x
En merkelig avslutning på en vakker aften

Gorillaz, Orange, Roskilde Festival

En merkelig avslutning på en vakker aften

Anmeldt av Tord Litleskare | GAFFA

Det er på tide å pensjonere uttrykket «hvor var du da Oddvar Braa brakk staven?», og heller begynne å spørre «hvor var du da Del The Funky Homo Sapien falt over scenekanten på Orange Scene?».

Det var under begynnelsen av hans feature på Clint Eastwood at rapperen så ut til å valse rett over scenekanten og forsvinne. Konserten tok da en brå slutt, Albarn beklaget og sa at konserten måtte stoppe der. Heldigvis ville megahiten trolig vært den siste låta den kvelden, så vi gikk ikke glipp av mye av den fortreffelige avslutningskonserten en usedvanlig vakker aften i Danmark.

Da jeg var liten og fikk låne dataen, så var det på nettsiden 123spill.no at timene forsvant. Det beste spillet på nettstedet var et bilspill ved navn Gorillaz, hvor du styrte en jeep med en gjeng tegneseriefigurer. Det som gjorde spillet så bra var soundtracket fra bandet Gorillaz.

LES OGSÅ: Avslutningskonserten på Roskilde avlyst etter fallulykke.

Den var så catchy at åtte år gamle meg bare måtte ha den CD-en. Den selvtitulerte debuten var min første virkelige musikalske besettelse. Jeg var så opphengt i disse sangene at da Gorillaz slapp sitt andre album, aksepterte jeg ikke at det skulle være nye sanger. Jeg ville bare ha de gamle.

En mann som elsker og som gjør elskov med Roskilde

Damon Albarn har vært en av de mest definerende artistene for to generasjoner med ungdomskultur med to fantastiske band, Blur, og så Gorillaz. For min generasjon, en som har oppvokst med internett, japansk tegnefilm og mtv, så resonnerte dette virituelle bandet med alternativ rock og hip-hop om populærkulturladet melankoli.

Albarn har ikke lagt noe særlig skjul på sin forkjærlighet for festivalen tidligere. Under hans konsert med African Express på Roskilde i 2015 måtte han bli fysisk bært av scenen fordi han ikke ville avslutte. Denne gangen ventet ikke den gulltanende, jordnære briten lenger enn til låt nummer tre, Last Living Souls, før han kastet seg ut i publikum.

Anmeldelsen fortsetter under bildet

Gorillaz på Roskilde Festival. FOTO: Morten Rygaard / mortenrygaard.com

Konserten var en ren stjerneparade. Albarn, bandet og koristene var i storform, og det groovet usaklig mye med alle detaljene i musikken der de skulle være. Å høre De La Soul rappe på Superfast Jellyfish var bare et av mange høydepunkter. Da de spilte Feel Good Inc. hoppet noe som så ut til å være hundre tusen mennesker opp og ned så taktfast at jeg ble redd at bakken skulle gi etter.

Coitos interruptus

Festen sluttet så brått at det var vanskelig å skjønne at den egentlig var over. Det føltes antiklimatisk, men det er lite bandet kunne gjøre noe med siden det var en ulykke inne i bildet. Jeg håper det går bra med Del. Han skal vite at hans fall så stygt ut, men det, sammen med en eksepsjonelt god musikalsk opplevelse, gjorde denne konserten til noe jeg aldri kommer til å glemme.

LES OGSÅ: Er dette de mest overraskende samarbeidene til Roskilde-aktuelle Gorillaz?

Det er ikke alt fra Gorillaz’ diskografi jeg synes er like bra, men live så skaper de et sånt liv at en er nødt til å sette sånne kunstneriske uenigheter til side.

En uforglemmelig konsert fra en uforglemmelig mann og et uforglemmelig band.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA