x
Himmelsk magi

Nick Cave & The Bad Seeds, Plenen, Bergenfest

Himmelsk magi

Anmeldt av Tord Litleskare | GAFFA

Hvor skal man begynne? Det finnes nesten ikke ord som kan beskrive det vi fikk oppleve i kveld. Det kunne egentlig bare stått «himmelsk magi», og ikke noe mer. For det er nettopp det kvelden ble. Himmelsk magi! En konsert som overgår det meste som man har opplevd tidligere.

Den australske mørkemannen Nick Cave og hans våpenbrødre har igjen funnet veien til byen mellom de syv fjell. Fem år etter at han stod på samme scene på samme festival har han igjen tatt plass. I god tid før konsertstart fylles det opp på Plenen. Mer enn 8.000 publikummere har stimlet seg sammen og er klar for en reise gjennom store deler av hans musikalske liv. Forventningene til denne kvelden er meget store. Uavlatelig antrukket i mørke dresser inntar The Bad Seeds sine plasser på scenen, så kommer mannen selv, Nick Cave, og folkemassen bryter ut i et massivt jubelbrøl.

Fra første strofe har Cave publikum i sin makt. Med en hitparade uten like. Låter som spenner over en tidsperiode på mer en 30 år.

LES OGSÅ: Anmeldelse av QOTSA på Bergenfest.

Det åpner mørkt og dystert med Jesus Alone fra Skeleton Tree. Nakkehårene reiser seg og man føler sorg og smerte langt inn i sjelen der Cave skriker ut sin forbannelse. En sterk åpning og herfra skulle det bare bli ennå bedre.

Kaskader av lyd

Nick Cave er ikke en artist som står rolig og synger låtene sine. Han lever seg langt inn dem der han vandrer ustoppelig rundt, han farer frem og tilbake, hilser på publikum, kryper samme på scenegulvet og vrir seg nærmest manisk. Han oser av energi med en majestetisk utstråling av dimensjoner.

Første tone på Do You Love Me frembringer ovasjoner og lykkerop fra publikum. Fra scenen kjøres det på for fullt. The Bad Seeds fremstår som et ekstremt samspilt band. Med dem i ryggen og Warren Ellis som sin sidekick kan det jo ikke gå feil. De drar i gang med From Here To Eternity fra debutalbumet i en vanvittig rå versjon. Kaskader av lyd vrenger seg ut over Plenen og det overgår selv støyen av originalversjonen. Warren Ellis spretter rundt med felen sin som fanden selv, mens resten av bandet forholder seg rolig.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Nick Cave på Bergenfest. FOTO: Oddbjørn Steffensen

Det er ingen tid til å puste, her kjøres det på uten stopp. Det gis ikke rom for å komme ut av den euforiske transen tilhøreren hen føres til. Som en yppersteprest messer Cave til sine tilbedere, og de lytter og nyter.

Midtveis i konserten roer de det litt ned. Cave setter seg ved flygelet og gjør en nedstrippet versjon av Into My Arms. Tupelo varsler om storm og uvær. Og man tenker på hva man har i vente de neste dagene på Bergenfest. Film med heftige stormer og høye bølger illustrerer låten, bortsett fra det er det ikke mye effekter å spore. Han får frem det han vil uten forstyrrende effekter.

Under Weeping Song forsvinner plutselig Nick Cave over barrikadene for så å dukke opp på midt ute i folkehavet. Herfra leder han massene til med klappekor og full allsang.

Melodisk mørke

Kvelden går mot natt og mørket faller på. Tidligere på kvelden forsøkte Nick Cave å dra litt melodisk mørke over byen, siden det aldri ble mørkt her om sommeren. På Stagger Lee fra Murder Ballads fyller han scenen med folk fra de fremste radene. Mens han freser ut historien om Stagger Lee og hans kriminelle fremferd, bruker han personene på scenen som levende kulisser i den teatralske fremføringen.

Kvelden rundes av med Push The Sky Away. Det låter vakkert og ømt. Han tar oss med ned på jorden igjen og sender oss ut i natten med sjelen renset og fornyet.

LES OGSÅ: Ikonisk band gjenforenes under nytt navn.

For en konsert vi har vært vitne til. Nick Cave og hans ekstremt samspilte band skapte en festforestilling som til de grader bestod av liv og død, av mørke og melankoli, av sårbarhet og undergang.

Tror neppe det er mulig å overgå dette.

Nick Cave & The Bad Seeds Setlist Bergenfest 2018 2018, Skeleton Tree

LES OGSÅ: Lager Kalvøyastemning på Rockheim.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA