Nyhet

Roskilde-Festivalen setter fokus på Palestina: «Vi står på sivilbefolkningens side»

Flere kulturinstitusjoner og organisasjoner har kommet under ild etter å ha uttalt seg om støtte eller mangel på støtte til det palestinske folket. På Roskilde Festival er det fokus på konflikten med et hyllestinnslag på programmet.

Tirsdag 2. juli kan du smake på palestinsk mat, nyte palestinsk musikk og oppleve historier om palestinsk kultur når Roskilde Festival presenterer dagsarrangementet «Solidarity With Palestine» på Flokkr-scenen i oppkjøringen til musikkdagene.

Men flere lignende danske kulturinstitusjoner og organisasjoner har den siste tiden opplevd stor motvind når spørsmålet om posisjonen til krigen i Gaza har kommet opp. For eksempel kunngjorde Copenhagen Pride 14. mai at de «står i solidaritet med det palestinske folk» og at de derfor vil kreve et standpunkt fra sine partnere og sponsorer, noe som førte til hard kritikk, slik at daværende leder Lars Henriksen måtte be om unnskyldning og trekke kravet tilbake. Den uoversiktlige kommunikasjonsstrategien har i ettertid fått flere forretningspartnere og sponsorer til å trekke seg, og Lars Henriksen forlot stillingen som talsperson etter 15 år i spissen for Copenhagen Pride.

GAFFA har derfor spurt Roskilde Festival om deres solidaritetsarrangement med Palestina i fokus skal forstås som en konkret pro-Palestina holdning fra festivalens side. Programleder Anders Wahrén svarer slik i et skriftlig svar til redaksjonen:


" – Vi gir ordet og vår plattform til stemmer som på ulike måter fokuserer på noen av tidens store temaer. Med dette arrangementet – og andre innslag i årets program – ønsker vi å gi plass til at musikk, kunst og i dette tilfellet også måltidet kan spille en rolle som brobygger og bidra med innsikt og perspektiv. Det betyr ikke at alle programposter alltid kan sees på som en direkte refleksjon av Roskilde Festivals posisjon. Vi står på sivilbefolkningens side. Og vi støtter det internasjonale samfunnets krav om våpenhvile og tilgang til humanitær hjelp."

GAFFA har også spurt Roskilde Festival om de har undersøkt om deres partnere støtter Israel, og om festivalen krever at det tas stilling fra sponsorer eller partnere. Programleder Anders Wahrén svarer på dette i et skriftlig svar til redaksjonen:

"– Vi har ikke gjennomført en systematisk undersøkelse av våre partneres holdninger til Israel, og vi har heller ikke bedt dem om å ta stilling til spørsmålet. Vi bruker kunst som et verktøy for å fremme dialog på tvers av skillelinjer og bidra med nye perspektiver på ulike temaer og globale agendaer. Vi tror at kunst på denne måten kan bidra til å skape en positiv endring mot en mer mangfoldig, human og bærekraftig verden. Og vi tror at det er den måten vi som festival best kan bidra til å utgjøre en forskjell."


Under dagsarrangementet «Solidarity With Palestine» kan du oppleve den palestinske aktivisten og sangeren Dana Alshihaby, Midtøsten-korrespondent for danske Dagbladet Information Waleed Safi, Amneh Hawwa fra den danske palestinske kvinneorganisasjonen (DAPAWO) og medlemmer fra den palestinske/jødiske alliansen. 

LES OGSÅ: Macklemore gir ut støttesang for pro-Palestina demonstranter

ANNONCE