Artikkel

Parkteatret-aktuelle Alfred Hall om ny musikk, comeback og festivaler

GAFFA.no - alt om musikk.

Bjørn Tveit og Hans Thomas Kiær lager myke poplåter under artistnavnet Alfred Hall. Etter noen år med stillhet er de nå klare for å dra ut og vise frem den nye musikken, og starter først med et utsolgt Parkteatret i Oslo på fredag. GAFFA møtte den jordnære popduoen for en prat om det nye albumet, comeback og festivaler.

— Det er lenge siden vi har spilt nå, men det blir bra å komme i gang igjen, sier vokalist Bjørn Tveit.

For det har vært stille fra duoen fra Drammen de siste årene. De spilte på Elvefestivalen i august, men før det var det hele tre år siden sist de sto på scenen, forteller de.


— Det var rart å spille igjen, og litt skummelt.

— Jeg merket at første gig nå etter tre år så var jeg ganske stiv i danseføttene på scenen, vi var så slitne etter de førti minuttene, ler Bjørn.

LES OGSÅ: Trondheim Calling med første artistslipp.


De siste årene har fokuset ligget mest på studier og jobb, forklarer duoen, som lenge studerte på hver sin kant av landet, frem til nylig.

— Vi har ikke fått laget et album hvert andre år som man helst skulle sett, sier de.

Når undertegnede spør om fokuset kun skal ligge på musikk fremover, får jeg et delvis ja fra begge.


— Nå er det også en del hjemmeprosjekter på gang, ler de. For begge driver og pusser opp leiligheten samtidig, så det har gått mye tid der, forteller Bjørn.

Startet med coverlåter

Det er nå ni år siden de kom inn på idéen om å begynne å lage sin egen musikk.


— Vi jobbet hjemme på gården hos foreldrene mine og hørte mye på musikk den sommeren, da begynte tanken om å lage vår egen musikk å komme, forteller Hans Thomas.

De brukte pengene de hadde tjent på sommerjobben til å kjøpe inn instrumenter og innspillingsutstyr. De lærte seg gitar, og i starten gikk det mest i coverlåter. Men i 2011 la de ut sin første låt på Urørt. De hadde laget sangen og ville legge den ut, så de trengte et bandnavn kjapt, forklarer Bjørn, som legger til at bandnavnet ble ganske så spontant funnet opp.

Derfra fulgte de opp med debutplaten Wilderness i 2013, som fikk god radiorotasjon med låtene Safe & Sound og So Bright.


Artikkelen fortsetter under videoen.

Det skulle likevel gå fem år til duoen fikk ut andrealbumet, Since I Saw You, som kom ut rett før sommeren. Det er spilt inn i Bergen og produsert av Anders Bjelland, som også produserte det første albumet.


— Han er flink til å finne fine synther, kule bassriff og få det til å låte bra. Det ble et veldig bra samarbeid, forteller guttene.

— Vi hadde utviklet oss litt i samme retning som han fra det første albumet. Så det ble ganske naturlig å gjøre det neste sammen også.

LES OGSÅ: Foo Fighters må avlyse en rekke konserter.


Mens mange andre band ofte kan oppleve at det oppstår hete diskusjoner i studio over musikalske uenigheter, forteller guttene at de er stort sett er enige om alt når det gjelder produksjonen.

— Så har vi jo en tredjepart, altså Anders, som kan si hva som er rett og galt, ler de.

Hva er det dere synger om på det nye albumet?


— Det er noen kjærlighetssanger og noe der som handler om død, sier Bjørn.

Han peker ut I Wanna Take You Away Now, som sin favoritt fra den nye platen, mens Hans Thomas forteller at han selv liker spesielt godt Since I Saw You.

— Det var vel de to av låtene som satt med en gang også, forteller de, og sier at det er mange idéer som må kastes før det blir en bra låt til.


«Musikksmaken har forandret seg»

Inspirasjon henter de fra overalt, og de drar gjerne på fjellet en helg for å få fred til å skrive musikk, for det er da de er på sitt mest produktive. Når det er stille og rolig rundt dem.

Musikksmaken har forandret seg på disse fem årene, men Bjørn, som står for meste av låtskrivingen, forteller at det aldri er hensikten å lage en hit når de starter på en låt, de er nemlig ikke så fan av populærmusikk.

— Men jeg er opptatt av


at det skal være fengende, sier han. Det kan jo bli en hit i forsøk på å lage noe fengende, men formålet er aldri å lage en hit.

— Jeg har en automatisk stopp hvis jeg føler jeg har laget noe for catchy eller cheesy, da legger jeg det bort og går meg en tur, ler han.

Hans Thomas sier seg enig:

— Jeg liker med en gang hvis noe


høres litt gammelt ut på en eller annen måte.

Hvordan har uttrykket deres forandret seg mest siden sist?

— Det er enklere trommerytmer og grooves, sier Hans Thomas, som forklarer at synthene har blitt mindre massive, men at ellers er mye det samme som fra første plata. Bjørn velger å kalle det villmarkslydbilder, og at det på den nye platen ikke er så stort lydbilde som på den forrige.

Men den gjenkjennbare Alfred Hall


-sounden er der fortsatt.

LES OGSÅ: Kongeparet fikk konsert i gave.

Musikken deres har fått gode tilbakemeldinger fra både norsk og utenlandsk presse. Det er gøy med gode anmeldelser er de enige om, men de hadde vært fornøyde med albumet uansett, påpeker de.

— Det er bare en bonus at andre l


iker det, men vi er fornøyde uansett.

Hva er den beste giggen dere har hatt da?

— Jeg koste meg veldig da vi spilte i Hulen i Bergen, forteller Bjørn. Der var det fullt, og det gjør mye med stemningen det.

— Øya i 2013 var også veldig stor


t og gøy, mimrer Hans Thomas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørn Tveit og Hans Thomas Kiær. FOTO: Siri Granheim

Så bryter manager Jørn inn i intervjuet og minner guttene på premieren til den nye store kinofilmen «Skjelvet» som skal være i morgen. Den ene låten fra det nye albumet, Castle In The Sky, spilles nemlig i bakgrunnen i en av scenene i filmen.

— Det hadde jeg nesten glemt, ler Hans Thomas. Mens Bjørn forteller at han har kjøpt seg nye sko til kinopremieren og peker på posen som ligger på gulvet.

LES OGSÅ: Sigrid skal turnere med amerikanske stjerner.

Nå skal duoen ut å spille i landets største byer, noe de gleder seg veldig til. Men de legger ikke skjul på at det er Parkteatret de gleder seg mest til nå.

— Fullt Parkteatret blir stas, sier Bjørn.

Til konserten på Parkteatret denne uka tar gutta med seg tre ekstra musikere på scenen, og på resten av turnéen er de til sammen fem.

— Det er en fin gjeng vi skal ha med oss på tur, det blir gøy å leie bil og dra ut på veien, spille kort, legger han til.

Hva med drømmestedet å spille?

— Royal Albert Hall, ler Bjørn. Nei, jeg vet ikke, Jeg har ikke vært på noen av de festivalene i USA, men det ser jo gøy ut.

Vil ut i verden

De er begge enige om at en spillejobb på Coachella hadde jo vært passe kult. Japan hadde også vært et fett sted å spille, synes de. Det er tydelig at disse gutta har lyst til å ta med musikken sin ut til resten av verden.

— Vi har veldig lyst til det, ja, sier Bjørn.

Men det er jo litt av et prosjekt å skulle dra til USA, er de enige om. Det er viktig å ha et godt apparat rundt. Så er det jo dyrt og tar mye tid, men hadde de fått sjansen til det, hadde det ikke vært noe tvil.

— Ja, hvis jeg kunne levd av musikk, hadde det vært ganske rått, sier Bjørn.

— Det hadde vært helt konge, ler Hans Thomas.

LES OGSÅ: Raser mot Eminem etter samarbeid.

Vi får se om det slår an først, konkluderer de. I mellomtiden skal de fortsette å skrive musikk og kose seg med det. Men det blir bra på Parkteatret altså, skyter de inn.

— Da er vi gode i gassen og fått inn dansemovsa igjen, lover Bjørn, som også lover litt two-step fra scenekanten.

— Jeg har ikke så mye mer å by på enn det, ler han.

Alfred Hall spiller på Parkteatret i Oslo fredag denne uka.

ANNONCE