Konsertanmeldelse

En perfekt avslutning på Tons of Rock 2024

Greta Van Fleet

Tons of Rock

Det var ikke før i 2024 Greta Van Fleet endelig tok turen til Norge. Hvor var du når det skjedde?

Det er alltid spennende å få med seg festivalens siste band. Under årets Tons of Rock er det Greta Van Fleet som har fått jobben. Dette er faktisk deres første konsert i Norge noensinne, tro det eller ei. Så man kan bare se for seg hvor mange fans som er spente på å se om de leverer (meg selv inkludert). De har briljert siden 2017 med utgivelser som: From The Fires, Anthem Of The Peaceful Army og bauten The Battle at Garden’s Gate. I mange år har de blitt anklaget for å praktisk talt være et Led Zeppelin -cover band, i den forstand at de åpenbart henter mye inspirasjon fra hardrockbandet. I nyere tid har det virket som at de omsider har klart å noenlunde løsrive seg fra disse anklagene.

Klokken slår 21:30 og Satyricon som spilte på Vampire Stage har så vidt rukket å spille siste note før vi er i gang på hovedscenen. Bandet serverer oss en episk intro før de hopper rett inn i "The Falling Sky" fra deres siste utgivelse, Starcatcher. Du milde måne - det går som det suser! Med en rykende fersk munnspillsolo, og et allerede minneverdig refreng kan jeg ikke unnlate å smile når det fra scenen ropes: I hope I passed the audition! Lignende stikk dukker opp regelmessig gjennom konserten, og bandet gir uttrykk for til å ha litt selvironi.

Om ikke det allerede var bra nok, får vi på løpende bånd en heidundrende rekke med sanger hvor Greta Van Fleet virkelig får vist hva de er gode for. Blant annet har vi den ultimate feel-good sangen, «Heat Above», kjærlighetssanger som «Light My Love», og selve rosinen i pølsa, «Highway Tune»: låta som dro bandet frem i rampelyset i 2017. Under sistnevnte får vi servert en 70talls-tidskapsel gjennom en helt ekstatisk vokalopptreden, både bass- og gitarsolo, og for å toppe det hele; enda en munnspillsolo. Alt dette skjer mens vokalist Josh Kiszka paraderer rundt og gir bort hvite roser til publikummere på første rad. Jeg kan bare forestille meg hvordan det var å se band som Led Zeppelin og Pink Floyd live på 70-tallet, men det ville muligens vært noe i duren av nettopp denne konserten som tar sted 30 juni 2024.


Det er ikke alle som voucher for originaliteten ved musikken til Greta Van Fleet. Men, hvis det er én ting du ikke kan ta fra disse gutta, er det hvor gode de er til å skape ordentlig show på scenen. Hvis ikke hvor mye kjærlighet de har for musikken de både har vokst opp med og selv spiller. Greta Van Fleet på Tons of Rock var en opplevelse uten like for en (åpent partisk) blodfan som meg selv. Samtidig som bandet åpenbart appellerer til en eldre garde, klarer de å introdusere takknemlige ungdommer til den klassiske rockemusikken som regjerte topplistene for et halvt århundre siden. Bandet får en soleklar toppkarakter fra meg, takk for i år Tons of Rock!

LES OGSÅ: KONSERTANMELDELSE TONS OF ROCK - TOOL 

ANNONCE