Artikkel

Ukens GAFFA-tape: Svensk sensasjon!

Ny uke, ny musikk. GAFFA-tape vet hva du skal lytte til.

Hver mandag oppdaterer vi vår spilleliste med den beste nye musikken, nøye håndplukket og kuratert av vår redaksjon. 

Denne gangen retter vi blikket mot det nyeste og beste fra Sverige – og det er ingen overdrivelse. Deki Alem er den svenske rapduoen Bennett sitt nye prosjekt, og «Leave Me Alone» lyder som genial pop blant med drum'n'bass, hiphop – alt lagt over en Joy Divison-sample. Les mer om det under. 

Også i Danmark lever musikken i beste velgående. Stella kan fort bli en ny popstjerne fra pannekakelandet, spør du oss. Isåfall hørte du først om henne her.


Her i landet er Bård Berg ute på farta igjen. Produsenten (og trommevirtuosen) laget et av fjorårets aller beste album (les om det her), men kvaliteten har neppe avtatt av den grunn. Han har fortsatt mer å by på, som vår skribent skriver om nedenfor. I samme produksjonsgame har vi også norske Tilla som det har vært stille rundt lenge. Nå er hun tilbake med en nydelig låt. 

Blant de 26 låtene som ikke er omtalt her i spalten er det flust av annen spennende musikk verdt å legge sin elsk på, blant annet artister av poppunk-debutanten Lille VennRektor, den danske popgrune-sensasjonen Agnes Hartwichlouilexus med Eirik AasKyle Dion, Martin HazyEMIR og Silver Lining. 

Deki Alem – Leave Me Alone
Den svenske rapduoen, Bennett, har lansert sitt nye artistprosjekt - Deki Alem.  Prosjektet (med navn som forøvrig betyr barn av jorden på undertegnedes morsmål) serverer en spennende hip-hop/punk fusion, og det er en radikal estetisk forandring fra duoens tidligere rapfokus. På «Leave Me Alone» får vi servert en surf-rock-lignende produksjon og aggressive hip-hop vokaler, før det brått blir infusert med deilige avbrekk hvor synther ala Mort Garson’s Plantasia kommer i fokus. En særs interresant mix og et prosjekt som vekker stor interesse i meg.
 
– Stefanos Yowhannes, GAFFA-kritiker og artist
 
Stella – Listen Now
Det er en Rihanna-aktig styrke i vokalen til dette helt ferske danske stjerneskuddet. Med «Listen Now» har hun laget en helt forrykende ballade som er like livlig og spretten som tårevåt, emosjonell saktemusikk. Vi anbefaler også sterkt de to andre låtene hun har ute – det kan fort smelle godt fra denne kanten fremover. Se opp!

– Geir Magne Staurland, sjefredaktør

Bård Berg og Vuyo – Catch Me if You Can
Bård Berg har det siste året matet på med hip-hop inspirerte house-låter som letter på dansefoten. Over en grov basslinje, rapper Vuyo sommeren inn med en spenstig flow og lett relaterbare linjer om et liv på farten. Refrenget, som er sunget av Sofie Tollefsbøl (Fieh) og Andréa Louise, er en catchy klisjé som klistrer seg fast på tungen. Gi meg en pils og en park, så jeg kan danse klønete over gresset mens låten presses ut av en Music Angel.


– Jørgen Engebret, GAFFA-kritiker 

Tilla – Doomed
Tre år etter forrige singel er 24-åringen tilbake. I mellomtiden har hun slått seg opp på å spille et tresifret antall DJ-gigs i året og hentet nye inspirasjoner som kommer til syne i overgangen fra «Slow» til den helt ferske comeback-singelen «Doomed». På «Slow» fikk vi Tillas fløyelsmyke vokal lagt som et døsig teppe over bakoverlente beats. På «Doomed» er det mer fremoverlent i et fengende soulbeat-univers med minst 10 nydelige vokalspor.

– Geir Magne Staurland, sjefredaktør


Rektor – Du er!!!
Denne låten er et dristig utspill som kunne gått så fryktelig galt, men resultatet er svimlende nok en innertier. Vi introduseres helt avdempet og nakent for en ganske særegen tekstskriving som er både ærlig, direkte, hverdagslig og befriende lite selvhøytidelig. Deretter kastes vi inn i et rosa, lettbeint pop-punk-univers med kubjelle (!). Men det er selvfølgelig ikke nok... fordi på refrenget transformeres Rektor videre og blir til Warpaints deilige postpunk-shoegaze.

– Geir Magne Staurland, sjefredaktør

Hør og følg spillelisten her:


rame src="https://open.spotify.com/embed?uri=spotify%3Aplaylist%3A0kZsAbyQCa4avf8O43mTDx" width="300" height="380" frameborder="0" style="border-radius: 12px;"allowtransparency="true" allow="encrypted-media">
ANNONCE