Mens EU strammer inn kravene til AI-utviklere, trekker Meta seg.
Meta, selskapet bak Facebook og Instagram, har valgt å ikke signere EUs frivillige atferdskodeks for generelle AI-modeller - en beslutning som setter teknologigiganten i direkte opposisjon til både EU-kommisjonen og flere ledende AI-utviklere. Det rapporterer Music Business Worldwide.
LES OGSÅ: Populært band avslørt som AI
I en uttalelse på LinkedIn fredag 18. juli skriver Metas sjef for globale anliggender, Joel Kaplan, at EU "er på vei i feil retning" med sin AI-politikk.
"Vi har nøye gjennomgått EU-kommisjonens atferdskodeks for generelle AI-modeller (GPAI), og Meta vil ikke signere den. Kodeksen skaper en rekke juridiske uklarheter for utviklere og går langt lenger enn det AI-forordningen krever," skriver Kaplan.
Dermed skiller Meta seg fra konkurrenter som OpenAI (som står bak ChatGPT) og Anthropic (som står bak Claude), som nylig bekreftet at de vil signere kodeksen. Ifølge Reuters planlegger også Microsoft å slutte seg til.
Opphavsrett under lupen
Kodeksen er en del av EUs bredere AI-forordning, som trådte i kraft i fjor for å sikre ansvarlig utvikling og bruk av kunstig intelligens i EU. For musikkbransjen er det særlig kravene til opphavsrett som vekker oppmerksomhet.
AI-utviklere forpliktes blant annet til å ikke hente innhold fra piratsider og respektere rettighetshavernes begrensninger for datainnsamling via scraping. Scraping innebærer at man automatisk samler inn informasjon fra nettsteder ved hjelp av programvare eller roboter. Dataene lagres i en database og kan senere brukes til andre formål, for eksempel til å trene AI-modeller.
I tillegg skal selskapene utarbeide og offentliggjøre retningslinjer for hvordan de forholder seg til opphavsrett.
Spesielt interessant for musikkindustrien er at EUs AI-forordning innfører et såkalt opt-out-system, der rettighetshavere aktivt må reservere seg mot bruk av verkene sine i AI-trening. Dette har ført til at både Sony Music Group og Warner Music Group har sendt brev til AI-selskaper der de nekter samtykke til bruk av musikken og tekstene deres. I slutten av 2024 saksøkte den tyske rettighetsorganisasjonen GEMA AI-selskapet OpenAI for å "reprodusere beskyttede sangtekster av tyske låtskrivere uten å ha innhentet lisenser eller betalt de aktuelle rettighetshaverne."
Tidligere samme år saksøkte de tre store selskapene Sony Music, Universal Music Group og Warner Records AI-selskapene Suno og Udio for å ha kopiert musikk uten tillatelse. Musikkmaterialet ble - som i GEMAs søksmål - brukt til å trene AI-systemer som kan skape musikk i konkurranse med menneskelige artister.
AI-kodeks kan hemme selskaper, mener kritikere
I LinkedIn-innlegget sitt argumenterer Joel Kaplan for at EUs AI-kodeks kan svekke selskaper i EU. Han viser til et åpent brev til EU-kommisjonen, signert av mer enn 40 store europeiske selskaper, inkludert Airbus, Mercedes-Benz og det franske AI-startupet Mistral. Her advarer avsenderne mot at AI-forordningen og tilhørende kodekser kan hemme innovasjon og konkurranseevne i Europa.
"Vi deler bekymringen for at denne overreguleringen vil kvele utviklingen og utbredelsen av banebrytende AI-modeller i Europa - og samtidig bremse selskapene som bygger videre på dem," skriver Kaplan.
LES OGSÅ: AI-musikktjenester saksøkt av countrymusiker: "De valgte å stjele sangene"
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på GAFFA DK før den ble oversatt og publisert på GAFFA NO.