Artikkel

ÅRETS NORSKE ALBUM: En urgammel nyskapning

GAFFA.no - alt om musikk!

Bringer 2021 deg nostalgi allerede? De neste dagene hyller GAFFA den beste norske musikken fra året som gikk. Det gjør vi med en topp 10-liste og lengre tekster som dykker ned i hver enkelt utgivelse. På 9. plass finner vi Wardrunas forlokkende utgivelse Kvitravn, her med tekst skrevet av Per Henrik Arnesen.

Wardruna - Kvitravn

9. WARDRUNA – KVITRAVN


Wardruna nedkom tidlig i 2021 med sitt femte album Kvitravn, et album som er noe av det mest magiske som har kommet ut i dette land på mange år.

Wardruna kom smygende inn på tidlig 2000-tall og har siden platedebuten i 2009 stadig utviklet seg. Einar Selvik er hjernen bak det hele, og med sin bakgrunn fra black metal bandet Gorgoroth var det nok mange som antok at Wardruna lå i samme musikalske landskap.

Så feil kan man ta. Hans musikalske tolkninger av nordiske tradisjoner med Wardruna har nådd ut til et stadig større publikum, godt hjulpet av at musikken deres har vært å høre i storserien «Vikings» og dataspillet «Assassin's Creed Valhalla». Dette har gjort at de har nådd langt utover landets grenser til et stort publikum.


Stort og mektig

Albumet Kvitravn er en reise langt dypere inn i den norrøne verdenen. Der forrige album, Skald, var nedtonet og dempet, er det musikalske uttrykket nå større, mektigere og mer suggererende. Man løftes langt inn i Wardrunas musikalske verden. Ikke ulikt det som vi ble kjent med i Runaljod-triologien. Bandet fremviser en imponerende innlevelse i sitt musikalske landskap. 

Kvitravn består av 11 låter og hver eneste er et lite mesterverk i seg selv. Albumet har mange fellestrekk med det bandet har gjort på tidligere utgivelser, men de har på ingen måte gjenbrukt eller kopiert seg selv. De har videreutviklet seg og perfeksjonert sitt lydbilde, til tider låter det mer magisk enn noen gang.


Lyre, taglaharpa, geitehorn, lur og moraharpe er bare noen av instrumentene som er en naturlig del av Wadrunas musikalske verden, instrumenter som de fleste av oss ikke aner hva er. I tillegg til et arsenal av perkusjon og trommer. Alt for å skape den rette lyden, en lyd som omfavner vokalen fra Selvik og Hella. Perfeksjonismen i det organiske lydbildet er uunngåelig, altoppslukende og en helt naturlig del av Wadrunas musikalske verden.

Norrøne historier

Albumet åpner med «Synkverv». Strengeklimpring og flytende vokal jobber seg fremover og når trommene legges til starter hypnosen og det hele vokser.


Magien fortsetter i tittelsporet. Skrik fra ravner som svever over hodet innleder før fele, trommer og en messende vokal tar over. Det er intenst og stemningsfullt, man kan formelig se for seg ravnene som sirkler høyt der opp om man lukker øynene og lar musikken strømme fritt. Dersom man lukker øynene og bare bruker hørselssansen dras man inn i en magisk verden, langt av sted. Man blir nærmest hensatt i et snev av transe når musikken strømmer mot deg og omfavner alle sanser.

Trollbindende


Slik fortsetter reisen gjennom historiene som berettes av Wardruna. Historier om norrøne myter og visdom, om trolldom og naturens skapninger. Ulvene smyger rundt i skumringen i «Grá». En mørk og mystisk, nærmest skremmende stemning. Lindy-Fay Hella messer, mens Selviks fryktløse stemme beretter historien. Den uhyggelige stemningen fortsetter i «Fylgjutal». 

Kvitravn avsluttes med den mektige «Andvevarljod». Man svever rundt i en verden av velvære og ro, for så å bli kastet ut i det urolige når vokalen til Selvik fyller lydbildet. Det hele forsterkes med gjesteopptreden fra folkemusikerne Kristen Bråten Berg og Sigrid Berg.

Kvitravn er skapt for å oppleves fra start til slutt, en opplevelse som nærmest maner til det sjelelige med sitt suggererende lydbilde og sine forføreriske toner.


Den atmosfæriske stemningen de skaper i sitt musikalske univers berører deg dypt i sjelen. Wardruna gir deg som lytter unike opplevelser som røsker i sjelen, og Kvitravn er det manifesterte beviset.  

 

ÅRETS NORSKE ALBUM 2021


10. BÅRD BERG – OSLO BEATS VOL II
9. WARDRUNA – KVITRAVN
8.
7.
6.
5.
4.
3.
2.
1.

 

 


 

 

ANNONCE