAFFA kårer 80-tallets beste låter – 15-1. plass

10 av pophistoriens mest misforståtte låttekster

7 artister med merkelige hobbyer

30 album å glede seg til i 2022

ANNONCE