Artikkel

Kent og janteloven – en annerledes hyllest til «Vapen & Ammunition»

GAFFA.no – alt om musikk!

I dag er det 20 år siden Vapen & Ammunition så dagens lys. Det er verdt å feire.

– Vi hadde tenkt å navngi plata Vi Hatar Er Också, sa Kent-vokalist Jocke Berg i et intervju med Värnpliktsnytt i 2002 og fulgte opp uttalelsen med en latter. Vapen & Ammunition hadde nettopp blitt sluppet og janteloven og dens ti bud påvirket fortsatt bandet.

1. Du skal ikke tro at du er noe.


Eskilstuna var hjembyen som forsøkte å holde bandet nede på jorden, eller presse dem enda lenger ned gjennom oppveksten. Den hvite tigeren på forsiden av Vapen & Ammunition er et blunk til de hvite tigrene som bodde i Parken Zoo i nettopp denne lille byen. Dyreparken var dens største attraksjon. Dette var en rolle Kent ønsket å overta, og siden den gang har de til og med lykkes. Bandmedlemmenes blinde tro og overmot førte dem videre til hovedstaden hvor drømmene kunne gå i oppfyllelse.

I den innledende «Sundance Kid» sammenlignes fri vilje med en mytologisert western-skurk, som flykter til New York og deretter videre til Argentina for å leve på sine egne premisser. «Det var en gång för så länge sen, du och jag slogs mot dumheten», synger Jocke Berg.

2. Du skal ikke tro at du er like meget som oss.


Det foregående studioalbumet Hagnesta Hill fra 1999 ble året etter fulgt opp av samlingen B-sidor 95–00 med nettopp B-sider og nyskrevne bonusspor. Deretter fikk de endelig sin første pause etter flere år med uavbrutt jobbing i studio og turnéliv – innenlands og ute i Europa. Målet var å kjede seg nok til å bli kreativ igjen, og det manglet ikke på inspirasjon da Jocke Berg skulle presenterte demoversjoner for bandmedlemmene. Vapen & Ammunition slo gjennom på bred front i Skandinavia og Finland og ble bandets mestselgende album. Den ble også belønnet med en svensk Grammis for årets beste album. «Ge dem ett finger och värm min hand, (i ett iskallt Ikea-land).»

3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

Bandet er eldre og klokere, og plystringen som utgjør refrenget i «Dom Andra» er nesten kynisk fengende samtidig som Jocke synger om å selge seg dyrt. Den bærer på en innsikt om at individet sakte forsvinner og brytes ned av tidens tann. Singelen ble spilt mye på radio samtidig som den ble årets låt under Grammis-gallaen og P3 Gold-gallaen i Sverige.


Låten ble skrevet allerede da bandet het Havsänglar tidlig på 90-tallet og herjet rundt på puber før navneendringen og gjennombruddet. De finske røttene til flere av bandmedlemmene ble også husket på og feiret da den finske hitsangeren Reijo Taipale laget en finskspråklig versjon av «Dom Andra» under tittelen «Ihan Kuin Nuo Toiset». «En pessimist i sitt livs form, jag vädrar blod, det luktar sorg.»

4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.


Målet var at alle låtene skulle være singelmateriale. Derfor måtte eksperimentelle og stemningsfulle verk vike for mer direkte popmelodier som så mot hitlistene. Den isende blåkulden fra omslaget til Verkligen skulle gjøres om til svensk sommervarme i produksjonen som Zed sto for for tredje gang på rad. Han gir imidlertid opp før han rekker å fullføre arbeidet, på grunn av utbrenthet under innspillingen.

Pop- og soulsangerinnen Titiyo er gjest på «Duett», en låt som beholdt arbeidstittelen fra demoversjonen. Jocke visste allerede på det stadiet at han trengte hjelp av en gjestesanger. Hun betalte tilbake etter at Jocke hadde skrevet hennes siste hit «Come Along» året før med The Cardigans Peter Svensson. «Ett vykort ifrån längesen, då framtiden var vår.»

5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.


Gjennom årene har skarpe kniver blitt slipt for å prøve å bryte ned bandet. Ingen lyktes. Det er også først her at kjærligheten fra folket kan finne veien inn bak det tidligere kalde integritetsskjoldet som indieband vanligvis holder oppe foran seg. Og spørsmålet er, om bandet også selv opplever det som om deres egen ammunisjon er i ferd med å ta slutt? Det er en viss tone i tekstene som handler om avstanden Jocke opplever til sine medmennesker, samtidig som bandet musikalsk nærmer seg evig rotasjon i radioen og det svenske folks hjerter. Men han møter fortsatt folks tomme blikk i T-banen. «Kylan blev min vän, min ursäkt för att gömma mig igen.»

6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.

Den nå renommerte Kent-klassikeren «Kärleken Väntar» henter inspirasjon fra britiske Visages «Fade To Grey». Den medfølgende musikkvideoen prøver å oppmuntre seeren til å føle noe mens et tenåringspar kysser hverandre i sengen og kryper under dynen. Nå kom også selve beviset på at Kent var blitt folkelige, da det skånske dansebandet Donnez tolket nettopp «Kärleken Väntar» i TV-programmet Dansbandskampen i 2010. «Du orkar ta dig igenom det här, du räcker till, så var den du är.»

7. Du skal ikke tro at du duger til noe. 


Jesus, heroin og Saint-Tropez. Jocke Berg skrev sin merkeligste tekst i «Socker» fordi han fortsatt ikke kunne tro noen hørte på. Men det er kanskje ikke så rart hvis du tenker etter, her makter han nemlig å beskrive vår samtid hvor man gjør hva som helst for 15 minutter i rampelyset. Er det i det hele tatt noen som lytter i denne overfladiske verden? Nei, «ingen, ingen, ingen, ingen hör, ingen, ingen, ingen, ingen hör.»


8. Du skal ikke le av oss.

Den franske sangeren Nancy Danino er gjest på «FF», som på demostadiet het «The French Song». Hun bidrar med en linje på morsmålet som har gjort teksten til en av Sveriges mest feilhørte. Se videoen under og få deg en latter. «Jeg kan være uten tårer, men for din skyld vil jeg gjøre hva som helst.»


9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.

Balladen «Elite» vekker en gospelfølelse, mens teksten tar for seg klassespørsmål, der overklassepoeter får et spark og de virkelige heltene fra arbeiderklassen hylles. «Min släkt är full av hjältar, decennier av slit, brustna hjärtan, trötta leder, deras stolthet bar mig hit.»

10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.


Kent pleier å avslutte verkene sine med et langt, storslått epos i stil med «747». Men her står i stedet den legendariske gitaristen Jojje Wadenius frem, som kanskje er mest kjent for å ha skrevet barnesanger på 70-tallet. Vi møter ham fra begynnelsen av låten når han sier: «Då börjar jag bara i stort sett alltså?». Mer simpelt blir det ikke når en nedtelling begynner og den akustiske gitaren som bærer sangen tar over. Det er en vise så sterkt at den burde bli Sveriges nye nasjonalsang. 

«Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är»

For å gjøre sirkelen komplett: På nasjonaldagen 6. juni 2003 opptrer Kent foran 30 000 hvitkledde fans, eller velkledde hvite tigre, om du vil. De er på Stockholm Stadion, og de blir hovedstadens største attraksjon. De avslutter sirkelen som en gang begynte med de hvite tigrene i Parken Zoo i Eskilstuna. De hadde kapret hovedstaden og hele landet. 

ANNONCE